6 Şubat deprem felaketinin üzerinden 1 yıl 3 ay 5 gün (460 gün) geçmişken Samandağ’da rezerv alan ve TOKİ bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıda Samandağ halkının fikri alınarak yıkımın çok olduğu mahallelerin (hangisi belli değil) rezerv alan ilan edilmesi için ikna etme girişimi yapıldı.
AFAD hak sahipliği başvurusu yapan 7 bin hak sahibi için merkeze yakın yerde kamu arazisinin yeterli olmadığı için konut yapılamayacağı, yapılacak konutların ancak Yayladağı veya Defne sınırına doğru arazilerde yapılacağı, bunun da eski Samandağ olamayacağı söylendi.
Buna alternatif olarak yıkımın çok olduğu mahallelerden biri veya birkaçında rezerv alan ilan edilerek (yerinde dönüşüm) çözülebileceğine Samandağ halkı ikna edilmeye çalışıldı.
İşin özü depremzedeyi bir kez daha ÖLÜM GÖSTERİLİP SITMAYA RAZI ETMEYE çalışıldı.
11 ili etkileyen felaketin üzerinden 15 ay geçmiş, insanlar barınma sorununu çözmek için büyüklerden umudu kesip kendi çapında çözüm üretirken, bugüne kadar yetkili merciler ilçenin durumuna hiç mi bakılmamış diye düşünmeyi bir kenara bırakırsak…
1- Rezerv alan ilan edilecek bölge tanımlamasında yıkımın en çok olduğu yer dendi. Bu durumda Atatürk, Cumhuriyet, Sutaşı ve Yeni Mahallelerinin hangisinde veya hepsi mi rezerv ilan edilecek.
2- AFAD’ a hak sahipliği için başvuru yapan ve onaylanan köy konutu alacaklar dışında 8 bin hak sahibi sadece bu mahallelerde mi oturuyor? (Çünkü toplantıda mahalleli mahallesinde kalacak gibi bir söylem kullanıldı)
3- Rezerv ilan edilecek alan içinde geçimini tarımla sağlayan vatandaşın toprağını alırsanız geçimini nasıl sağlayacak buna çözümünüz var mı?
4- Rezerv alan içerisinde evi yıkılmamış ileride üstüne çocuklarıma ev yaparım diyen 4 kat ruhsat almış tek katlı binanın değeri tek kat olarak mı belirlenecek?
5- Rezerv alanlarda yapılacak konutlar anladığımız kadarıyla mahalle kültüründen uzak apartman şeklinde olacak. Yapılacak bu apartmanlar arasında Samandağ halkının bayramlarını yapacakları alanlar hesaba katılacak mı?