Samandağ Kadın Dayanışma Derneği tarafından iş birliği ve desteklerle ilçemiz kadınlarına kazandırılan Kadın Yaşam Merkezi resmi açılışı törenle gerçekleşti.

Samandağ Kadın Dayanışma Derneği, Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği (KÖVED) ve Kadın Koalisyonu iş birliğiyle, Fondation de France'ın desteğiyle hizmete giren Kadın Yaşam Merkezi açılışına; Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir, Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Ayten Doğançay, Kadın Koolisyonu Temsilcisi Gül Erdost, Samandağ Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Uzay Fırıncı, Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, Hatay SMMMO Samandağ Temsilcisi Gül Oruç, Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mahmut Hocaoğulları, Samandağ Belediye Meclis Üyeleri, Samandağ Belediye Eski Başkanı Mithat Nehir, 2024 seçimleri CHP Belediye Başkan Adayı Süleyman Bedir Abacı, Samandağ Muhtarlar Derneği Başkanı Mahir Cebburoğlu, mahalle muhtarları ve çok sayıda davetli katıldı.

Samandağ’da 28 Kişinin Öldüğü  Binanın Sanıkları Birbirini Suçladı Samandağ’da 28 Kişinin Öldüğü Binanın Sanıkları Birbirini Suçladı

 Kadın Yaşam Merkezi Koordinatörü Neşe Koku Doğru’nun sunumunu ve açılış konuşmasını yaptığı açılış töreni depremde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Kadın Yaşam Merkezi Koordinatörü Neşe Koku Doğru, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’ nın tebrik mesajını okudu. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Nazlıaka’ nın mesajında “Sayın Başkan, Sevgili Dernek Üye ve Yöneticileri, Kadınların bir araya gelebilecekleri, dayanışmanın örgütleneceği Samandağ Kadın Yaşam Merkezi'nin açılış törenine önceden planlanan bir şehir dışı programım nedeniyle maalesef katılamıyorum. Siz değerli yol arkadaşlarım' saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Kadına yönelik şiddeti "fıtrat" olarak nitelendiren, kadının istihdama katılmasının önündeki engelleri kaldırmayan, kadını "evin süsü" olarak gören zihniyetin palazlandığı bu zorlu süreçte, kadın mücadelesini büyütmeniz çok değerli. Samandağ Kadın Yaşam Merkezi'nin açılmasında emeği ve desteği olanlara teşekkürlerimi sunuyorum. Kazanılmış haklarımıza göz dikildiği, kadınların güvencesiz çalışmaya mahkum edildiği, eşit işe eşit ücret verilmediği, kadına yönelik şiddetin her geçen gün tırmandığı, hakkın, hukukun ve adaletin askıya alındığı bu sıkıntılı dönemi hep birlikte aşacağımıza yürekten inanıyorum. Yaşam Merkezi'nizin mücadelemize katkı sunacağını biliyorum. Aydınlık günleri hep birlikte kucaklayacağız! Yolunuz, yolumuz açık olsun!” ifadeleri yer aldı.

Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir, yaptığı konuşmada “Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması, ekonomik sosyal kültürel ve siyasal alanlarda payına düşeni alması için, uzun zamandır emekler vermekteyiz. Bu çalışmaları yaparken zaman zaman Türkiye ile eşgüdümlü, zaman zaman da kendimize özgü çalışmalara imza attık. Kadınların yaşadıkları eşitsizlik ve uğradıkları haksızlıklara karşı birlikte örgütlenmek, sokaklarda ortak ses çıkarmak ile başladı bu süreç. Bugün Türkiye ve Dünya’da muhtelif kadın örgütleri ile dayanışma içerisinde bulunuyor ortak etkinlikler düzenliyoruz. Toplumsa Cinsiyet eşitliği ile farkındalık çalışmalarımız istediğimiz noktada olmasa da önemli yol kat ettiğimizi düşünüyoruz. Biz bunları yaparken 6 Şubat'ta asrın felaketini yaşadık. Bu depremle beraber hepimizin bildiği gibi canlarımızı, işimizi. evlerimizi, kentimizi anılarımızı ve geçmişimizi kaybettik. Adeta hayatımız deprem öncesi ve deprem sonrası diye ikiye bölündü. Depremin ilk şaşkınlığından hemen sonra kadınlarla dayanışma ruhunu yeniden nasıl yeşertiriz diye bir çalışma içerisine girdik. Kaldı ki depremden hemen sonra birçok kadın örgütü bizlerle bağlantı kurup bize nasıl destek olabileceklerini sordular. O günlerden başlayan çalışma bugün sizin de tanıklık ettiğiniz gibi bu merkezin oluşumuna sebep oldu. Merkezimize gelen kadınları Sosyal Hizmet uzmanımız karşılar, onlarla ilgili bir dosya oluşturur ve sorunların çözümüne yardımcı olur. Merkezde çözemediğimiz sorunlar için de   kamu kurumlarında, meslek odalarında çözülebilir ise onlara gerekli rehberlik yapılır.  Merkezimizde ücretsiz çamaşır yıkama, duş alma, çocuğunu kısa bir süreliğine bırakabilme, psikolojik destek biriminden rehberlik hizmeti alma, meslek edindirme kursları vb. hizmetler vermekteyiz. Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile Kuaförlük ve pilates kurslarımız devam etmektedir. Mesai saatleri içerisinde açık olan merkezimizde kadın ve çocuklara dönük sürekli faaliyetlerimiz mevcuttur. Kadınlara korunaklı alan oluşturmuş olmak, Sosyalleşebildikleri,  ihtiyaçlarını giderebildikleri ,çocukları ile beraber gelip  zaman geçirebildikleri ve çocukların mutlu vakitler geçirdiğine  tanıklık etmek bize doğru bir iş yaptığımızı düşündürmüştür. Bu merkezin oluşumunda şemsiye örgütümüz Kadın Koalisyonu, Adana Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği (KÖVED), Fonu sağlayan Fondation de France  UN women Birleşmiş Milletler Kadın  birimine teşekkür ediyoruz.” dedi. 

Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Nehir’in ardından sırasıyla Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Ayten Doğançay ve Kadın Koolisyonu Temsilcisi Gül Erdost birer konuşma yaptı.  

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi, hazırlanan ikramlar davetlilere sunuldu.


               Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları