3 AYRI FUARIN ORTAK AÇILIŞINI YAPAN İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI TUNÇ SOYER: “'HER ŞEY DAHİL' TURİZM ANLAYIŞINI DEĞİŞTİRMELİYİZ"

İzmir’in ev sahipliğini yaptığı TTI İzmir, TTI Healthy,ve TTI Outdoor fuarlarının açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Deniz, kum, güneş üçgenine hapsedilmiş ve kent refahını büyütmeyen her şey dahil turizm anlayışını değiştirmeliyiz. Biz İzmir’de bu değişimin öncüsü olmak zorundayız. TTI İzmir, TTI Outdoor ve TTI Health Fuarlarımızın bu yolda çok önemli birer kilometre taşı olduğuna tüm kalbimle inanıyorum” dedi.

HABER: SULTAN EYLEM KELEŞ – KAMERA: KERİM UĞUR

İzmir’in ev sahipliğini yaptığı TTI İzmir, TTI Healthy,ve TTI Outdoor fuarlarının açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Deniz, kum, güneş üçgenine hapsedilmiş ve kent refahını büyütmeyen her şey dahil turizm anlayışını değiştirmeliyiz. Biz İzmir’de bu değişimin öncüsü olmak zorundayız. TTI İzmir, TTI Outdoor ve TTI Health Fuarlarımızın bu yolda çok önemli birer kilometre taşı olduğuna tüm kalbimle inanıyorum” dedi.

İzmir’in eş zamanlı olarak ev sahipliği yaptığı 17. Uluslararası Turizm, Ticaret Fuar ve Kongresi TTI İzmir, 1. Sağlık Turizmi Fuarı TTI Healthy, 3. Kamp, Karavan, Tekne, Outdoor ve Ekipmanları Fuarı TTI Outdoor; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımıyla Fuar İzmir’de bugün açıldı. Açılış törenine Soyer’in yanı sıra Alman Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Norbert Fiebig, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Venezuela Turizm Bakanı Ali Ernesto Padron Paredes, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale de katıldı.

Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şunları söyledi:

“60 ÜLKEDEN YÜZLERCE MİSAFİR İZMİR’İ ZİYARET EDECEK”

“İzmir'in fuarlar kenti olma vizyonunu perçinleyen üç önemli buluşmamızın ortak açılışında sizlerle olmaktan büyük gurur duyuyorum. Bu yıl, 17. TTİ İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongremizi, TTI Outdoor ve TTI Health Sağlık Turizmi Fuarlarımızla eş zamanlı olarak düzenliyoruz. TTI İzmir, Türkiye'nin en büyük turizm platformu. Fuarımız sektörün önde gelenlerini bir araya getirmeye devam ediyor. Bu buluşmamızın çok önemli bir misyonu var. İzmir'i ulusal ve uluslararası turizm aktörlerinin buluştuğu bir merkez haline getirmek. Bu yıl 17.sini düzenlediğimiz TTI İzmir'de, bir kez daha umudumuzu ve İzmir’in refahını büyütüyoruz. TTI Outdoor Kamp, Karavan, Tekne ve Outdoor Ekipmanları Fuarımızı ise üçüncü kez düzenliyoruz. Tüm dünyadan outdoor sektörü paydaşlarını buluşturan bu fuarımızla, ülkemizde bu alanda üretim yapan firmaların yeni pazarlar bulmasını sağlıyoruz. Diğer bir buluşma nedenimiz TTI Health Sağlık Turizmi Fuarı. Sağlık sektörü açısından büyük bir potansiyele sahip olan şehrimizi, sağlık turizminin cazibe merkezlerinden birisi haline getiriyoruz. Fuarlarımızda dört gün boyunca 11 ülkeden 250'nin üzerinde katılımcıyı ağırlayacağız. Yaklaşık 60 ülkeden yüzlerce misafir İzmir'i ziyaret edecek. Fuarlar kenti İzmir'e hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.

“BAŞARILARIMIZ TESADÜF DEĞİL”

İzmir 8500 yıllık tarihi boyunca insan uygarlığının kaderini belirleyen sayısız yeniliğe ve inovasyona kucak açmış. İşte bu yüzden İzmir'de inanılmaz bir zenginliğin içerisinde yaşıyoruz. Yalnızca bir gün içerisinde 8500 yıllık bu engin medeniyetin izlerini sürebiliyoruz. Aynı gün Körfez'de gün batımını izlerken flamingoların eşsiz güzellikteki danslarına şahitlik edebiliyoruz. Dört yıl önce, sahip olduğumuz bu benzersiz zenginliği dünyaya anlatmaya söz verdik. Ve dedik ki, İzmir'e gelen turist sayısını 4 milyona çıkaracak, 30 ilçemize ve 4 mevsime yayacağız. İzmir turizmi, şehrimizin refahını büyütmedeki en önemli sektörlerden biri olacak. Pandemi sonrasında dijital turizm altyapısını kuran ilk şehir biz olduk. İzmir’in 2 bin 500'den fazla destinasyonunu Visit İzmir mobil aplikasyonunda bir araya getirdik. Uygulamamız gastronomiden, doğaya, inanç turizminden şehrimizdeki müzelere ve sanat etkinliklerine kadar çok kapsamlı bir dijital rehber.

Bir diğer önceliğimiz, İzmir’e yapılan doğrudan seferlerdi. Bu konuda İzmir’e uçuş düzenleyen hava yolu şirketleri ile Direct İzmir programını başlattık. Artık İzmir'den Venedik, Barselona, Milano gibi dünya turizmine öncülük eden şehirlere direkt uçuş imkanı bulunuyor. İzmir turizmini hak ettiği noktaya ulaştırmak için 6 yıldır İzmir'e uğramayan kruvaziyerleri yeniden İzmir Limanı'nda ağırlamaya başladık. 2022’den bu yana 49 kruvaziyer 69 bin yolcusuyla İzmir'i ziyaret etti. İzmir'in liman kenti kimliğini daha da güçlendirmek maksadıyla İzdeniz şirketimiz İzmir -Midilli seferlerine başladı. 2024 yılında sefer sayımızı iki katına çıkaracağız. Tüm bu çalışmalarımızın ve daha birçok icraatımızın çıktılarını 2022 yılında almaya başladık. 2022 yılında turizmde tüm zamanların rekorunu kırarak 2 milyon 153 bin 881 turisti ağırladık. 2023 yılına da hızlı başlayan İzmir turizminde ilk 5 ay verilerine göre, geçen yıl aynı döneme oranla yüzde 15 artışa ulaştık. 2023 yılının sonuna yaklaşırken İzmir turizmi, yeni bir rekora doğru ilerliyor. Çok yakın bir zamanda dünyanın en ünlü seyahat rehberi Lonely Planet, İzmir’i 2024 yılında seyahat edilmesi gereken en iyi on şehir arasına dahil etti. Bu başarılarımızın hiçbirisi tesadüf değil. İzmir Vakfı ve İzmir Kalkınma Ajansı ortaklığıyla geliştirdiğimiz İzmir Turizm Tanıtım Stratejisi ve Eylem Planımızın birer meyvesi. 2020-2024 yıllarını kapsayan stratejimizle İzmir'in dünya turizminden aldığı payı büyüten yenilikçi ve kapsamlı bir yol haritamız var.

“İZMİR’DE DEĞİŞİMİN ÖNCÜSÜ OLMAK ZORUNDAYIZ”

Pandemi, dünya genelinde şu iki şeyi çok derinden etkiledi: Seyahat etme alışkanlıklarımız ve sağlık sektörü. Özellikle bu iki sektörde doğayla uyumun, yerelleşmenin, dijitalleşmenin öne çıktığı bir dönemden geçiyoruz. Şehrimiz İzmir ve ülkemiz bu dönemeçte dünyaya yön verebilecek çok büyük bir potansiyele sahip. Eğer bu potansiyeli kullanmak istiyorsak, yerelin kendi gücü ve bereketinden beslenen yeni bir turizmi ülkemizin kılcallarına yaymak zorundayız. Deniz, kum, güneş üçgenine hapsedilmiş ve kent refahını büyütmeyen her şey dahil turizm anlayışını değiştirmeliyiz. Biz İzmir’de bu değişimin öncüsü olmak zorundayız. TTI İzmir, TTI Outdoor ve TTI Health Fuarlarımızın bu yolda çok önemli birer kilometre taşı olduğuna tüm kalbimle inanıyorum. Türkiye’nin ve şehrimizin engin kültürünü, doğal güzelliklerini ve sağlık sektöründeki öncü konumunu pekiştiren bu fuarların gerçekleşmesinde emeği geçen, TÜRSAB ve İZFAŞ’taki çalışma arkadaşlarıma en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Destekleri için Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız ve TÜRSAB başta olmak üzere TOBB, KOSGEB, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Vakfı, İzmir Rehberler Odası, TÜROFED, ETİK ve Türk Hava Yolları'na müteşekkirim. Bir kez daha Fuarlar Kenti İzmir'e hoş geldiniz diyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum”

Soyer’in konuşmasının ardından kurdele kesimi yapıldı ve kongre, fuar alanları ziyaret edildi.