CHP, eğitim alanında yaşanan sorunlara dikkati çekmek için başlattığı "Eğitim Maratonu" programı kapsamında farklı illerde "Eğitim Buluşmaları" düzenliyor.
CHP, eğitim alanında yaşanan sorunlara dikkati çekmek için başlattığı "Eğitim Maratonu" programı kapsamında farklı illerde "Eğitim Buluşmaları" düzenliyor. Buluşmaların ilk durağı 6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşayan Hatay, oldu.
Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş'ın başkanlığında yapılan buluşmalarda, eğitim alanından yetkililer ve eğitim sendikalarının başkanları dinlendi.
Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki, CHP Hatay milletvekilleri, belediye başkanları, eğitim sendikaları ve eğitimcilerle bir araya gelen Özçağdaş, 6 Şubat depremleri sonrası Hatay’daki eğitim durumu, karşılaşılan sorunlar, konteynerlerdeki eğitim şartları, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni ele alırken, öğrenci, veli, öğretmen ve yöneticilerin yaşadığı sıkıntıları bizzat yaşayanlardan dinledi.
Antakya Boğaziçi Restoran’ta düzenlenen toplantıda, önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için yapılması gerekenler üzerine de görüş alışverişinde bulunan Özçağdaş, “6 Şubat Depremi sonrasında yapılan çalışmalar ve öğrencilerin ihtiyaçlarını konuşmak üzere Hatay’dayız. Deprem bölgesinde 18 aydır yapılamayan okulları ve birleştirilmiş okul uygulamasını; öğrencilerimizin, velilerimizin, öğretmenlerimizin ve yöneticilerimizin yaşadığı barınma, güvenlik ve sağlık sıkıntılarını bizzat kendilerinden dinledik. Depremzede öğretmenlerimiz okullarda zorlukla eğitim veriyor, konteyner da hayata tutunmaya çalışıyorlar. Hatay’da eğitim koşullarını iyileştirmek ve öğrencilerimizin hak ettikleri kaliteli eğitime kavuşmaları için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
Eğitimcilerle görüştükten sonra Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Veysel Eren'i ziyaret eden Özçağdaş, daha sonra parti yöneticileri ve beraberindeki milletvekilleri ile CHP İl koordinasyon Merkezi'ni ziyaret etti.
6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi binasının Hatay İl Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edildiğini belirten Özçağdaş, bu lisenin öğrencilerinin ise Sevsen Nevzat Şahin Ortaokulu öğrencileriyle aynı binaya taşındığını bildirdi.
Hatay'da yıkılan okulların yerlerine yenisinin yapılmadığına dikkati çeken Özçağdaş, Sevsen Nevzat Şahin Ortaokulu önünde yaptığı basın açıklamasında, "6 Şubat'ta ülkemizin en yıkıcı facialarından birini yaşadık. Bugün 6 Şubat depremlerinin 18'inci ayı. Bu hareketimizi 6 Ağustos'ta başlatmamızın nedeni bu. İktidarın verdiği onca söze rağmen geldiğimiz nokta tam bir hayal kırıklığı. Hatay'da 210 okul yıkıldı. 180 okul orta hasarlı. Güçlendirme çalışmaları başlamış. Hasarı çok az olan 422 okulun çeşitli bakım ve onarımı yapılmış. Maalesef Hatay'da 18 ayın sonunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yaptırılmış bir tek okul yok. 210 okul yıkılmış ama açılışını yaptıkları bir okul bile yok. 88 okul prefabrik olarak hizmet veriyor. Hayırseverler sayesinde yapılmış, hayırseverler olmasa o 88 prefabrik okul da olmazdı. Aileler bu ortam içerisinde çocuklarının iyi eğitim alamayacaklarını düşündükleri için başka kentlere göçüyorlar. Oralarda hayata tutunmaya çalışıyorlar." dedi.
"BİRÇOK OKUL EMNİYET, ADLİYE VE KAYMAKAMLIĞA TAHSİS EDİLMİŞ DURUMDA"
Özçağdaş, konuşmasında "Toplamda 125 birleştirilmiş okulumuz var. Bu çocukların sabahın erken saatlerinde okula gelip, gece karanlığında evine dönmesi demek. Bir okulun olacağı yerde iki okulun olması demek. Birleştirilmiş okul öğrencilerin daha az ders alması demek. Bu da dört yılın sonunda bir yıl kaybetmeleri demek. Hatay’da 218 konteyner kent var. Okul idarecileri oralarda görevlendiriliyorlar. Yani hem okulda hem de konteyner kentlerde görevlendiriliyorlar. Okul yöneticilerimiz deprem bölgesinde zaten ciddi problemler yaşıyorlar. Okulların durumu ortadayken bir de konteyner kentlerde görevlendiriliyorlar. Depremin 18'inci ayında emniyet mensuplarımız kendi binalarına geçemediler. Binaları yok. Türkiye’nin Anadolu liseleri arasında ilk 50 içerisinde olan Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi binasında İl Emniyet Müdürlüğü var. Çünkü bunların inşaatına başladıkları emniyet müdürlüğü binası depreme dayanıksız olduğu için daha bina bitmeden yıkılma kararı alındı. Nerede çalışacak bu polisler? Türkiye’nin en önemli Anadolu liselerinden biri küçücük bir okula sıkıştırılmış durumda. Peki Hatay’da geleceği nasıl kuracağız bu durumda? Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi ile Sevsen Nevzat Şahin Ortaokulu gibi birçok önemli eğitim kurumu birleştirilmiş durumda. Birçok okul emniyet, adliye ve kaymakamlığa tahsis edilmiş durumda." İfadelerine yer verdi.
"OKUL SAATLERİNDE BU YIKIMLAR ÇOCUKLARIN TRAVMALARINI TETİKLİYOR"
Ders saatleri içerisinde hasarlı binaların yıkımının devam ettiğini belirten Özçağdaş, bu durumun öğrencilerin travmalarını tetiklediğini ifade etti.
Hak sahibi olmayan öğretmenlerin kaldıkları konteynerlerden çıkartılmak istendiğini söyleyen Özçağdaş, "Toplam 23 bin 500 öğretmenimiz var, barınma desteği verilen sayısı 2 bin 600. Geçtiğimiz günlerde hak sahibi olmayan öğretmenlerin kaldıkları konteynerleri boşaltması talimatı verildi. Bu kente gelip hizmet vermek isteyen öğretmenlere 15 Ağustos’a kadar boşaltılması söyleniyor. Hatay’ın her yerinde molozlar var. Yıkımlar okul saatlerinde yapılıyor. Böylesi travma yaşamış bir yerde okul saatlerinde bu yıkımlar çocukların travmalarını tetikliyor. Bununla beraber çıkan toz ve asbest çocukların sağlıklarını tehdit ediyor. Burada bakanlığın çocuklara yönelik psiko-sosyal desteği yok. Sürekli korkuları tetiklenen çocuklarımızın bu sorunları tetiklenmeye devam ediyor. Özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarımızın ihtiyaçları ise hiç gündeme gelmiyor. Deprem bölgesinde yaşayan çocuklar diğer illerde yaşayan çocuklar gibi merkezi sınavlara giriyorlar. Bu sınavlarda haksız rekabetle yarışmaya devam ediyorlar." dedi.
EĞİTİM MARATONU DEFNE’ DE HALK BULUŞMASIYLA DEVAM ETTİ
CHP’nin, eğitimdeki sorunlara dikkati çekmek için başlattığı "eğitim maratonu" programı kapsamında Hatay’ın Defne ilçesinde akşam saatlerinde halk buluşması gerçekleştirildi.
Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş'ın başkanlığında yapılan buluşmalarda, gündüz eğitim alanından yetkililer ve eğitim sendikalarının başkanları dinlenerek çeşitli ziyaretler gerçekleştirildi. Akşam ise Defne Uğur Mumcu Meydanı'nda halk buluşması yapıldı. Buluşmaya katılan vatandaşlar ile CHP heyeti, karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Sorunların yanı sıra çözüm önerileri de tartışıldı.
Programa katılan bir devlet okulu öğretmeni, Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş'a yaşadıkları zorlukları anlatırken, "Sorunları anlatmaya korkuyoruz. Düşüncelerimi özgürce dile getiremiyorum" diyerek problemlerini sıraladı.
Burada konuşan CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu, "Hükümetin eksik bıraktığı yerleri bütün imkanlarımızla tamamlamak çok önemli. Biz Hataylılar eğitime çok önem veren bir toplumuz. Buradaki çocuklar çok zor şartlarda eğitimlerini tamamlıyor. Neredeyse eğitime düşman bir hükümet var. Bunların bir tesadüf olduğunu düşünmüyorum. Çünkü eğitimi ne kadar geri bırakırsanız, o toplum o kadar geriye gider. Bir toplum ancak eğitimle şahlanır. CHP olarak hükumetin eksik bıraktığı noktaları tamamlayacağız" dedi.
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara ise, "Cumhurbaşkanı’nın Hatay için ‘oy yoksa, hizmette yok’ demesi bizim için bir kırılma noktasıydı. 18 ayın sonunda barınma ve içme suyu problemini çözemeyip, acele kamulaştırma il zeytinlik alanların katledilmesi ile kentin düzene oturmasında en büyük problemlerin müsebbibidir Hatay’da. Konut problemimiz hala çözülemedi. Konteyner kentler yerine geçici barınma yerlerine taşınma sağlanmalıydı. Konutlara geçmeden ara bir formül üretilmesi gerekiyordu maalesef yapamadılar. Biz Hatay'ın probelemlerini dile getirmeye devam edeceğiz. Sağlıkta, ticari hayatta ve eğitimde daha fazla şeye ihtiyacımız var" ifadelerinde bulundu.
Defne Belediye Başkanı Halil İbrahim Özgün de ilçede yaptıkları faaliyetler ve yapılacak projelere ilişkin şunları söyledi:
"Cumhuriyet tekrardan silkinip ayağa kalkacak ve Mustafa Kemal’in aydınlanma yolunda milyonlarca talebe ordusu yetişecekse bunun en büyük öncüsü Defne olacak. Şimdi şehri normalleştirme ve ayağa kaldırma sınavımız var. Çok çetin bir seçim süreci yaşadık. Çok zor şartlar altında bir belediye ve kent devraldık. Bu yaptıklarımızın ne kadar kıymetli olduğunu şu an ilköğretim çağında olan çocuklar, gençlik çağına geldiğinde bugün çektiğimiz kahırın kıymetini göreceğiz. Bu şehirde eğitim gören çocukların hayatının iyileştirilmesi, kentle birlikte onların psikolojilerinin de rehabilite edilmesi gerektiğini çok iyi biliyoruz. İki binin üzerinde çocuğumuza yüzme eğitimi gibi çeşitli disiplinlerde eğitimler verdik. Okulda aldıkları derslerle birlikte çocukların mental sağlığını iyileştirecek şekilde müzik ev kültür alanlarıyla destekler sağladık. Bununla beraber çocuklarımızın kırtasiye masraflarını karşılayacağız. Birçok kreş açacağız yakın zamanda. Mor giydirilmiş araçlarla kadınların güvenliğini sağlayacağız. En kısa sürede bir de kent lokantası açacağız."
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları
CHP Eğitim Buluşmalarına Hatay’dan Başladı
CHP, eğitim alanında yaşanan sorunlara dikkati çekmek için başlattığı "Eğitim Maratonu" programı kapsamında farklı illerde "Eğitim Buluşmaları" düzenliyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir