Kahramanmaraş merkezli depremlerde 50 binin üzerinde kişi hayatını kaybetmiş ve yüz binlerce kişi evsiz kalmış, AFAD depremzedelere kira desteği başlatmıştı.
Depremin 2. yıldönümüne sayılı günler kala barınma sorununun hala çözülemediği Hatay'da ve diğer deprem bölgelerinde Nisan 2023' ten itibaren verilen kira desteği kiracılar için Haziran 2024 itibarı ile kesilirken, ev sahipleri için devam ettirildi.
Kiracı depremzedeye yapılan bu adaletsizliğin üzerine, evleri yıkılan, ağır ve orta hasarlı ev sahibi depremzedeye verilen 7 bin 500 liralık desteğe de zam yapılmadı.
Büyük oranda yıkılmış, 10 bin liraya kiralık ev bulmanın bile imkansız olduğu deprem bölgesinde, hükümetin vergi ve cezalara bile % 50 zam yaptığı, yüksek enflasyon karşısında bir yandan geçim derdiyle boğuşan, barınma sorunu devam eden bu ortamda halen sabit kalan kira desteği depremzedenin yarasına ilaç olmaktan da uzak kaldı, destek destek olmaktan çıktı.
Depremzede vatandaşlar, mevcut kira desteğinin artan kira maliyetlerini karşılamakta yetersiz kaldığını belirterek sık sık zam taleplerini dile getirirken, CHP' li Hatay Milletvekilleri Nermin Yıldırım Kara ve Mehmet Güzelmansur' da konuyu meclis gündemine taşıyarak hükümete çağrıda bulunuyor.
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara uygulamanın başından beri kira desteğinin ülke gerçeğiyle örtüşmediğine değinerek, yaptığı açıklamada “AFAD Başkanı Okay Memiş, 2 Ocak 2024 günü Afet İletişimi Sempozyumu'nda depremzedeler için kira yardımını 5 bin liradan 7 bin 500 liraya çıkarttıklarını açıklamıştı. O günden bu yana depremzede için verilen kira yardımı güncellenmedi. Yetkililer bir açıklama yapmış değiller. Bu tutar, temel nitelikteki pek çok göstergeyle kıyaslandığında oldukça yetersizdir.” dedi.
Vergi ve harçlara yapılan zammı belirleyen yeniden değerlenme oranının yüzde 43.93, Merkez Bankası'nın konut fiyat endeksindeki yıllık artış oranı yüzde 29.4, TÜİK'in açıkladığı enflasyona göre kira artış oranı yüzde 58.51 olduğunu anımsatan Kara, “Bu kira desteği derin bir çatlağı bantla yapıştırmaya, büyük bir yarayı merhemle tedavi etmeye benziyor. Vatandaşın geçemediği köprüye, otoyola yüzde 35- 40 zam yapılırken depremzede yine görülmedi, haksızlığa uğratıldı. En düşük ortalama kira bedelinin 15 bin TL olduğu düşünüldüğünde kira yardımı da günün koşullarına uygun olarak en az 15 bin TL olmalı” sözleriyle iktidara çağrıda bulundu.
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, depremzedelere sağlanan kira yardımlarının artırılması gerektiğini belirterek, “Depremde her şeyini kaybeden insanlarımızın çağrılarına kulak verin. Asgari ücretle sefalete ittiğiniz halkı, şimdi evsiz yurtsuz bırakmayın!” dedi.
Güzelmansur, konut kiralarındaki yüksek artışa dikkat çekerek, “Konut kiraları yüzde 65'in üzerinde zamlanırken, depremde evleri yıkılan ve kira desteği almaya devam eden 442 bin 709 hak sahibine yeni yılda kira desteğine zam yapılmadı. Kira desteğiyle ilgili bir açıklama yapılmadı” ifadelerini kullandı.
İktidarın, depremin ilk yılında tüm konutları teslim etme sözü verdiğini hatırlatan CHP'li vekil Güzelmansur “Şimdi ise vatandaşa '2025 sonuna kadar dayan' deniyor. Hayat pahalılığının bu kadar yüksek olduğu bir ortamda kiracıların kesilen kira yardımları yeniden başlamalı. Vatandaşlar, 7 bin 500 TL kira desteğiyle ayakta kalamaz. Asgari ücretle geçinmeye çalışan ve depremde her şeyini kaybeden insanlarımızın çağrılarına kulak verin.” ifadelerine yer verdi.
Artan kira fiyatları ve ekonomik koşullar depremzedenin 2025 yılında kira yardımlarına zam beklentisini arttırırken AFAD'dan henüz resmi bir açıklama gelmedi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı