Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, bir yılda yem fiyatlarının yüzde 48 oranında artmasına karşın çiğ süt fiyatında artış oranının yüzde 14 olduğunu belirterek "Bu hayvan her gün toplamda 291 lira 50 kuruş para yiyor. Sana maliyeti bu. Kendim de üreticiyim. Bu maliyeti kabul ettiğimizde bizim ineğimizin 20 litre süt verdiğini düşünürsek, maliyetlerin kafa kafaya gelebilmesi için bu sütü 14,5 liraya satmam lazım. Şu anda verilen fiyatla biz zarar ediyoruz" dedi.

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, bugün birlik binasında düzenlediği basın toplantısında Ulusal Süt Konseyi’ne süt fiyatlarına zam yapılması konusunda çağrıda bulundu.

"HASAN AGAM, AHMET AGAM, AYŞE ABLAM SATACAK İNEKLERİ"

Suiçmez, açıklamasında şunları kaydetti:

"2023 yılının ocak ayında üreticinin eline geçen bir litre süt fiyatı 11 lira. Üzerinden tam bir yıl geçmiş, 2024’ün ocak ayında şu anda sütün litresi 12,5 lira. Bir yıllık artışa baktığımızda yüzde 14. Bizim ürettiğimiz sütün fiyatında bir yıl içinde yüzde 14 oranında artış yapmış. Süt yüzde 14 artmış, yem yüzde 48-44 oranında artmış. Sadece bir parite. Artık bıçak kemiğe dayandı değil, bıçak kemiğin içinde. Bu hayvan günde 34-35 kilogram yem yemek zorunda. Yoncası, silajı, karması… Bunun maliyeti 241 lira 50 kuruş. Sadece beslemenin hesabı. Bu hayvanın işçiliği yok mu? İnsan çalışıyor. İşçilik maliyeti de günlük 33 lira. Sağlık hizmetleri var. Bu hayvanın bir yıl içinde veterinerlik hizmetleri, aşıları, parazit ilaçları gibi hizmetleri var. Bu da günlük olarak 13 liraya tekabül ediyor. Günde 4 lira enerji maliyeti vardır. Bu hayvan her gün toplamda 291 lira 50 kuruş para yiyor. Sana maliyeti bu. Kendim de üreticiyim. Bu maliyeti kabul ettiğimizde bizim ineğimizin 20 litre süt verdiğini düşünürsek, maliyetlerin kafa kafaya gelebilmesi için bu sütü 14,5 liraya satmam lazım. Şu anda verilen fiyatla biz zarar ediyoruz.  ‘Ulusal Süt Konseyi yarın toplanacak, öbür gün toplanacak’ deniyor. Bu ücretle bu hayvancılığı yapmaz bu insanlar. Hasan agam, Ahmet agam, Ayşe ablam satacak inekleri. 16 lira 75 kuruş bizim süt parası almamız lazım. Sütün fiyatının bu olması lazım."

 

Kaynak: anka