Edirne’de sağlık çalışanları, 1. Murat Devlet Hastanesi'nde bir hasta yakınının acil servisteki doktor ve sağlık memurunu belindeki silahla tehdit etmesini protesto etti. Genel Sağlık-İş Edirne Şubesi Başkan Yardımcısı Yunus Ali Kaba, "Sağlık Bakanlığı’na buradan yeniden sormak istiyoruz. Artık canımıza kasteden bu sorunlarımıza karşı halen sadece tweet atarak mı, cevap vereceksiniz? Sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunlar için tek yapabileceğiniz şey bu mu" dedi.
Edirne'de dün sabah saat 04:00’da bir hasta yakını, acil serviste görevli doktor ve sağlık memuruyla tartıştıktan sonra belindeki silahı göstererek tehditte bulundu. Sağlık çalışanlarını tehdit eden hasta yakını, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.
Sağlık çalışanları ise bugün Edirne 1. Murat Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaparak sağlıkta şiddeti protesto etti.
"DOĞRUDAN DEVLETE DOĞRULTULMUŞTUR"
Sağlık Sen Edirne Şube Başkanı Erhan Turhan şunları söyledi:
"Günün en ıssız vakti olan sabahın dördünde tüm büyükler, tüm idari amir sıfatı olanlar, ilin tüm ileri gelenleri yataklarında uyurken, işte o gece acilde görevli üç arkadaş başta olmak üzere, acil bünyesindeki diğer birimlerde, yoğun bakımlarda, ameliyathanelerde, yataklı servislerde, 112 istasyonlarında dur durak bilmeden, uykuyu aklına getirmeden karınca misali çabalayan sağlık mesleği mensuplarıdır Türkiye Cumhuriyeti devletinin devlet olma vasfının ifasını gerçekleştirenler. Gece birileri başlarını yastığa rahatça koyuyorsa, beyaz meleklerin orada olduğunu bilmesindendir. Gecenin o yarısı birileri gelip işini yapan meslektaşlarımıza silah gösterebiliyorsa, sonrada çekip onlara doğrultabiliyorsa bunu önce devletin, devleti idare edenlerin düşünmesi gerekir, çünkü o silah, dün gece aslıda memuruna değil, doğrudan devlete doğrultulmuştur.
"DAHA KAÇIMIZIN BAŞINA SİLAH DAYANMALI?"
Ne zaman bir sağlık çalışanının kendisine yapılan sözel veya fiziki bir saldırı beyanı, kamu otoritesi tarafından bir hasta tarafından sağlık çalışanı için yapılan şikayetten daha değerli görüldüğü vakit çözümün ilk adımını atmış olacağız. Daha kaç şehit vermeliyiz, daha kaç meslektaşımız darp edilmeli? Daha kaç bin tane artık şikayete bile konu etmediğimiz afili küfürler işitmeliyiz ve dün sabah yaşandığı gibi daha kaçımızın başına silah dayanmalı? Çözüm önerileri aslında çok da zor veya maliyetli konular değil, sendikalar olarak her birimiz kendi çözüm önerilerimizi Bakanlığımıza dosya halinde sunduk, bunlardan bir kaçı gerçekleşti. Mesela sağlıkta şiddet, katalog suçlar haline geldi, lakin bu konudaki kanuni düzenlemelere rağmen halen bir çok fail, meslektaşımızdan önce karakolun arka kapısından çıkarak suç mahalline yarım bıraktığı işi tamamlamak için geri gelmektedir."
"TWEET ATARAK MI CEVAP VERECEKSİNİZ?"
Genel Sağlık-İş Edirne Şubesi Baskan Yardımcısı Yunus Ali Kaba da yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:
"Sağlık Bakanlığı’na buradan yeniden sormak istiyoruz. Artık canımıza kasteden bu sorunlarımıza karşı halen sadece tweet atarak mı, cevap vereceksiniz? Sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunlar için tek yapabileceğiniz şey bu mu? Sağlık emekçileri geçim derdiyle buluşurken biz de yüzlercemiz her gün şiddete uğruyoruz. Birileri bizim sesimizi duymadığı gibi duyulmasını engellemek için elinden geleni yapıyor."