Germencik’in Ortaklar Mahallesi’nde bulunan dönemin ilk çırçır ve zeytinyağı fabrikasının tarihe ışık tutması için çalışma yürüten Germencik Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Programı’yla protokol imzaladı. Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş, “Restorasyon projesi hazırlanıp tarihi alanın yeniden ilçemize kazandırılması için önemli bir mesafe almış olacağız” dedi.

Ortaklar Mahallesi’nde 8 bin metrekare alan üzerinde bulunan tarihi çırçır ve zeytinyağı fabrikasını atıl durumdan kurtarılması için Germencik Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Programı’yla protokol imzalandı. Çalışmalar kapsamında üniversite bünyesindeki akademisyenleri ile yüksek lisans öğrencileri alanda ölçümleme çalışmalarına başladı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından oluşturulacak projeyle, tarihi çırçır ve zeytinyağı fabrikası yeniden hayat bulacak.

CUMHURİYET DÖNEMİNİ YANSITAN FABRİKA KORUNACAK

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na uygun oluşturulan projeyle, cumhuriyet dönemini yansıtan mimari ve dokusuyla tarihi çırçır ve zeytinyağı fabrikası koruma altına alınmış olacak. Alanda bulunan zeytinyağı fabrikası, konut, enerji üretim, pirina, usta evi, çırçır, koğuş, sabunhane, depo ve trafo alanlarında titizlikle çalışılarak, tarihe ışık tutacak.

PROTOKOL İMZALANDI

Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş ile İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Yıldız Salman ile protokol imzalandı. Protokolün Germencik’e hayırlı olması temennisinde bulunan Başkan Öndeş, “Ortaklar Mahallemizde bulunan cumhuriyet dönemi eserleri arasında yer alan 8 bin metrekare alana sahip tarihi çırçır ve zeytinyağı fabrikamızı, atıl durumundan kurtarmak için yaptığımız çalışmalar çerçevesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi iş birliğiyle incelemelerde bulunmuştuk. Bu doğrultuda tarihi fabrikanın ilçemize kazandırılması için önemli bir adım daha atarak İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Programı’yla protokol imzaladık. Protokol kapsamında İTÜ akademisyenleri ve yüksek lisans öğrencilerinin çalışmalarıyla restorasyon projesi hazırlanıp tarihi alanın yeniden ilçemize kazandırılması için önemli bir mesafe almış olacağız. İlçemize hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

Kaynak: anka