Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, Yerel Yönetimlerde Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi’ne imza attı. Belediye Başkanı Gerenli, “Lüleburgaz Belediyesi olarak, kadınların sosyal yaşam ve iş hayatındaki rolleri, toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı, şiddet ve tacizden arındırılmış, insan onuruna yakışır bir çalışma ortamı sağlamayı taahhüt ettik” dedi.

Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, CHP Genel Merkezi’nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yerel yönetimlere gönderdiği Yerel Yönetimlerde Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi’ni imzaladı.

Lüleburgaz’da toplumsal cinsiyet eşitliği, aile içi şiddetin önlenmesi, çalışma yaşamında şiddet ve tacizi önlemeye yönelik politikaların hayata geçirilmesi noktasında asla taviz vermeyeceklerini belirten Gerenli, “İlk günden beri insana, canlıya şiddet bizim hayatımızda asla olmayacak diyerek politikalarımızı belirledik. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi adına birçok çalışma yaptık. Lüleburgaz Belediyesi olarak, kadınların sosyal yaşam ve iş hayatındaki rolleri, toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı, şiddet ve tacizden arındırılmış, insan onuruna yakışır bir çalışma ortamı sağlamayı taahhüt ettik” dedi.

Gerenli, şöyle devam etti:

“Toplumsal cinsiyet eşitliği yönetim anlayışımızın merkezinde yer almaktadır. Lüleburgaz Belediyesi olarak Toplumsal Cinsiyet, Eşitlikçi Yaklaşım ve Yönetici Kadınlar projesi ile ‘Guangzhou Ödülü’ olarak bilinen Guangzhou Uluslararası Kentsel İnovasyon Ödülü’ne aday olarak, 171 şehir ve 301 proje arasından ilk 15’e girmeyi başardık. Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademimiz bunun sürdürülebilirliği ve toplumun tüm kesimlerine yayılması açısından son derece önemli bir tesis. Akademi sayesinde yürüttüğümüz çalışmalar Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından Cinsiyet Eşitlikçi Dönüşüm Ödülü’ne layık görüldü. Diğer yandan Tüm Bel-Sen’le yaptığımız sözleşmemize aile içi şiddet uyguladığı tespit edilen belediye çalışanı memurun sosyal ve mali haklarının elinden alınarak çalışanın eşine ödeneceğine dair maddeyi koyduk. Eşitlikçi bir anlayışla geleceğe yürümeye devam edeceğiz.”

Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli’nin imzasını koyduğu ‘Yerel Yönetimlerde Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi’nde yerel yönetimlerden İstanbul Sözleşmesi ile Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve diğer mevzuat hükümlerinin öngördüğü toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik düzenlemeleri esas alması isteniyor.

Belgeyi imzalayan yerel yönetimler her türlü ayrımcılığın karşısında durarak, yerel eşitlik eylem planı hazırlayıp hayata geçirmeyi, belediye çalışanlarına farkındalık ve bilinçlendirme amaçlı toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri düzenlemeyi, işyerinde şiddetin ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için şiddet mağduru çalışanı gözetmeyi kabul ediyor.

Kadına yönelik cinsel taciz ve saldırı vakalarında adli makamlara yansıyan durumların esas kabul edilerek, gerekli tedbirlerin alınmasını ve gizlilik esasına göre hareket edilmesini isteyen belgede, yerel yönetimlerin şiddet mağduru çalışana, talep edilmesi halinde, hukuki ve psikolojik destek sağlaması, belediye çalışanlarının istihdamında yüzde 50 cinsiyet kotası, 7- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü etkinliklerine katılan kadın personele işi aksatmamak kaydıyla idari izin verilmesi öneriliyor.

 

Kaynak: anka