Bülten

Mersin Büyükşehir'den deniz dibi temizliği

(MERSİN)- Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 5-11 Haziran Çevre Haftası kapsamında ‘Deniz Dibi Temizliği Etkinliği’düzenledi. Etkinlikte Büyükşehir Belediyesi’nin sualtı dronu ile geniş çaplı arama yapıldı. Çıkarılan atıklar, vatandaşların görmesi için Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda sergileniyor. 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi, 5-11 Haziran Çevre Haftası kapsamında ‘Deniz Dibi Temizliği Etkinliği’ gerçekleştirdi. Vatandaşlara çevre bilinci, duyarlılığı ve farkındalığı kazandırmak için yapılan etkinlikte, Büyükşehir Belediyesi’nin sualtı dronu ile geniş çaplı arama yapıldı. 

Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda, Mersin Üniversitesi ve Biosphere Derneği’nin de katkılarıyla gerçekleşen etkinlikte, itfaiyede görev yapan dalgıçlar, çöpleri topladı. Dalışta plastik sandalye, araba lastiği, demir boru, balıkçı ağları, plastik ve cam şişe, sigara paketi ve izmaritleri, plastik kasa gibi ilginç çöpler çıktı. Yosun tutan atıklar, vatandaşların görmesi için Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda sergileniyor.

“Bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Özdemir, amaçlarının deniz temizliği konusunda vatandaşları bilinçlendirmek olduğunu belirterek, “Bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Başkan'ımızın çevre konusunda hem teknolojik hem de insan kaynağı yönünden bize desteği çok büyük” dedi.

Vatandaşlara çevreyi ve denizleri kirletmemeleri için seslenen Özdemir, “Biz belediye olarak tüm mücadelemizi veriyoruz, ancak bizim verdiğimiz mücadele yetmez. Vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı olması gerekiyor” diye konuştu.

“Deniz, korunması gereken önemli bir değer”

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir, “İtfaiye Dairesi Başkanlığı’ndaki balık adamlar ve yine Biosphere Derneği’ne ait balık adamlar bize yardımcı oluyorlar. Çamlıbel Balıkçı Barınağı’ndaki teknelerden, birçok malzeme isteyerek ya da istemeyerek denize atılıyor. Biz de vatandaşlarımıza bunu göstermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

En büyük amaçlarının denizi ve içerisinde bulunan ekosistemi korumak olduğunu kaydeden Halisdemir, "Denizimizi korumak zorundayız. Deniz hepimizin ve korunması gereken önemli bir değer. Özellikle gençlere ve çocuklara denizi sevdirmek istiyoruz” dedi.

“Alışveriş sepetinden klozete kadar her şey çıkıyor”

Yıllardır bu etkinlikleri yaptıklarını, ancak hala insan kaynaklı çöpleri çıkarmaya devam ettiklerini kaydeden Halisdemir, atılan çöplerin denizdeki canlılara olumsuz etkisinden de bahsetti. Halisdemir, “Alışveriş sepetinden tutun kulaklıklara, pisuarlardan klozetlere kadar aklınıza gelecek, denizin yakınında bile olmaması gereken atıklar çıkıyor. Deniz temizliğinden çıkarttığımız malzemeleri herkes görsün istiyoruz ve o yüzden de sergiliyoruz” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi olarak denizde düzenli temizlik faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini ve tonlarca atık topladıklarını belirten Halisdemir, “Biz tonlarca atık çıkartıyoruz. Deniz süpürgemiz her gün bazen 2, bazen de 3 kez sefere çıkıp deniz üzerindeki katı atıkları topluyor. Denetim teknelerimiz sürekli denetim yapıyor. Su altı dronu aldık. Özellikle akaryakıt dolumu yapan yerlerdeki borularda herhangi bir sıkıntı olup olmadığını kontrol ediyoruz” dedi.

“Denizimizi korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız”

Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda bulunan restoran tekne sahiplerine ve vatandaşlara da seslenen Halisdemir, “Özellikle balıkçı teknelerimizden ve restoran teknelerimizden rica ediyoruz; denize ekmek dahi atmasınlar. Denizimizi korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız, ama vatandaşımızın da bizi desteklemesi gerekiyor. Lütfen her vatandaşımız bize bu konuda katkı sağlasın” diye konuştu.

“Denizlerimiz kirleniyor ve bu kirliliği yaratan bizleriz”

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Deniz Ayas da dalış yapanlar arasındaydı. Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nın hem restoran tekneler hem de balıkçılar tarafından yoğun kullanıldığı için kirliliğin de fazla olduğunu belirten Ayas,“Lastikten tutun temizlik malzemelerine kadar aklınıza gelecek her şey denizin içerisinde. Bu bir farkındalık etkinliği. İnsanlara diyoruz ki, denizlerimiz kirleniyor ve bu denizleri kirleten bizleriz” dedi. Mikroplastik, kimyasal ve fiziksel kirliliğin deniz ekosistemini mahvettiğini, bunun da dolaylı olarak insanları etkilediğini sözlerine ekleyen Prof. Ayas, “5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında dünyada ve Türkiye’nin birçok alanında deniz, orman ve kara temizliği yapılıyor. Ama önemli olan bunları kirletmemek ve yeni nesillerin bu bilinçle büyümesi, eğitilmesi” ifadelerini kullandı.