İSTE’li Rozerin Sarı “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla”dı İSTE’li Rozerin Sarı “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla”dı

Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen, rezerv yapı alanı ayrıntılarının belli olduğunu söyledi.
    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen Bakanlık tarafından bir süre önce Antakya ve Defne ilçelerinde ilan edilen rezerv alan konusunda önemli açıklamalar yaptı. Rezerv yapı alanı ilanıyla ilgili kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden bakan yardımcısı Gürgen, mülksüzleştirme ya da el koyma gibi bir durumun söz konusu olmadığını, bilakis vatandaşlar tarafından yapılamayan ev ve iş yerlerinin topyekun olarak Bakanlık tarafından ele alınarak ev ve iş yerlerinin yapılacağını ve tamamının bu bölgede yer alan ve yaşayan vatandaşlara, mülk sahiplerine verileceğini açıkladı. Kısaca “Devlet yapacak, Mülk sahiplerine verecek.”
Çevre, şehircilik ve iklim değişikliği Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
“Şu anda söz konusu rezerv alan içinde bulunan birçok yerde ya ormandır, zeytinliktir adı altında ya da hukuki bir dizi problem ve ihtilaflar var. Biz burada yıkılmış evlerde vatandaşların yeniden evlerine çıkabilmesi için yeniden evlerin inşaatına başlıyoruz. Biz on binlerce konutu yerinde yapacağız. Bölgeye baktığımızda en çok Antakya ilçe merkezinin çöktüğünü görüyoruz. Daha sonra Defne, Kırıkhan, Samandağ geliyor. Bunların hepsinde durum çok kötü. Biz bunlara Bakanlık olarak müdahale etmez isek bunların yeniden yerinde yapılmasının da pek mümkün olmadığı görünmektedir. Bahsi geçen yerlerden örneğin Defne’deki mahallelerde 4 bin civarı yeniden yapacağımız konut var. Biz burada bu projeleri yaparken bize yardımcı olun, önümüzü açın. Koca bir mahalleyi yaparken ortada bir iki bina kalmış yıkılmamışsa, bize deyin ki gelin şunları da kaldırın ve tüm mahalleyi yeniden inşa edin, biz de yapalım. Bizim acilen Hatay’ın içerisinde Antakya’da, Defne’de, sit alanında ve diğer bazı ilçelerde hızlı bir şekilde yerinde yeniden yaklaşık 30 bin inşaat yapmamız lazım. Bu yapılacak olan konutların işyerlerinin tamamı zaten orada evi olan, iş yeri ve arsası olan kişilere verilecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Araştırın biz Elazığ’da ne yaptıysak aynısını Hatay’da da yapacağız. Devlet yapacak mülk sahiplerine verecek. Orada sorun nasıl yaptığımızı, herkese evlerinin olduğu yerde konutlarını biz yaptık ve o konutları mülk sahiplerine verdik. Neticede Devlet buraları topyekün olarak yeniden ayağa kaldıracak. O yüzden bize siz de yardımcı olun. Biz devlet olarak bu inşaatları yapalım, yaptıralım ondan sonra da vatandaşlara ve hak sahiplerine dağıtalım. Eğer biz bunu yapmaz isek şehrin merkezleri bomboş kalacak. Uzun yıllar buralarda vatandaşlar kendi imkanlarıyla inşaat yapamayacak. Kat maliklerinin anlaşması, varisler vb sorunlar yüzünden sıkıntılar yaşanacak. Biz süreci hızlandırıyoruz. Rezerv alan kararı bu yüzden verildi. Bir an önce insanlar evlerine kavuşsun şehir yeniden inşa edilsin istiyoruz. Lütfen kimse oradaki iki üç binaya falan takılmasın, kapatalım bölgeyi yıkalım ve yapalım.”
AKDENİZ MAHALLESİNE DOKUNULMAYACAK
Bakan yardımcısı Vedat Gürgen’e Rezerv alan içinde yer alan ancak büyük bölümü sağlam olan ve binalarda tadilat yapılarak vatandaşların kullanmaya başladığı Akdeniz mahallesi ile ilgili durum da soruldu. Bakan yardımcısı Gürgen; sağlam binalara ve yerleşimi yapılmış yerlere dokunulmayacağını açıklayarak “ Rezerv yapı alanı içinde kalan Akdeniz Mahallesinde yapacağımız incelemeler sonucu bu bölgenin rezerv alan içinden çıkarılması mümkündür. Eğer sağlam ve yaşanılan bir mahalle ise biz bakanlık olarak dokunmayacağız. Bu rezerv alanı tamamen yıkılmış mahalleler için uygulanacak.“ dedi.
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları