“Yaşam Alanlarında “Beton Santrali” İstemiyoruz” “Yaşam Alanlarında “Beton Santrali” İstemiyoruz”

DEPREM ŞEHİDİ ÇAPAR VE BERBER’İN İSİMLERİ OKULLARDA YAŞAYACAK
Tüm yurtta olduğu gibi Samandağ’da da 24 Kasım Öğretmenler Günü düzenlenen programlarda kutlandı.
Depremin ağır hasar bıraktığı ve çok sayıda can kaybımızın olduğu ilçemizde depremde hayatını kaybeden öğretmenler saygı, minnet ve özlemle anılırken, düzenlenen törenlerde duygu dolu sahneleri yaşandı.
Ögretmenler Günü dolayısıyla ilk olarak Samandağ Kaymakamlığı önünde çelenk sunum töreni gerçekleştirildi.
Törene Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Tahsin Demir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdem Yaşar, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları, askeri erkan, gaziler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdem Yaşar tarafından, tüm öğretmenler adına Atatürk büstüne çelenk sunumu gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından program sona erdi.
ÖĞRETMEN ÖZGE ÇAPAR'IN ADI KONFERANS SALONUNA VERİLDİ
24 Kasım öğretmenler Günü dolayısıyla hazırlanan kutlama programı Cumhuriyet Ortaokulunda devam etti.
Öğretmenler günü münasebetiyle düzenlenen tören ile açılışı gerçekleştirilen Cumhuriyet Ortaokulu Özge Çapar Konferans Salonu'nun açılışına; Özge Çapar'ın ailesi, dostları ve sevenlerinin yanı sıra Samandağ ilçe Koordinatör Kaymakamı İbrahim Ergin, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Tahsin Demir, Samandağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdem Yaşar, İlçe Emniyet Müdürü İbrahim Şekerci, okuldaki mesai arkadaşları  ve öğrencileri katıldı. Depremde vefat eden vatandaşlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına yapılan saygı duruşunun ardından program, İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti. Daha sonra deprem şehidi öğretmen Özge Çapar'ın ruhuna ithafen Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu.
Öğretmen Özge Çapar'la ilgili hazırlanan sinevizyon gösteriminin ardından Samandağ Koordinatör Kaymakamı İbrahim Ergin, Özge Çapar'ın ailesine plaket takdim etti. Duygu yüklü anların yaşandığı programda, Özge Çapar'ın ailesi gözyaşlarını tutamadı. 24 Kasım Öğretmenler Günü ve konferans salonunun açılışı ile ilgili konuşma yapan Samandağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdem Yaşar,  “Değerli Meslektaşlarım, Öncelikle hepinizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü en içten dileklerimle kutluyorum.
Konuşmamın başında 6 Şubat 2023 deprem felaketinde hayatını kaybeden Öğretmenlerimizin aziz hatırasını anmak istiyorum: Yılmaz Şefikoğulları, Yusuf Miçooğulları, Semir Çoban, Sibel Toprak Su, Mehtap Kurt, Duygu Çapar, Merve Aksoy, Bircan Dağ, Özge Büyükaşık, Seçkin Köse, Özkan Demirtaş, Filiz Selçuk, Mustafa Beyazıt, Cemil Dayan, Refik Çapar, Çiğdem Aktar Çoban ve Özge Çapar öğretmenimiz, eğitimin unutulmayacak kahramanlarıdır. 
İlçemizde büyük yıkıma neden olan felakette 17 öğretmenimizi şehit vermiştik. Onların aramızdan ayrılmalarının üzerinden 9 ay geçti ama içimizdeki yara halen dinmedi. Onlar, birer eğitim neferi olarak kendilerini, öğrencilerine adamışlardı. Ne yazık ki deprem; birçok insanımızı, kardeşimizi, yakınımızı olduğu gibi onları da hayattan kopardı. Acımızı tarif edecek cümle yok. Depremde hayatını kaybeden öğretmenlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diliyorum. Allah bir daha böyle acıları yaşatmasın.
Öğretmenlik, insanlık tarihi kadar eski ve bedeli hiçbir maddi karşılıkla ölçülemeyecek kadar değerli, saygın ve onurlu bir meslektir. Bir toplumun bilimsel, sosyal, kültürel, ekonomik yönden kalkınabilmesi ve her alanda müreffeh olabilmesi öğretmenlerimizin çaba ve gayretine bağlıdır.
Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk öğretmenler için şu cümleyi kurar; “Eserinin üzerinde imzası olmayan yegâne sanatkâr öğretmendir.” 
Bu duygu ve düşüncelerle; İlçemizde ve Ülkemizin her köşesinde görev yapan tüm öğretmenlerimizin "Öğretmenler Gününü" tekrar içtenlikle kutluyor, Başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ü, görevi başında şehit olmuş aziz eğitim şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş öğretmenlerimizi saygıyla, minnetle ve rahmetle anıyorum.” dedi.
Duygu dolu anların yaşandığı törende programı hazırlayan Jan ve Suphi Beyluni Anadolu Lisesi öğretmenleri, müzik dinletisi gerçekleştirildi. Program, emekli öğretmenlere şeref hizmet belgesi takdim ile son buldu. 
BERBER'İN ADI KÜTÜPHANEDE YAŞATILACAK
Samandağ Karaçay Bedii Sabuncu Anadolu Lisesinde polis memuru Barış Berber'in ailesi tarafından oluşturulan kütüphanenin açılışı yapıldı.
Açılışa, Barış Berber'in ailesi, yakınları ile Samandağ Koordinatör Kaymakam İbrahim Ergin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdem Yaşar, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Törende bir konuşma yapan Barış Berber'in kız kardeşi Deniz Berber, depremde yaşamını yitiren polis memuru ağabeyinin vatanı için canını ortaya koymaktan çekinmeyecek kadar yürekli bir insan olduğunu söyledi.
Ağabeyinin 2014'te sosyal medya hesabından paylaştığı, "Eller silah değil kalem tutmalı" sözünün kendilerine ilham verdiğini aktaran Berber, şöyle konuştu:
"O an karar verdim. 'Ağabeyimin hatırasını, adını, bir kütüphane açarak yaşatmalıyım.' dedim. Binbir çaba ve emek sonucu olarak bu mutlu güne geldik. Asırlar boyu unutulmayacak bu felakette hayatını kaybeden ağabeyim Barış Berber Kütüphanesi. Allah'a binlerce kez şükürler olsun. Onun adını yaşatmayı bize nasip etti. Bu kütüphanede okunacak her kitabın hem toplumsal geleceğiniz hem de Barış Berber'in ruhuna iyi geleceğini çok iyi biliyorum."
Okul bahçesinde Barış Berber için hazırlanan hatıra köşesine katılımcılar ve öğrenciler tarafından karanfil bırakmasının ardından kütüphanenin açılışı gerçekleştirildi Koordinatör Kaymakam İbrahim Ergin, kütüphanenin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ederek "Özellikle depremzede ailelerin gelip kitap yardımlarında bulunması, burada bu tür faaliyetleri gerçekleştirmesi bizim için çok iyi. Öğrenciler kaybettiği kitapları burada bulacaklar. 'Eller silah değil kalem tutmalı' bu cümle burada kesinlikle fiiliyata geçmiş durumda. Buranın yapımında emeği geçenleri kutluyorum." dedi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları