BURHAN DEMİRCİOĞLU
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde fıstık ve mısır üreticileri, artan maliyetlerden şikayetçi. Kadirlili çiftçi, "Ben her sene 200-300 dönüm fıstık ekiyordum önümüzdeki sene 100 dönüme düşüreceğim mesela. Maliyetler çok arttı, mazot 40 lira oldu. Benim traktörüm günlük 10 bin liraya yakın mazot yakıyor. 10 bin lira da işçi masrafım var günlük 20 bin lira masrafım var. Şu an çiftçilik en kötü meslek oldu" dedi. Tarım işçisi ise, "Aldığım yevmiyeden yani evimi geçindiremiyorum. Çiftçiye ne diyeyim ki? Çiftçi kazanamıyor ki bize versin" diye konuştu.
CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde fıstık üreticilerini ziyaret etti. Kaya, "Çiftçinin kazanamaması sadece çiftçiyi etkilemiyor. Bu bir zincir. Bu zincirin halkalarındaki hepsi kaybediyor. Buradan hükümet yetkililerine sesleniyorum, Tarım Bakanına sesleniyorum, Yumaklı'ya sesleniyorum; çiftçiyi bitirdiniz, onun yanında çalışan insanları da bitirdiniz" dedi.
"ÇİFTÇİLİK EN KÖTÜ MESLEK OLDU"
Kadirlili bir çiftçi şunları söyledi:
"Mısırdan yaptığımız zararı değil. Biz bunun masrafını çıkartırsak şu an bu fiyatlarla. Zaten bize verilen satmak istediğimizde bize denen şu; şu an peşin para dönüşü yok üçte bir parasını verelim gerisini gününü verin, iki ay üç ay sonra. Bizim maliyetini ya kurtardı ya kurtarmadı cebimize beş kuruş para girmedi. Girmeden gübreciye, mazota tohuma, ilaca, bunlara gitti, işçiye. Cebimize bir kuruş para girmediği gibi çıktı da belki yani tam hesabını tutamadık çünkü moralimizin bozukluğundan. Şu an mısırdan bir şey kalmadı. Fıstıktan bir umudumuz vardı onu da 75-80 liradan açılış yaptık umutlandık ama şu an 45 liraya kadar düştü bu fıstık. Hemen hemen yarıya kadar düştü bunda da. Yani içimize atarak yapmıyoruz artık bu işi. Yani benim seneye, ben her sene 200- 300 dönüm fıstık ekiyordum önümüzdeki sene 100 dönüme düşüreceğim mesela. Maliyetler çok arttı, mazot 40 lira oldu. Benim traktörüm günlük 10 bin liraya yakın mazot yakıyor. 10 bin lira da işçi masrafım var günlük 20 bin lira masrafım var. Yani bir 100 dönüm tarlada beş gün çalışsam 100 bin lira. Bir yağmurlaması 100 bin lira. Beş yağmurlama yapsam 500 yüz bin lira. Ben nereden para kazanacağım? Bundan bu şekilde olursa senenin şartlarına bağlı verim alamadıktan sonra tamam biz gittik. Şu an çiftçilik en kötü meslek oldu. Bu çiftçi üretmezse bu devlet millet nasıl ayakta kalacak ben onu merak ediyorum. Şu an için çiftçi yasta."
"ÇİFTÇİ KAZANAMIYOR Kİ BİZE VERSİN"
Tarla yevmiyeciliği yapan bir vatandaş ise, "Yevmiyeciyim. Aldığım yevmiyeden yani evimi geçindiremiyorum. Çiftçiye ne diyeyim ki? Çiftçi kazanamıyor ki bize versin. Biz de evimizi geçindiremiyoruz. Çoluk çocuk, aile, torun yani biz de perişan haldeyiz. Yani inan ki Rabb'im ne emreder o kadarını da bilmiyorum ne getirir. Ne şartlar altında geçiniyoruz yani. Yevmiyeci bir adamım başka gelirim yok.
CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, "Çiftçiye sadece çiftçinin kazanamaması sadece çiftçiyi etkilemiyor. Bu bir zincir. Bu zincirin halkalarındaki hepsi kaybediyor. Buradan hükümet yetkililerine sesleniyorum Tarım Bakanına sesleniyorum, Yumaklı'ya sesleniyorum; çiftçiyi bitirdiniz, onun yanında çalışan insanları da bitirdiniz" dedi.