CHP’li Nermin Yıldırım Kara Köy Kanununu Eleştirdi CHP’li Nermin Yıldırım Kara Köy Kanununu Eleştirdi

Hatay/ Samandağ’da Ekoloji Grubu tarafından “Geçmiş Gelecek mi?” konulu panel düzenlenecek.
Samandağ Ekoloji Grubu temsilcileri 10 Aralık 2024 Salı günü saat 17:00’de Samandağ Belediyesi toplantı salonunda           
gerçekleştirilecek panele tüm halkı davet etti.
Deprem Dayanışma Derneğinden Gizem Güzel’in Moderatörlüğünü yapacağı panelde Av. Dr. Fevzi Özlüer, Doç. Dr. Ebru Bingöl, Doç. Dr. Alim Koray Cengiz ve Psikolog Çağla Cemali konuşmacı olarak yer alacak.
Panelde Av. Dr. Fevzi Özlüer "Travma hukuku veya hukukun travması", Doç. Dr. Ebru Bingöl “Burası Orası Değil: Bir Kent Nasıl Oluşur? Antakya Nasıl Kuruluyor?”, Doç. Dr. Alim Koray Cengiz  “Afetin Travması ve Afetin Kentin Kolektif Belleğine Etkisi”, Psikolog Çağla Cemali “Doğal Afet - Toplumsal Afet: Sonuçlara Politik Bakış” konularında sunumlar yapacak.
AV. DR. FEVZİ ÖZLÜER KİMDİR?
Av. Dr. Fevzi Özlüer, Lisans Eğitimini 2002 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamladı. Uzmanlık alanı olarak, çevre ve kent hukuku alanlarını seçti.  2004 yılından itibaren avukatlık yapmaya başladı.  2006-2010 yılları arasında TMMOB Mimarlar Odası’nda; 2009-2019 arasında TMMOB Kimya Mühendisleri Odası’nda hukuk danışmanlığı yaptı. Bugüne kadar,  yerel yönetimlere kültürel mirası ve doğal çevreyi koruma, afet sakınım planları, afet yönetim stratejileri oluşturma ve planlama alanlarında danışmanlık hizmeti verdi.  Mühendislik ve mimarlık ofisleriyle birlikte çevre düzeni planları, alan yönetimi ve planlama üzerine raporlandırmalar yaptı.
Pek çok çevre ve kent derneğinin kurucusu oldu ve bu derneklerde üye olarak çalıştı. Mersin Çevre Gönüllüleri Derneği (1993) Hukuk Fakültesi Öğrenci Derneği (1997), İnsan Hakları Derneği (1998), Ekoloji Kolektifi (2002), Tüketici Hakları Derneği(2004), Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunlarını Araştırma Derneği (2020), Haklar ve Araştırmalar Derneği(2020)  gibi pek çok dernekte yöneticilik yaptı veya destek sundu. (1997-2023) 
Ekolojik kriz üzerine pek çok yazı kaleme aldı. İksir, Kolektif Dergi gibi politik ekoloji dergilerinin yayıncılığını ve editörlüğünü yaptı. (2002-2015) Ulusal, uluslararası ve yerel konferanslarda bildiriler sundu, dergi ve gazetelerde yazılar yazdı.
Yerel ve ulusal çevre ve kent derneklerine, çevre ve kent mücadelelerine,  çevre ve kent hukuku üzerine destek sundu. (2004-..halen)   
Türkiye’nin sivil toplum alanındaki ilk dijital arşivi ve kütüphanesi olan Ekoloji Arşivi’nde ve kimi sergilerde (Çöplük, 2008)  küratörlük veya metin yazarlığı yaptı. (2008-2023) Dijital arşiv oluşturma üzerine kurumsal çalışmalar yaptı.  Dijital veri içeriklerinin hukuki koruma rejimi, kişisel verilerin korunması ve fikri haklar üzerine danışmanlık yaptı.  
Kutup Yıldızı (2019, Yönetmen: Ebru Beşe), Eko eko eko (2023, Yönetmen: İlkay Nişancı) belgesellerinde danışmanlık yaptı. 
Ekolojik Haklar Merkezi’nde hukuki destek koordinasyonlarını yürüttü. (2016-2020) Bu merkezde, hukuka erişimi olanaklı kılmak için çevre ve kent mevzuatını izleme, ekolojik krize yönelik raporlandırma ve ekoloji odaklı davalar açma süreçlerini yönetti. Çevre Hukuku Ağı’nda hukuk koordinatörlüğü çalışmalarına devam ediyor. 
Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,  Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Kent, Çevre  ve Yerel Yönetim Politikaları Anabilim Dalında 2005 yılında “Kapitalizmin Yeniden Üretiminde Sivil Toplum Çevreciliği” teziyle yüksek lisansını tamamlayarak, “uzman” unvanı aldı. Aynı bölümde doktorasını “Çevrenin Korunmasında İdari Yargının Rolü” teziyle 2022 yılında  tamamladı. 
Çevre ve Şehircilik hukuku, planlama, kamulaştırma, kıyı planlama, afet hukuku, riskli alan uygulamaları, kırsal ve kentsel alan yönetimi,  kentleşme, kültürel miras,  koruma hukuku, gayrimenkul hukuku, kamu İhale hukuku, yerel yönetimler, çevre koruma, su yönetimi, enerji planlama ve iklim hukuku üzerine çalışmalarına devam ediyor. Stratejik planlama, Afet risk yönetimi, İklim koruma üzerine yerel politikalar geliştiriyor ve yerel yönetim hukuku üzerine raporlandırmalar yapıyor.
DOÇ. DR. EBRU BİNGÖL KİMDİR?
Doç. Dr. Ebru Bingöl, İskenderun Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünde çalışmaktadır. Peyzaj mimarlığı lisans (Ankara Üniversitesi, 2001), Kentsel Tasarım Yüksek lisans (ODTÜ, 2006), ve Mimarlık Doktora (IYTE, 2017) derecelerine sahiptir. Doktorası esnasında, TÜBİTAK bursu ile desteklenerek misafir araştırmacı olarak Delft Teknoloji Üniversitesi’nde
(Hollanda) misafir araştırmacı olarak bulunmuştur. Şubat 2022-Şubat 2023 arasında yine TÜBİTAK bursu ile desteklenerek İngiltere’de Oxford Brookes Üniversitesi’nde kent morfolojisi alanında doktora sonrası araştırmalarını tamamlamıştır. Ulusal yarışmalarda ödülleri ve çeşitli belediyelerin ve UNDP’nin kentsel tasarım projelerinde danışmanlıkları bulunmaktadır. Kültür için Alan’dan aldığı 2020 fonu ile Flow Tales: Re-Membering Antakya’s River Landscape isimli projeyi yürütmüş, “Tale of A River City: Reading Urban Histories of Antakya Through Asi River” isimli multidisipliner kitabın editörlüğünü yapmıştır. Çalışma konuları arasında II. Dünya Savaşı sonrası mimarlık ve kent kuramları, kentsel tasarım, kent, arazi ve bağlam konuları sıralanabilir.
DOÇ.DR. ALİM KORAY CENGİZ KİMDİR?
Doç.Dr. Alim Koray Cengiz, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi. Yüksek Lisans çalışmasını 2006 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Antropoloji Bölümünde “Dil-Kültür İlişkisi Açısından Hatay’da İki Dillilik” adlı teziyle ve 2016 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi sosyal ve kültürel antropoloji alanında doktora programını “Bi(r)yerli Olmak: Anlatılar ve İmgeler Üzerinden Antakyalı Olmak” adlı teziyle tamamladı. Hatay ilinde dil antropolojisi, tüketim, beslenme ve sosyal medya kullanımı konularında araştırmalar yapmaktadır. 2018 yılında 3 ay boyunca Kosova Priştine Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Sosyal ve kültürel çalışmalar bağlamında ulusal ve yerel proje çalışmalarında yer alan Cengiz, Hatay Sosyal ve Kültürel Kalkınma Derneği başkanlığını ve HMKÜ’de “Avrupa Öğrenci Topluluğu” (AEGEE-Hatay) akademik danışmanlığını yürütmektedir. Halen “Antakya’nın Belleği: Antakya Kentsel Kolektif Belleğin Korunması ve Dijitalleştirilmesi Yoluyla Paylaşılması” adlı TÜBİTAK 1001 projesi yürütücülüğünü yapmaktadır.
PSK. ÇAĞLA CEMALİ KİMDİR?
Samandağ’da doğdu. Jan ve Suphi Lisesi’nde okudu. 2017 yılında Çukurova Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldu.
Çeşitli insani yardım kuruluşlarında psikolog olarak görev yaptı. Çocuk, kadın, ergen, kriz ve afetten etkilenen gruplarla çalıştı. Depremden sonra Samandağ'da gönüllü olarak dayanışma koordinasyonunun kuruluşunda yer aldı.
Kadınlarla kurduğu dayanışmada, unutturulmaya çalışılan deprem gerçeğini ve depremde yaşananların hesabını sormak için, kireç dökülen sokakları rihen ve bahhur kokularıyla donatarak 40. Gün ‘’Hüznümüz İsyanımızdır!’’ yürüyüşünün düzenlenmesinde yer aldı.
Samandağ’da sol parti ve kuruluşların oluşturduğu Bağımsız Devrimci Aday Platformu, psikolog Çağla Cemali’yi Hatay, Samandağ belediye başkanlığı için bağımsız aday olarak gösterdi Cemali, Samandağ’ın ilk kadın belediye başkan adayı oldu.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları