Yerel

Tonlarca Mandalina Artık Yerlerde

Samandağlı üretici sesini duyuramadı dalında kalan mandalina çürümeye başlarken son yağan yağmurla birlikte tonlarca mandalina yere döküldü.

Samandağlı üretici sesini duyuramadı dalında kalan mandalina çürümeye başlarken son yağan yağmurla birlikte tonlarca mandalina yere döküldü.
Türkiye’nin en fazla mandalina üretimi yapılan ilçelerinden biri olan Samandağ’da bin bir emek ve maliyetle ürettiği mandalina yine satılamadı, yine ağaçta, dalında kaldı. 
Şubat depremlerinde en fazla can kaybı ve yıkımın yaşandığı yerlerden biri olan Samandağ’da depremzede turunçgil üreticisi onu hayata tutacak bahçesine sarıldı. Tüm olumsuz koşullara rağmen üretimden geri durmayan depremzede üretici ilk olarak bahçesini sulayacağı su nedeniyle büyük sıkıntı yaşadı.  Geç de olsa gelen suyu bu kez de zamlı aldı. Sonra 'Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yüzde 50 hibe yapılacak' denildi bu Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kaydı olmayanlar bu hibeden faydalanamadı.
Deprem koşullarına rağmen depremzede üretici bahçesinde mandalinasını ihmal etmemeye çalışsa da mandalina bahçelerinde emek veren, artan girdi maliyetleri nedeniyle zorlanan üreticiler hasat sezonunun gelmesiyle büyük hayal kırıklığı yaşadı.
Depremzede mandalina üreticileri ürünlerini satamadı onca masrafa rağmen 1 TL’ ye bile alıcı bulamayan üretici işçilik maliyetini bile karşılayamadığı için ürününü toplayamadı. 
Mandalina üreticisi sesini birçok kez duyurmaya çalışsa da sorununa ya kulak tıkandı, ya da üreticinin sesi duyulsa da soruna kalıcı çözüm bulunmadı. Ve üreticinin bir yıl boyunca emek ve masraf ettiği mandalina dalında kaldı.
Mandalina sezonunun sonuna gelindiği bugünlerde kimi üretici satamadığı ve dalında çürümeye başlayan mandalinasını toplayıp döktü.
Geçtiğimiz günlerde aşırı yağış dalda kalan mandalinayı da yere döktü ve üretici mandalinasını çöp olmaktan kurtaramadı.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı