TUZ GÖLÜ'NDE FLAMİNGOLARIN KULUÇKA DÖNEMİ BAŞLADI

Türkiye’nin 2'nci büyük gölü olan Tuz Gölü'ne göçen flamingolar, kuluçka dönemine girdi. Doğaya Kuş Bakışı ve Ekoloji Derneği Başkanı Fahri Tunç, "Burada sulak alanlarda gördüğümüz flamingoların tamamı erkek flamingolar. Dişiler kuluçkaya gittiler. Şimdi onları gözlemleme zamanı geldi" dedi.

KEMAL ONUR ATALAY

(AKSARAY)- Türkiye’nin 2'nci büyük gölü olan Tuz Gölü'ne göçen flamingolar, kuluçka dönemine girdi. Doğaya Kuş Bakışı ve Ekoloji Derneği Başkanı Fahri Tunç, "Burada sulak alanlarda gördüğümüz flamingoların tamamı erkek flamingolar. Dişiler kuluçkaya gittiler. Şimdi onları gözlemleme zamanı geldi" dedi.

Konya, Aksaray ve Ankara sınırlarında bulunan ve kapalı havza özelliği taşıyan ve Türkiye'nin tuz ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Tuz Gölü, bahar ve yaz aylarında yaklaşık 25 bin flamingoya ev sahipliği yapıyor. Gün içinde sık sık Tuz Gölü'ne gelen flamingolar renkli görüntüler oluşturuyor.  

"BURADA SUYUN DEVAMLILIĞINI SAĞLAYABİLİRSEK FLAMİNGOLAR YAVRULARINI BÜYÜTECEK" 

Doğaya Kuş Bakışı ve Ekoloji Derneği Başkanı Fahri Tunç şunları söyledi:

"Şu an bulunduğumuz alan Tuz Gölü'ne girişi olan bir kanal ağzındayız. Burada 200 civarında tür kaydediyoruz. Sayım döneminde burası tam göç yolu üzerinde. Kuşlar şu dönemde Afrika'dan gelip Batı Avrupa, Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa'ya doğru hareket ediyorlar üreme alanlarına doğru. Burası yine flamingoların beslenme alanı. Arkamızda olan yeşil alanda 100-150 tane flamingo var. Flamingoların büyük bir kısmı şu anda kuluçka yerine geçtiler. Kuluçka bölgesine geçtikten sonra aslında kreş olarak kullandıkları alanlardan bir tanesi burasıydı ama o dönemde burada suyun çekilmiş olması artık onları Konya kanalı dediğimiz Gölyazı tarafına yönlendirdi. Eğer burada suyun devamlılığını sağlayabilirsek ağustos ayına kadar o hayvanlar burada suyun olduğunu görürse kreş olarak gelme ihtimalleri söz konusu olabilir. Çünkü daha önce buradalardı yavrularını burada besliyorlardı, kreş olarak burayı kullanıyorlardı. İnşallah bu dönemden suyun devamlılığını sağlayabilirsek, flamingolar yavrularını burada büyütecek."

"DİŞİLER KULUÇKAYA GİTTİLER, ŞİMDİ ONLARI GÖZLEMLEME ZAMANI" 

Bu durumun gerçekleşmesi halinde flamingoların iki koloniye bölüneceğini belirten Başkan Tunç, "Flamingoların şu an üredikleri alan buradan ortalama 5 kilometre uzaklıkta bir alan. Daha sonra bu alanı geçip kendi kreş alanlarına geçiyorlar. Burada sulak alanlarda gördüğümüz flamingoların tamamı erkek flamingolar. Dişiler kuluçkaya gittiler. Şimdi onları gözlemleme zamanı geldi. Şimdiden sonra artık bizim için ciddi bir mesai başlıyor. Artık sıklıkla bu bölgede gözlem yapmaya, işte burada çalışmalarımıza devam etmeye, Doğaya Kuş Bakışı ve Ekoloji Derneği olarak devam ettirmeye gayret edeceğiz. Umarım doğaya ve geleceğe güzel katkılarda bulunuruz" dedi.