Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Türkiye Büyük Millet Meclisindeki bütçe görüşmeleri sırasında Hatay’ın güncel sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu, 2025 yılı bütçesi için çalışmalarına devam ediyor. Geçtiğimiz hafta cuma günü toplanan komisyonda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri görüşüldü.
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara da komisyon toplantısında, Hatay’daki gelişmeleri ve sorunları gündeme getirdi. Kara, özellikle deprem konutlarının teslim edilmesinin gecikmesine, şantiyelerin ve maden ocaklarının yol açtığı hava kirliliğine dikkat çekti.
YILDIRIM KARA: KONUT İHTİYACIMIZ KARŞILANMADI, MAHZUN KALDIK
Depremden sonra Hatay’da vaat edildiği kadar konut inşa edilmediğini hatırlatan Kara, “Hatay’da bugüne kadar 26 bin konut teslim edildi. Yıl sonu itibarıyla 44 bin, 2025 sonu itibarıyla da 159 bine varılacağı ifade edildi ama ilk bir yıl içerisinde 300 bine yakın konut ihtiyacımızın karşılanacağı söylenmişti. Bu konuda biraz mahzun kaldık, garip kaldık” dedi.
Kara, inşaatlarla birlikte sayıları artan, taş ve maden ocaklarının, beton santrallerinin de Hatay’da yoğun bir kirliliğe sebep olduklarının altını çizdi. “Şantiye alanı elbette olacak ama bunların bu patlatmaları gece-gündüz hiç fark etmiyor. Yayladağı’nda Bozlu diye bir mahalle var, lütfen oraya baktırın. Büyükbaş hayvanlar öksürüyor” diyen Kara, İskenderun’daki demir-çelik üretim tesisleri ve haddehanelerin de yoğun hava kirliliğine yol açtığını kaydetti.
YILDIRIM KARA: DEPREMZEDE YURTTAŞ NE ÖDEYECEĞİNİ BİLMEK İSTİYOR
Yurttaşların, deprem konutlarının fiyatlarının belirsizliği nedeniyle sorunlar yaşadığına değinen Kara, “Özellikle dar bütçeli olan yurttaşlarımız isterler ki bir rakam verelim. Tutar konusunda bir kafa karışıklığı var. Bugünden iki yıl sonra ne kadar ödeme yapılacağını bir şeye endeksleyebilir, ortalama bir şey söyleyebiliriz” diye konuştu.
Özellikle Antakya’da pek çok inşaatın, taahhüt edilen sürede bitirilmediğine dikkat çeken Kara, “Antakya’da 5’inci bölge 2’inci etap ve Dikmece’de bin 299 adetlik konutun fiziki olarak gerçekleşme oranı, yüzde 27 ve 34’te kalmış. Bunların taahhütleri 360 gün ve ihaleleri 2023’ün nisan ve mayıs aylarında yapılmış” diyerek, ihalelerin taahhüt edilen sürelerde bitirilmesi için bakanlığı göreve çağırdı. Kiracıların da deprem konutlarında ev sahibi olmak istediklerini dile getiren Kara, son olarak, konteyner kentlerdeki ulaşım ve eşya sorunlarının da çözülmesi için Murat Kurum’a çağrıda bulundu.
Foto-Haber: Haber Merkezi