Yozgat’ta dün akşam saatlerinde düşen dolu ekili alanlara zarar verdi

Yozgat’ta etkili olan dolu ve sonrasında yaşanan sel, bölgede en fazla hububat ve şekerpancarı ekiminin yapıldığı Yerköy ve Şefaatli ilçelerinde etkili oldu. Dolu ve sel nedeniyle Şefaatli ilçesinin Halaçlı ve Paşaköy köylerinde ekili alanlar zarar gördü.

SEYFİ ÇELİKKAYA

(YOZGAT)- Yozgat’ta etkili olan dolu ve sonrasında yaşanan sel, bölgede en fazla hububat ve şekerpancarı ekiminin yapıldığı Yerköy ve Şefaatli ilçelerinde etkili oldu. Dolu ve sel nedeniyle Şefaatli ilçesinin Halaçlı ve Paşaköy köylerinde ekili alanlar zarar gördü.

Yozgat’ta dün akşam saatlerinde başlayan dolu ve yağmur yaşamı olumsuz yönde etkiledi. Özellikle Yerköy ve Şefaatli ilçelerinde etkili olan yağış, tarım alanlarında zarara yol açtı. Etkili olan dolu yağışı nedeniyle yollar beyaza büründü, ulaşımda aksamalar yaşandı, yolda sürücüler, ilerlemekte güçlük çekti. Dolu yağışı ve sonrasında oluşan sel ekili alanlara zarar verdi. Yağışın yaklaşık bir saat sürdüğü Şefaatli ilçesinin Paşaköy ve Halaçlı köylerinde ekili alanla rzarar gördü, bölgede hasar tespit çalışmalarına başlandığı bildirildi.

"Köylü çok perişan, çok mağdur durumdayız"

Paşaköy halkından Ömer Ulusoy, yağış sonrasında kimsenin gelmediğini belirterek, "Tüm mahsullerimiz mahvoldu. Birinci sınıf olan bahçemde hiçbir şeyi kalmadı. 15 yaşında kayısı vardı, o telef oldu. 20 bin dönüm pancar ekiliydi. Pancarlar tüm külliyen mahvoldu, harap oldu gitti. Ekinlerimiz gördüğünüz gibi telef oldu, mahvoldu. Köylü çok perişan, çok mağdur durumdayız. Nerede bu yetkililer? Bir an önce gelip derdimize yardımcı olsunlar. Elektriklerimiz yok. Saat altıdan beri su da yok. 15 saattir mağduruz. Yüzde 78 oy alan bir AK Parti'nin Türkiye'de sayılı bir ilinden olarak Yozgat vilayetinin en büyük köyü olarak, tarım bölgesi olarak hiçbir tane yetkililer ne geldi, ne derdimizi sordu, halimizi sordu" diye konuştu.

"Yiyecek ekmeğe muhtacız"

Paşaköy çiftçilerinden Ebubekir Öztürk ise, şöyle konuştu:

"Dün bir afet oldu. Afettan bütün çiftçilerimiz, Paşaköy olarak yüzde 100 zarar gördü. Pancar, ekin hiçbir şey kalmadı. Yiyecek ekmeğe muhtaç etti. Verdiğimiz emekler boşa gitti. Suladık, gübre attık, yok hormonuydu, yok hastalığıydı, yok kınacığıydı, verdiğimiz parayı kurtaramayacağız. Yiyecek ekmeğe muhtacız. Cevizden büyük dolu yağdı. Bu yaşıma geldim daha böyle bir dolu görmedim. Görüyorsunuz işte halimizi. Zaten buğdaya para vermediler, dokuz lira. Yerköy’de arpa buğday zaten sigara paketi boyunca kaldı, yandı. Oraları da tüm kaldırdılar. Yerköy’de ekin sürdü, buraya da dolu yağdı. Hadi buğday yok piyasada. Ankara tarafına falan da gittim ben, oralarda da buğday yok. Tohum desteği istiyoruz. Gübre desteği, borçlarımızın silinmesini istiyoruz. Kooperatife borçsuz bir kul yok. Herkesin borcu var. Bu borçların affedilmesini istiyoruz. Bu kadar masraf altından kalkamayacağız. Yiyecek ekmeğe muhtaç olduk. Bir ay sonra hasadı vardı bunun, rezil olduk.''

"Acil yardım istiyoruz"

Aynı köyden Nejat Doğru isimli çiftçi, şunları kaydetti:

"Yozgat Paşaköy bölgenin en büyük tarım alanı, tarım havzası. Dün afet oldu. Burada 50- 60 bin dönüm buğdayımız, 20-30 bin dönüm pancarımız, ayçiçeği, mısırımız telef oldu. Yetkililerden, bakanlıktan, afet koordinasyon merkezinden yardım istiyoruz. Çiftçilerimizden 500 bin, bir trilyon borcu olan insanlar var. Acilen bu bölgeye yardım olması lazım, insanlarımız zor durumda. Zaten çiftçiye mazot, gübre pahalı, biz yardım istiyoruz, mağduruz. Yozgat bölge çiftçisi olarak biz illa üretim, üretim dedik ama doğal afetlerle zararımız çok büyük. Bazılarımızın sigortası var, bazı tarlalarımızın yok. Yetkililerimizin burada bulunmasını istiyoruz. Bunlar hiç biçilmez, ağaçlar kırıldı, arabalara zarar verdi. Hayvanlar telef oldu. Çatıdaki kiremitler bile kırıldı. Bu da bizim afetimiz oldu. Yetkililerimizden acil yardım istiyoruz. Lütfen acil yardım istiyoruz. Yiyecek ekmeğimiz, unumuz kalmadı bitti. Yeni sene ekecek tohumumuz kalmadı."

Dolu ile birlikte köydeki ağaçların da zarar gördüğünü bildiren Erşan Oğuz Türker, "Köyde çok büyük bir dolu afeti yaşandı, üzerine sel baskınları. Bu yaşanan afet sonucunda da Paşaköy'de ortalama 60 bin dönüm civarında hububat, 20 bin dönüm civarında bakliyat, 20 bin dönüm civarında endüstriyel bitkiler, yağlık çekirdek ve şeker pancarı, 10 bin dönüm civarında da yem bitkileri tamamen yüzde 100 dolu hasarından harap oldu. Devletimizden bu duruma el atmasını çiftçilerimize bir an yardımcı olması için bekliyoruz" dedi.