Kadınlar Meme Ve Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Bilgilendirildi Kadınlar Meme Ve Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Bilgilendirildi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hatay'a gelerek bir dizi ziyaretlerde bulundu. 
İlk başta Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulunan Bakan Bolat daha sonra 5 yıl önce açılışı gerçekleştirilen Zeytin Dalı sınır kapısını ziyaret etti. Burada incelemelerde bulunan Bakan Bolat, "Ortadoğu ve Körfez'in ticarette lojistik merkezi Hatay olacak." dedi.
Bakan Bolat, sınır kapısında yaptığı açıklamada 8 Aralık 2024'te Suriye'de yeni bir dönemin başlangıcının gerçekleştiğini, 13 yıl kadar süren iç savaştan sonra Suriye'de artık yeni bir yönetimin olduğunu, devlet kuruluşları ve kurumlarının yeniden oluşturulduğunu belirtti.
Ticaret Bakanı Bolat, "Türkiye olarak 910 kilometre sınırımız olan ve çok tarihi, kültürel, sosyal, ekonomik bağlarımız olan Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerde de yeni bir dönem başlamış oluyor. Bu çerçevede bizim 910 kilometrelik sınırlarımız içinde şu anda işler olan 8 gümrük kapımız, müdürlüğümüz var ve bunun 3 tanesi Hatay vilayetimizde. Hatay ve şu anda bulunduğumuz Cilvegözü, Türkiye'nin başta Suriye'ye ve Orta Doğu'ya, körfeze açılan en önemli geçiş kapısı, noktasıydı. Yeni dönemde, Suriye yeni yönetimi ile de yakından çalışarak bu Türkiye-Suriye arasındaki geçişleri ve Orta Doğu'ya giden bu önemli uluslararası kara yolu geçişini çok daha işler, etkin hale getirmek istiyoruz."
Bu çerçevede 8 Aralık'tan sonra Ticaret Bakanlığı olarak, bakan yardımcıları ve gümrük müdürlüğü yöneticileriyle bölgede incelemeler yaptıklarını dile getiren Bolat, ihtiyaçları tespit ettiklerini ve yapılacak işleri de yerinde gördüklerini ifade etti.
Bolat, kısa dönem içinde Türkiye'nin Suriye ile olan gümrük kapılarında ilave personel ve donanım takviyeleri yaptıklarını belirterek, konuşmasında "Yayladağı Gümrük Kapısı hizmete açıldı, şimdilik yolcu geçişi için ama önümüzdeki süreçte de ticari geçiş için de söz konusu olabilecek. Cilvegözü en önemli gümrük kapımız noktasında Suriye'yle, buradaki şartların iyileştirilmesi, genişletilme çalışmaları büyük önem taşıyor. Burada yerinde yaptığımız tespitler sonucunda inşallah faaliyetleri hızlıca başlatacağız." dedi.
Geri dönüşlerin de hızlanmaya başladığının altını çizen Bolat, "Geri dönüşlerin hızlanması da yeni ihtiyaçları beraberinde getiriyor. Burada yolcu geçişleri için iyileştirme çalışmaları hızlanacak. Aynı şekilde Yayladağı Gümrük Kapısı'nda ve Zeytindalı Gümrük Kapısı'nda da çok sayıda iyileştirmeler yapacağız. Gerekli bütçe ayrılmaları buralara gönderiliyor, birlikte yakın iş birliği içinde inşallah Türkiye ile Suriye arasındaki geçiş noktalarında her türlü modernizasyon ve iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilecek." dedi.
Ticaret Bakanı Bolat, iç savaş öncesinde Cilvegözü Sınır Kapısı'nın modernize edildiğini ve çok önemli geçiş noktası olduğunu hatırlattı.
Yeni dönemde Türkiye-Suriye arasında ticaret, yatırım, yeniden imar çalışmalarında çok büyük bir ulaşım trafiği olacağını dile getiren Bolat, "Ülke olarak hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz ve hızlandırıyoruz. İhtiyaçlar ve yapılacak işler noktasındaki buradan aldığımız bilgiler ve önerileri en kısa sürede Ankara'da hükümet düzeyinde ele alacağız." dedi.
Bakan Bolat, bakanlık olarak Suriye konusunda bir masa kurduklarını ve bu masa düzeyinde çalışmaların koordine edildiğini vurguladı.
Bolat, "En öncelikli konularımız arasında Suriye ile ticaret, gümrük rejimi, yeni ticaret rejimi ve yatırımlar, müteahhitlik hizmetleri, yeniden imar gibi çalışmalar gündemimizin birinci sırasında yer alacak." diye konuştu.
 "40 BİNE YAKIN BİR GERİ DÖNÜŞ GERÇEKLEŞTİ”
Ülkesine geçiş yapan Suriyelilerin sayısına ilişkin soruya da Bolat, bu sabah Hatay Valisi Mustafa Masatlı'dan bilgi aldığını belirerek, açıklamasında "Hatay'ın 3 gümrük kapısından 27 bin 941 kişi kesin geri dönüş yaptı, diğer gümrük kapılarını da dahil ettiğimizde Sayın İçişleri Bakanı'mızın ifadesine göre 40 bine yakın bir geri dönüş gerçekleşti. Biliyorsunuz tabii orada şartları görmek istiyorlar önce. Türkiye'de okullarda çocukları okuyanlar var. Önümüzdeki haftalarda, aylarda geri dönüşler hızlanacaktır. İçişleri Bakanlığımız yeni bir uygulama başlattı. 6 ay içinde orada yerinde görme, şartları oluşturma anlamında üç kez geçici olarak gidiş ve dönüş hakkı verildi. Bu da oradaki şartların oluşturulmasıyla geri dönüşlerin hızlanmasını sağlayacaktır."
Bakan Bolat, bakanlık olarak 24 Aralık'ta genelge yayınladıklarını hatırlatarak "Gümrüklerdeki geçişlerde ev eşyalarını, otomobillerini, ziynet eşyası noktasında ve geri götürebilecekleri nakit para anlamında bu genelgeyle de geri dönüşler noktasında Türkiye'de misafir konumunda olan Suriyeli göçmenleri rahatlattık. Bu genelgeyle beraber artık rahatlıkla burada görebildiğiniz gibi ev eşyalarını, arabalarını da alarak yanlarında kendi ülkelerine geçebiliyorlar." ifadelerine yer verdi.
HATAYLI ESNAFA 200 MİLYONLUK EK FİNANSMAN
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde sivil toplum kuruluşu temsilcileri, esnaf odaları ve hükümet yetkilileri ile bir araya geldi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat sanayinin, tarımın, ticaretin, esnafın canlandırılması, işlerini geliştirmesinin büyük önem taşıdığının altını çizdi.
Bakan Bolat, konuşmasında “Bu konuda da hükümet olarak ciddi bir hem kaynak seferberliği hem de bir çalışma seferberliği içindeyiz. Göreve geldikten sonra yaptığım bir Hatay ziyaretinde de esnaflarımız için ilave kaynak müjde­si vermiştik.
Bu toplantı vesilesiyle ve Hatay'ın bütün oda ve STK başkanlarının hazır olduğu bu oturumda da müjdelemek isterim ki TESKOMB'un kefaletiyle Halk Bankasından yüzde 50 faiz sübvansiyonlu olarak, Hataylı esnaflarımızın kullanımına 200 milyon lira daha finansman kaynağı sağla­dık. Bu sabahtan itibaren TES­KOMB üzerinden Halk Bankasına, Hatay'a gönderilmiş olacak, inşallah işleri, ticaretleri için faydalı bir kaynak olması ümidini taşıyoruz." dedi.
“BÖLGEDE İHRACAT YÜZDE 11 ARTTI”
Hatay'ın sanayide, ticarette hızla canlandığını belirten Bolat, “Özellikle ihracat faaliyetleri olarak baktığımızda Hatay'ın bu sene yüzde 11'lik bir ihracat artışı sağladığını memnuniyetle görüyoruz. Hatay'ın 2024 yılı ihracatı 5,7 milyar dolara yük­selmişti ve bunun ilerde daha da artacağına inanıyoruz.
Yeniden imar çalışmaları tamamlandıkça, Hatay inşallah aynı eskisi gibi çok güzel, huzurlu, yaşanabilir, canlı bir sanayi, tarım ve ticaret merkezi olarak ortaya çıkacaktır. Yeni dönemde de Türkiye'nin Suriye'ye ve bütün Orta Doğu ülkelerine, Körfez ülkelerine geçişin­de, Hatay inşallah çok önemli bir ulaştırma ve lojistik köprüsü ve merkezi olarak hak ettiği yeri alacaktır. Biz de hükümet olarak bu konuda bütün gayretlerimizle çalışacağız.” ifadelerine yer verdi.
“DEPREMDEN SONRA DÜNYA'NIN EN BÜYÜK ŞANTİYE ALANI OLDU”
Hatay'ın son yıllarda zor günler geçirdiğini belirten Bolat, şöyle devam etti: “Öncelik­le sınır güvenliği, Suriye'deki iç savaş nedeniyle yaşanan göç dalgaları, bölgesel istikrarsızlık, en sonunda 6 Şubat, iki yıkıcı depremle Hatay'ımız ağır hasar almıştır. Ancak devlet- millet işbirliğiyle ve hükümetimizin yoğun çalışmalarıyla başta depremin yıkıcı etkile­rini ortadan kaldırmak üzere çok büyük bir çalışma içine girdik.
Aşağı yukarı 2 yıla yaklaşan bir süre zarfında çok büyük işler yapıldı. Hatay, şu anda dünyanın en büyük şantiye alanlarının başında geliyor.” Şehrin her tarafında yoğun bir alt ve üstyapı, ticaret merkez­leri, konut alanları gibi büyük bir çalışma olduğunu dile geti­ren Bolat, depremin bütün izle­rini en iyi şekilde ortadan kal­dıracaklarını söyledi.
“TÜRKİYE-SURİYE İLİŞKİLERİNDE YENİ BİR TİCARİ KORİDOR BAŞLIYOR”
Suriye'de 8 Aralık 2024'te bir yönetim değişikliği olduğunu ve Esat yönetiminin görevi bırakmak zorunda kaldığını anımsatan Bolat, “Yeni yönetimle beraber özellikle Türkiye-Suriye ilişkilerinin her alanda daha ileri gitmesi noktasında büyük bir çaba içine girmiş bulunuyoruz.
Halkımızda da büyük bir heyecan uyandıran bu gelişme karşısında, gerek ticaretin geliştirilmesi gerekse gümrük geçişlerinin yenilenmesi, yatırımlar, yeniden imar ve müteahhitlik hizmetleri gibi birçok alanda, ulaştırma, enerji işbirliği alanında çok büyük bir çalışma içine girmiş bulunuyoruz” ifadesini kullandı.
“DEPREMDEN SONRA YAPILANMA İÇİN 75 MİLYAR DOLAR HARCANDI”
 Ömer Bolat, Ticaret Bakanlığı kurmaylarının, Hatay'da ve diğer Suriye ile 910 kilometrelik sınırın olduğu vilayetlerdeki gümrük kapılarında incelemelerini tamamladığını ve yapılacak işler konusunda hazırlıklara başladıklarını söyledi.
Hatay'ın Suriye'den göç konusunda çok önemli bir yük paylaştığını vurgulayan Bolat, Hatay'a bu sabırlı ve insanlığa çok yakışan hüsnükabulüyle alakalı şükranlarını sundu. Bakan Bolat, depremden ağır şekilde etkilenen Hatay'da yaraların sarılması konusunda yaptıkları çalışmalara değinerek "Bu noktada da hükümet olarak gece gündüz büyük bir çalışma içindeyiz.
Sadece 2023 ve 2024 yılı devlet bütçesinden deprem bölgelerinin yeniden yapılanması, imarı noktasında 2,6 trilyon Türk lirası bir bütçe harcandı, bu rakam yaklaşık 75 milyar doları ifade ediyor ve bu hızla gidersek inşallah 1 yılı geçmeden çok büyük ölçüde hak sahiplerinin evlerine, iş yerlerine tamamen kavuşması mümkün olacak, bazı altyapı, üstyapı işleri bir müddet daha devam eder ama yeni dönemde Suriye ile ilgili ilişkiler noktasında yapacak çok işlerimiz var." dedi.
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları