Yerel

Bakan Yardımcısı Gürgen Antakya Ve Samandağ’da Rezerv Alan Toplantıları Yaptı

Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen Hatay’da basınla bir araya geldi.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen Hatay’da basınla bir araya geldiği toplantıda 6 Şubat depremlerin ardından yaşanan süreç ve şu an da yapılan kamulaştırma ve rezerv alan konularına değinildi.               
Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen, insanları borçlandırarak mülksüzleştirecekleri konusuna dair öyle bir şeyin olmadığını sürecin insanlara yanlış aktarıldığını ifade etti. Borç ödeyemeyecek insanlarla karşılaştığını ve onlarında hakları için düzenleme yaptıklarını belirterek kimseyi mağdur etmeyeceklerini belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Gürgen “Borç ödeyemeyecek insanlara hakları aynı şekilde verilir. Borcunu ödeyemeyecek olana senin 1 milyon liran var 500 de bizim verdiğimiz borcun var. Biz bu verdiğimiz 500 bin TL için tabuyu ipotek edeceğiz. Vatandaşta bir gün gelip bu 500 bin TL’yi ödediğinde ipoteği kaldıracağız. Ama kapısına gidip paranı ver demeyeceğiz o mülkünde ölene kadar yaşayacak.” dedi.

Mülk sahiplerinin ölümünden sonra ise var olan ipotek kalkmamış ve borç ödenmemişse varislerle konuşulacağını onların eğer borcu öderlerse ipoteğin kaldırılacağını belirtti. Varislerin de borç ödeyecek durumu yoksa ve mülkün satılmasını talep etmeleri halinde mülkün satılacağını ve kime ne hak düşüyorsa verileceğini belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen; ” insanlar ölünce varisleri çağıracağız öderlerse hak onlara geçecek ama yok satın derlerse satacağız kime ne kadar düşüyorsa hakkını vereceğiz. Mülksüzleştirme değil fakir fukaranın hakkını gözetmeye çalışıyoruz” dedi.

Hak sahipliği kapsamında yıkılan konutlarda daha önce kimler yaşıyor ise yine onların yaşayacağını başka yerlerden insanların getirilmemesinin mümkün olmadığını da ekleyerek vatandaşların rahat olmasını söyleyen Gürgen” Bizim ne Suriye’den ne Gazze’den ne de Hatay’ın komşu ilçesinden ne de komşu apartmandan hak sahibi olmayan kişileri getirmemiş mümkün değil. Buradaki boyalı alan içerisinde daha önce kimler yaşıyor ise yine aynı kişiler yaşayacak. Şöyle bir şey hayal edebilir misiniz? Devlet 20 bin konut yapmış içerisinde ortalama 3 kişi yaşasa 60 bin kişi eklemelerle beraber diyelim 100 bin kişi biz bu 100 bin kişiyi başka yere mi göndereceğiz onlara gidin buradan başkalarını getirdik mi diyeceğiz. Bu mümkün değil bırakın 100 bin kişiyi 100 kişiyi toplayıp sizi buradan gönderiyoruz diyebilir misiniz? Bu konuda müsterih olun. Hak sahipliği kimin ise onlar oturacak ” Açıklamasında bulundu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen, Hatay’da saha koşulları gözetilmeden yüzeysel temeller yapıldığını belirtti. Gürgen, ” Kayıpları yerine getiremeyiz ama insanları güvenli evlere kavuşturabiliriz. Bunun için Kazıklarını çakacak, üzerine de radye temel atacak, sağlam üzerine sağlam yapılar olacak. ” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen, Hatay’da saha koşulları gözetilmeden yüzeysel temeller yapıldığını belirtti. Gürgen, ” Kayıpları yerine getiremeyiz ama insanları güvenli evlere kavuşturabiliriz. Bunun için Kazıklarını çakacak, üzerine de radye temel atacak, sağlam üzerine sağlam yapılar olacak. ” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen Hatay’daki kalıcı konut ve rezerv alanlarıyla ilgili basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Vali Mustafa Masatlı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen katıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen, Türkiye’de toplamda 700 bin hak sahipliği başvurusu var. AFAD olağanüstü çalışma yürüttü. Böyle bir afetin üzerinden ancak olağanüstü çaba ile kalkılırdı. Hatay’a herkes daha fazla hassasiyet göstermeli. Bizim insanımızın barınma sorununu çözmemi, bunu yaparken de vatandaşlarımızın moralini yüksek tutmamız lazım. Her şeyini, ailesini, komşusunu, çocuğunu kaybetmiş insana bir de ‘Arsanızı devlet alacak’ şeklinde acı yaşatmanın gereği yok. Biz burada on binlerce canımızı kaybettik. Koca bir şehir şu anda yok. Hatay’ın durumu bambaşka, buraya herkesin ayrı bir hassasiyet göstermesi lazım. Şehir merkezleri yıkılmış 4 il var. Bu illerden birisi de Hatay. Biz devlet olarak Hatay’da vatandaşların barınma sorununu çözeceğiz. Dünya üzerinde hiçbir ülkenin böyle bir sosyal devlet anlayışı yoktur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Arnavutluk’ta deprem olduğunda orada da vatandaşlara konut yapmış bir devlettir. Biz kimseyi açıkta bırakmadık” dedi.
GÜVENLİ BİNALAR YAPACAĞIZ
Bizim tüm çabamız tekrardan yıkımlar olmasın diye konuşan Gürgen şunları söyledi:
“Zemin+4-5’i geçmeyen konutlar yapacağız. Bu binaları güvenli alanların üzerinde güvenli inşaat teknikleri ile yapıyoruz. Bu yaşanan afet ne ilk, ne de son. İskenderun’da, Kırıkhan’da da çalışmalarımız sürüyor. Samandağ merkezde 5 bin konutun yapılması gerekiyor. Şu anda bir rezerv alan var. Altınözü fazla hasar almadı ancak Altınözü depremzedelere ev sahipliği yapılıyor. Altınözü’müzün merkezini de canlandırıp burada yaşayan vatandaşlara teslim edeceğiz. Hatay’da saha koşulları gözetilmeden yüzeysel temeller yapılmış. Biz bunları kabul etmiyoruz. Kazıklarını çakacak, üzerine de radye temel atacak, sağlam üzerine sağlam olacak. Kayıpları yerine getiremeyiz, ama insanları güvenli evlere kavuşturabiliriz. Buna da ancak devletin gücü yeter. Biz yapımı tamamlanan evi hak sahiplerine veririz, tüm ödemelerini yaparsa süre sonunda mülk kendisinin olur, ancak ‘Ben bunu ödeyemem’ derse kamulaştırma bedelini alır ve gider. Biz burada fakirin, fukaranın hakkını korumak için adımlar atıyoruz.”
Hatay Valisi Mustafa Masatlı Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremler nedeniyle kentte 24 bin 139 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek,” Şu an itibarıyla konteyner kentlerde yaşayan vatandaşlarımıza 25 bin 414 adet esen kart dağıttık. Bizim yıkılması gereken ağır hasarlı bina sayımız 80 bin 323. Şu an itibarıyla mahkemelik dosyalar bittikten sonra yüzde 93,28 rakamına ulaştık. Yüzde 6,5 gibi bir enkaz kaldırma oranımız kaldı. Kalanları da bu ay içinde tamamlayacağız. Ayağa kaldıramayacağımız tescilli kültür varlıkları ile ilgili çalışmalar sürüyor. 205 tarihi binayı kaldırmış durumdayız. 177 konteyner kentte 51 bin 421 bin aile, 149 bin 727 kişi yaşıyor. 64 bin 317 konteynerimiz var. Bizim yönetimini üstlendiğimiz hiç çadır kentimiz yok. Şu anda hak sahibi olan, hak sahibi olmayıp durumu iyi olmayan vatandaşları da konteynerlere yerleştiriyoruz” dedi.
SAMANDAĞ’DA REZERV ALAN TOPLANTISI
Hatay’a gelen ve rezerv alan ile ilgili konuda açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen, herkesin hakkını alacağı bir proje gerçekleştirme çabası içinde olduklarını söyledi.
Antakya ve Samandağ’daki toplantılarda yaptığı açıklamalarında tasarladıklarını belirterek, herkese hakkının teslim edileceği bir tasarımla yola çıktıklarını kaydetti ve şöyle dedi:
”Defne’de 4 bin 500, Kırıkhan’da 5 bin 700, Samandağ’da 8 bin konut yapılması gerekiyor. Zemin+4 kat olarak yapılacak. Kırıkhan’da kırılmayan iki tane fay hattı var. Bunu da düşünerek, sağlam binalar yapmaya çabalıyoruz. Samandağ’da yıkım büyük. Bizim arzumuz yerinde dönüşüm. Projeyi size anlatacağım, istemezseniz yapmayacağız. Herkes hakkını alacak şekilde proje tasarlıyoruz. Buradaki insanları al götür yerine başka insanları getir olmayacak.”
Bakan yardımcısı Gürgen Samandağ’daki toplantıdaki açıklamaları sırasında Rezerv alanıyla ilgili, insanların “mülksüzleştirileceği, rant oluşturulmaya çalışıldığı ”şeklindeki söylentilerin kendilerini üzdüğünü hatırlattı ve şunları söyledi:
“Biz kamu yararını düşünürüz. Projeyi yapabilmemiz için para harcamamız, tam yetki almamız gerekir. Bu yüzden rezerv alan yaptık. Rezerv alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yetki vermek demek. Kimsenin malına el koyacağımız anlamına gelmez.. Daha önce Suriyeli getirilecek deniliyordu şimdi de Gazzeli getirilecek deniliyor. İzmir Bayraklı da Hatay gibiydi. Yedi bölge rezerv alanı ilan edildi, 1790 konut yapıldı. Bayraklı’da başkasına satılan ev, işyeri olduğunu duydunuz mu?
Elazığ depreminde de aynı şekilde hasarlıları yıktık, yenilerinin anahtarlarını teslim ettik.”

ERYILMAZ: “PROVOKE EDİLİYOR”

Çevre şehircilik ve iklim Bakan yardımcısı Vedad Gürgen’in konuşmasından sonra söz alan Samandağ belediyle başkanı Refik Eryılmaz da provoke çabaları olduğuna işaret etti.
Başkan Eryılmaz, Belediye binasında ev sahipliği yaptıkları halka açık toplantıda daha önce yapmak istediklerini provoke edildikleri için yapamadıklarını hatırlattı.
Başkan Eryılmaz, şöyle dedi:
“Biz zamanında bilgilendirme yapamadık, o konuda hatalıyız. Ne bizim ne de Sayın Bakanımızın, vatandaşımızın anayasal güvence hakkına el uzatma gibi bir derdi yok. Kanun da buna müsaade etmez.” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen, Samandağ kaymakamı Emre Dündar ve Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’ın da katılımıyla halka açık toplantıda Samandağ halkında rahatsızlık yaratan “Rezerv alan projesi” hakkında katılımcıları bilgilendirirken, yöneltilen soruları da yanıtlayarak birçok konuya açıklık getirdi.
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları