“Hatay Halkı Yapılan Ve Yapılmayan Her Şeyin Farkındadır!” “Hatay Halkı Yapılan Ve Yapılmayan Her Şeyin Farkındadır!”

İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, deprem bölgesi ziyaretinin ilk gününde Hatay’a geldi.
İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nın ilk durağı İyi Parti Hatay İl Başkanlığı ve Antakya İlçe Başkanlığı oldu.        
Daha sonra Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğini(HESOB) ziyaret eden Dervişoğlu’na İyi Parti genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve Hatay il ilçe teşkilatı üyeleri eşlik etti. Dervişoğlu, HESOB Başkanı Aziz Fatih Yılmaz ile birlikte açıklama yaptı. 
"VERİLEN HİBE YETMİYOR"
Yılmaz, Hatay esnafının sorunlarına ilişkin olarak, "Esnaflarımıza vergi indirimi sağlanması diğer meslek gruplarında uygulanan indirimin şoför esnafına da sağlanması, esnaf ve sanatkarımızın kullandığı enerjileri indirim sağlanması, düşük faizli kredi finansmanı desteğinin arttırılması ve faiz oranlarının düşürülmesi esnaf ve sanatkarlarımızın prim borçlarının yeniden yapılandırılıp uzun vadede yayılmasını istiyoruz" dedi. Yılmaz, "Depremden zarar gören esnaf ve sanatkarlarımızı yeniden ayağa kaldırmak ve ticari hayatı canlandırmak için esnafımıza verilen hibe destek yetmiyor, daha fazlasını istiyoruz" ifadesini kullandı.
"BİRTAKIM TARTIŞMALARI GÜNCELLEMEYE ÇALIŞANLAR OLACAK"
Dervişoğlu da, "Türkiye ağır günler geçiriyor. Hemen burnunuzun dibinde komşunuz Suriye'de çeşitli olaylar yaşanıyor. Etnik köken üzerinden, mezhep üzerinden birtakım tartışmaları güncellemeye çalışanlar da olacak önümüzdeki süreçle alakalı. Türkiye'nin birliğini nasıl inşa ettiğimizi hepimiz biliyoruz. Bu birliğin yaşatılması adına özellikle siyasiler ne söyleyeceklerini bildikleri kadar, ne söylemeyeceklerini idrak edecek tavırla hareket etmek mecburiyetindedirler. Benim tarafımdan bakıldığında Hatay bölgesi, genel anlamıyla Türkiye'nin birliğinin, beraberliğinin ve kardeşliğinin sembolüdür. Burada yapılan bütün doğrular dünyada yapılmış olsa, bütün dünya birbirine kardeş olur. O sebeple buranın insan kaynağı çok kıymetlidir. Çok doğru şeylere işaret eder ve bu güzelliklerin de yaşatılması hepimizin müşterek görevleri arasında bir durumdur. Bu birlikteliği, bu kardeşliği, bu dayanışma ruhunu Türkiye'nin her tarafına yaymak gibi bir mecburiyetle karşı karşıyayız" ifadesini kullandı. Antakya'nın depremde yıkılan Saray Caddesi’nde basın açıklaması yaptı. 
“YARALAR SARILMAMIŞ. HATAYIMIZ HALA BÜYÜK DERTLERDEN MUZDARİP”
İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Hatay'da yaptığı açıklamada, "Hatay şimdi de ihmal felaketiyle karşı karşıya bırakılmış. Hatay'daki sosyal hayatın, sosyal dokunun yeniden canlanabilmesini temin edebilmek adına yapılması icap eden çok sayıda iş var. Esnaf perişan durumda. Evine ekmek getiremeyecek durumda. Dolayısıyla buna bağlı olarak mücbir sebepten kaynaklı borç ödemesi, kamu borçlarının ödenmesi noktasında kısa vadeler kullanılıyor. O üç  aylık dönem aralık ayının başında bitti. Buradan hükümete çağrımdır" ifadesini kullandı. 
Dervişoğlu, Hatay'ın ardından Kahramanmaraş'ı, yarın da Malatya ve Adıyaman'ı ziyaret edeceklerini belirterek, "Yaralar sarılmamış. Hatay’ımız hala büyük dertlerden muzdarip. Burası Antakya'nın en popüler caddelerinden biri. Şimdi yıkıntı halinde. Şehrin diğer bölümlerini gezdik. Kaldırılmamış enkazlar var. Ağır hasarlı yıkılmamış binalar var. Henüz tamamlanmamış ya da başlanmamış hizmetler var. Hatay'ın üzerinden büyük bir felaket geçti. Şimdi ihmal felaketiyle karşı karşıya bırakılmış gibi görülüyor. Elbette ki büyük felaketlerden sonra yaraların sarılması kolay olmuyor ve gayret gerekiyor" dedi. Dervişoğlu, şunları kaydetti:
"MÜCBİR SEBEPTEN KAYNAKLI ERTELEMELERİ ÜÇ YIL OLARAK BELİRLESİNLER"
"Öncelikle sorunların doğru bir biçimde tespit edilip çözüm önerilerini halkla birlikte ortaya konulması gerekiyor. Yapmış olduğumuz ziyaretlerde önce sorunları tespit ettik. Yani meseleye sadece yıkık binaların yerine genişini yapmak, mevcut enkazı kaldırmak, ağır hasarlı binaları yıkmak, onun yerine yeni inşaatlar yapmak olarak bakmıyoruz. Buranın sosyal problemlerinin de çözülmesi lazım. Esnafın çok büyük dertleri var. O dertleri dinledik. Hataylılar Hatay'a pozitif ayrımcılık uygulanmasını istiyorlar. Hatay'daki sosyal hayatın, sosyal dokunun yeniden canlanabilmesini temin edebilmek adına yapılması icap eden çok sayıda iş var. Esnaf perişan durumda. Evine ekmek getiremeyecek durumda. Dolayısıyla buna bağlı olarak mücbir sebepten kaynaklı borç ödemesi, kamu borçlarının ödenmesi noktasında kısa vadeler kullanılıyor. O üç  aylık dönem aralık ayının başında bitti. Buradan hükümete çağrımdır. Yani her üç ayda bir ya da her altı ayda bir felakete uğramış insanları kendilerine minnet duymaya mecbur bırakmasınlar. Mücbir sebepten kaynaklı ertelemeleri de asgari üç yıl olarak belirlesinler. Esnafımızın da talebi bu. Ayrıca istihdamın arttırılması için bölgeye yeni yatırımların gerçekleşmesi lazım. Bunun için de teşviklere ihtiyaç var. Bölgenin paraya ihtiyacı var. Devletin bu bölgeye el uzatmasına ihtiyacı var. Tespit ettiğimiz sorunları hem hükümete ileteceğiz hem de TBMM'de dile getireceğiz. Esnafımız SGK borçlarının, vergi borçlarının ve Bağ-Kur borçlarının silinmesini istiyor. Bunların vadeye yayılarak esnafın başının üzerinde Damokles'in kılıcı gibi sallanmasından vazgeçilmesini talep ediyoruz. Adamın dükkanı kalmamış. Dükkanı yıkılmış konteynerde hizmet vermeye çalışıyor. Siz ondan devlet olarak, borçları nasıl tahsil edeceğinizin hesabına düşmüşsünüz.
Bu bölge hem büyük bir mal kaybı yaşadı hem de çok büyük bir can kaybı yaşadı. Esnafın da Hataylının da yüreği yanıyor. Can kaybının yaşandığı böylesine büyük mal kaybının yaşandığı yerde devlet vergi kaybetmiş olsa ne olur? Dolayısıyla kalemi çıkarıyorlar bu kalemle her türlü imzayı atıyorlar. Bir günde memleketin yararına, Hataylının yararına bir karar imza atsınlar ve bu bölge esnafının birikmiş, ileride kendisine ödemek noktasında zorlanacağı borçlarını silsinler. Buradan hükümete önerimdir. Yani bugün varız, yarın yokuz. Ayrıca önümüzdeki dönemlerle ilgili olarak da buradaki yatırımların artması için bölgenin teşviklere ihtiyacı var. Vergi indirimlerine ihtiyacı var. Bazı borçların da yeniden yapılandırılmaya ihtiyacı var. Ayrıca buranın hibe desteğine de ihtiyacı var. Hatta yörenin kalkınabilmesi için de faizsiz krediye ihtiyacı var. Burada hala büyük sorunlar devam ediyor. Türkiye'yi yönettiğini varsayan hükümetin buradaki durumun ciddiyetini bir kere daha gözden geçirmesini hassaten duyuruyorum. Burası için bakın iki kış geçti işin üzerinden. İki kış, bu üçüncü kış. Beslenme problemleri var. Barınma problemleri var. Isınma problemleri var. Bunların aşılması noktasında büyük adımlar atılması gerek. Hataylılar emin olsun. Onların derdi, bizim derdimizdir. Dertleriyle dertleniyoruz. Hali bizim halimizdir. Halleriyle hemhal oluyorduk."
Dervişoğlu, Saray Caddesinde yaptığı basın açıklamasından sonra Hatay genişletilmiş il divan toplantısına katıldı.
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları