Göz Bozukluklarının Tedavisinde Yeni Yaklaşımlar Göz Bozukluklarının Tedavisinde Yeni Yaklaşımlar

Samandağ’da ağır hasarlı binaların yıkımı devam ederken kent adeta moloz yığınıyla kaplandı. 
Samandağ Jan ve Suphi Beyluni Lisesi’nin olduğu bölgede günlerdir süren ve bir türlü kaldırılmayan moloz yığını arasında kepçelerle yerinde ayrıştırma devam ediyor ve çocuklar bu moloz yığını arasından geçerek okula gidiyor.
Daha önce bu bölgede gerçekleştirilen yıkım nedeniyle moloz üzerinden geçerek eğitimlerini sürdürmeye çalışan çocukların yer aldığı videonun sosyal medyada paylaşılması üzerine molozların arasından yol açılarak çözüm üretilmişti. (Sanki çok mantıklı bir çözümmüş gibi). 
Bu çocuklar günlerce molozlar arasından ve bir ucunda yarısı yıkılmış bir bina yanından günlerce olula gidip geldi. Şimdi ise yerinde ayrıştırma nedeniyle yine moloz üzerinden kepçeler çalışmaya devam ederken okurlarına ulaşmaya çalışıyorlar. 
Yıkım şirketlerinin kar hırsı ile en karlı yöntemle yıkım ve yerinde ayrıştırma çalışmaları devam ederken, yetkililer ise bu konuda hem kör, hem sağır.
Şubat ayında yaşadığımız büyük felaketin üzerinden neredeyse 10 ayın geçti ve Samandağ adeta toz bulutu içinde. Yıkımda yetersiz sulama yapılması ve tüm sokaklarda aynı anda çalışma yapılması Samandağ’da yaşayanların en büyük sıkıntıları arasında yer alıyor. 
İlçemizin birçok mahallesinde ve sokağında devam eden yıkım çalışmaları nedeniyle moloz yığını arasında çadırda ve konteynerlerde yaşam mücadelesi sürdüren depremzede Samandağ halkının bu durum hem psikolojisini, hem de sağlığını tehlike altında bırakıyor. 
Yerinde ayrıştırmanın yasaklanmasına rağmen devam ettiğini gören halk adeta kaderine razı bir vaziyette yıkımların bir an önce bitmesini bekliyor.
Görünen o ki yıkım işlemleri yetkili makamların açıkladığı gibi Aralık ayı sonuna da yetişmeyecek gibi.
Depremin üzerinden geçen dokuz ayda hijyenik olmayan şartlarda ve bir kısmı hala çadırda yaşayan depremzedelerin en dertli olduğu konuların başında bu moloz yığınları arasında çocuklarının okula gelip giderken yaşadığı zorluk.
Depremzede olan bu çocukların molozlar arasında okula gidip gelmesine tepki gösteren vatandaşlar özellikle okul bölgelerinde yapılacak yıkımların denetlenmesi taleplerini dile getiriyorlar. 
Bir depremzede vatandaş tepkisini dile getirirken “Bizler yaşadığımız bu felaketin ardından daha kötüsü olmaz derken hep daha fazlasını yaşıyoruz. Hiçbirimizin ne psikolojisi, ne sağlığı yerinde değil. Bu kadar büyük felaketi yaşamış çocuklarımız bu durumda bile yaşama tutunmaya çalışıyorlar ve eğitimlerinden geri kalmamaya çalışıyorlar. Okulda arkadaşlarıyla öğretmenleriyle bir arada olurlarsa birbirlerinin acılarını hafifletirler diye düşünüyoruz. Ama gelin görün ki okulların önlerinde günler süren yıkım ve ayrıştırma yapılıyor. El insaf bu çocuklar bir felaket yaşadı yüzyılların felaketini gördü, ailesini, yakınlarını, arkadaşlarını kaybetti. Daha fazla psikolojilerini bozmayın.” ifadelerine yer verdiler.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları