Geçtiğimiz günlerde Antakya Belediyesi, Antakya'da uzun süredir vatandaşların gündemini meşgul eden geçici elektrik aboneliği sorunun çözüldüğünü duyurdu.
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, imzasıyla yapılan duyuru “Antakya'da geçici elektrik abonelik sorunu çözüldü! “ başlığıyla verildi ve geçici elektrik aboneliği işlemleri kapsamında belediyeden ruhsat yerine geçen herhangi bir yazı ya da belge istenilmesine gerek kalmadığı belirtildi.
Açıklamanın tamamında “Uzun süredir gündemimizi meşgul eden geçici elektrik aboneliğiyle ilgili olarak, kurumumuz ile ilgili kurum arasında yapılan yazışmalar ve görüşmeler neticesinde; 06.02.2025 tarih ve 32805 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Afet Bölgelerinde Elektrik Bağlantı Taleplerinin Karşılanmasına Dair Usul ve Esaslar" başlıklı düzenlemenin 4/2. maddesi ile geçici 1. maddesi gereğince, geçici elektrik abonelik alma konusundaki talebimiz EPDK kararı ile uygun görülmüştür.
Geçici elektrik aboneliği işlemleri kapsamında belediyemizden ruhsat yerine geçen herhangi bir yazı ya da belge istenilmesine gerek kalmamıştır. Geçici elektrik aboneliği başvuruları doğrudan TEDAŞ kurumuna yapılacak olup, başvuru dilekçesi örneği ile gerekli evraklar ekte sunulmuştur
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadelerine yer verildi.
Hatay' da aralarında Samandağ'ın da yer aldığı birçok ilçe 6 Şubat depreminde ağır yıkım almışken, geçici abonelik sorununu ile ilgili sadece Antakya Belediyesi' nin bu paylaşımı yapmış olması sorunun sadece “Antakya için mi?” çözüldüğü sorularını akıllara getirdi.
Açıklamada dikkat çeken bir diğer ifade de Antakya Belediyesi tarafından kurumsal olarak girişim yapmış olduğu da ifade edilmiş.
Bu da akıllara şu soruları da getirdi: “Afet Bölgelerinde Elektrik Bağlantı Taleplerinin Karşılanmasına Dair Usul ve Esaslar” başlığıyla 6 Şubat 2025 tarihli Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren karar herkesi kapsıyor mu?, Afet görmüş her ilçenin belediyesinin kendi girişimi sonucunda mı vatandaşlar bu hakkı elde edecek?”
Eğer her belediyenin girişim yapması gerekiyor ise bu noktada Samandağ Belediyesi de bir girişimde bulunacak mı?
RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANAN EPDK'NIN KABUL ETTİĞİ KARARLARIN ÖZETİ:
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) olağanüstü hal kararı alınan veya genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen bölgelerde bulunan kullanıcıların geçici süreli elektrik enerjisi bağlantı taleplerinin ivedilikle karşılanarak mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin usul ve esasları belirledi.
Afetten etkilenen kamu kurum ve kuruluşları dahil olmak üzere, ilgili bölgelerdeki kullanıcıların elektrik bağlantı talepleri, görevli elektrik dağıtım şirketine yapılacak başvurular ile karşılanabilecek. Başvuruların, afet tarihinden başlamak üzere en geç afet kararlarındaki sürenin sona erme tarihinden itibaren 6 aylık süre içerisinde, güç bilgisi yer alacak şekilde yapılacak.
Afetten etkilenenler için kamu kurum ve kuruluşları tarafından kurulan konteyner kent ve çadır kent gibi geçici yerleşim alanlarının elektrik bağlantı taleplerinin karşılanması amacıyla gerekli dağıtım altyapısının dağıtım şirketi tarafından sağlanacak ve bu işlem için bağlantı bedeli alınmayacak.
Afet bölgesinde, elektronik haberleşme hizmetlerinin sunumuna yönelik olarak elektronik haberleşme cihaz ve altyapıları için işletmeciler tarafından yapılan elektrik bağlantı taleplerinin karşılanmasına öncelik verilecek.
Dağıtım şirketine kamu kurum ve kuruluşları tarafından yazılı başvuru yapılmasından itibaren, geçici yerleşim yerlerinin enerjilendirilmesi için tesis edilen ana pano ile konteyner veya çadırların beslendiği tali panoya kadar olan hatların (tali pano dahil) ve dağıtım transformatörünün işletme bakım sorumluluğu, elektrik dağıtım şirketi tarafından yerine getirilecek.
Talep edilmesi halinde, tali pano ile çadır veya konteyner girişindeki anahtarlama elemanı arasındaki hatlara ilişkin elektrik dağıtım şirketi tarafından arıza onarım desteği sağlanacak.
Ayrıca, 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ilan edilen olağanüstü hal kararında yer alan illerde elektrik bağlantı taleplerinin karşılanmasına ilişkin olarak, kullanım alanının bulunduğu araziye ilişkin tapu kaydı ve/veya kullanım hakkına ilişkin belgenin veya özel mülkiyet haricindeki arazinin kullanım hakkına dair belgenin sunulması, ayrıca elektrik projesinin onaylatılması ve tesisat muayene uygunluğunun sağlanması yükümlülükleri, kullanıcı tarafından 31 Aralık 2026 tarihine kadar tamamlanması gerekiyor.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı