Eğitim-iş Bakan Tekin'e "Gelişim Raporu" Verdi: Bir Gün Okula Aç Git Eğitim-iş Bakan Tekin'e "Gelişim Raporu" Verdi: Bir Gün Okula Aç Git

İnsan Hakları Derneği(İHD) Hatay Şubesi Samandağ'da Acele Kamulaştırma Kararı ile el konulan arazilerle ilgili ikinci raporunu kamuoyuyla paylaştı.
İHD Hatay Şubesi tarafından oluşturulan heyet Samandağ'da Hıdırbey, Mağaracık, Yoğunoluk, Kurtderesi, Vakıflı Mahallelerinde Acele Kamulaştırma kapsamına alınan ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nca(TOKİ) konut yapılması planlanan arazilerle ilgili yaptığı görüşmelerin özetini kamuoyu ile paylaştı.
İHD Hatay Şubesi, aralarında İlçe Kaymakamı Emre Dündar ve Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay ile yaptığı görüşmelerinde yer aldığı Yaşanan Hak İhlallerini İzleme Raporunun özetini düzenlediği basın açıklamasıyla duyurdu.
İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi Adına Eş Başkan Mürsel Tonguç Salmanoğlu tarafından okunan raporda şu ifadeler yer aldı:
6 Şubat Depremleri sonrası Hatay'da Acele Kamulaştırma kapsamına alınan ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nca(TOKİ) konut yapılması planlanan Hatay'ın Samandağ İlçesindeki Hıdırbey, Mağaracık, Yoğunoluk, Kurtderesi, Vakıflı Mahallelerinde hak ihlalleri bilgisi alınmış, derneğimize başvurular gerçekleşmiştir.
Yapılan başvurular sonucunda 07.11.2024 tarihinde İHD Hatay Şubesi tarafından bir heyet oluşturarak alanda çalışmalarda ve tespitlerde bulunulmuştur.
Samandağ İlçesinde bahsi geçen mahalle sakinleri ile birebir ve toplu görüşmeler gerçekleştirilerek gözlemler yapılmıştır.  Heyet, yapılması planlanan TOKİ inşaatlarının yerlerini gezmiş, fotoğraflamış ve video kayıtları gerçekleştirmiştir. Ayrıca Acele Kamulaştırma kararı ile Samandağ İlçesinde çalışmalar yürüten bazı Siyasi Partiler, Meslek odaları, Sivil Toplum Kuruluşları ve Demokratik Kitle Örgütleri ile diyalog içinde bulunulmuş ve bu yolla daha geniş bilgi ağına ulaşılmıştır. Bunların dışında Samandağ Kaymakamlığı'ndan ve Samandağ Belediyesinden konu ile ilgili randevu talep edilmiş bahsi geçen kurumların temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca İnşaat Mühendisleri ile birebir görüşmeler yapılmıştır.
Raporumuzda detaylı bir şekilde ele aldığımız Samandağ İlçesinde Acele Kamulaştırma Kararı doğrultusunda depremzedeler için yapılacak olan TOKİ konutları sonucunda Yaşanan Hak İhlallerini İzleme Raporumuz Özetle Şu Şekildedir: 
Hıdırbey, Mağaracık, Yoğunoluk, Kurtderesi, Vakıflı Mahallelerinde şu an itibari ile 8 etaptan oluşan 1. Etap 424 Adet Konut inşaatı ile Alt yapı ve Çevre düzenleme işi,2. Etapta, aynı şekilde 750 Adet konut,3. Etapta, 1112 adet konut ve 2 adet 10 dükkanlı Ticaret merkezi ve 4. Etapta, 1138, 5. Etap ta, 1205 adet konut ve 6,7 ve 8. Etaplarda 1200 'er adet konut olmak üzere Toplamda 8 bin 229 TOKİ konut inşaatının ihalesi yapılmıştır. Bu Etaplardan ilk ikisin de inşaatlar devam etmekte geriye kalan etaplarda şu an için herhangi bir çalışma yapılmamaktadır. 6 Şubat Depremleri sonucu Samandağ İlçesinde resmi rakamlara göre 11700 hak sahipliğinin olduğu da tarafımızca tespit edilmiştir. Bunların yaklaşık 3500 adet köy evidir.
Halk ile yaptığımız görüşmelerin özeti şu şekildedir: 
07.11.2024 tarihinden itibaren Samandağ İlçesi sakinleri ile birebir ve toplu görüşmelerimizde köy sakinlerinin birçoğunun tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile geçimlerini sağladığı, Acele kamulaştırma kararı ile Depremzedeler için yapılması planlanan TOKİ konutlarına karşı olmadıkları fakat yapılması planlanan TOKİ konutlarının geçim kaynakları olan Mandalina ve Zeytin ağaçlarının olduğu alanlara tekabül ettiği, bir kısım sakinin kendilerine ait tapulu arazilerinin Acele Kamulaştırma Kararı ile ellerinden alındığı bir kısım sakinin ise onlarca yıldır ekip biçtiği, ağaç diktiği, sulama sistemleri kurduğu, kuyu açtığı Hazine, Vakıf ve Belediye arazilerinin haber verilmeden ellerinden alındığı dile getirilmiştir. Ayrıca Acele Kamulaştırma Kararı sonucu  kendi adlarına kayıtlı tapulu arazileri ile ilgili hiçbir şekilde devlet yetkileri tarafından bilgilendirilmedikleri, e-devlet üzerinden tapu kayıtlarının düşürülmüş olduğu, bir kısmının da hesaplarına sahip oldukları arazilere yatırılan rayiç bedellerinin gerçek değerinin dörtte biri kadar olduğu dile getirilmiştir. 
İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İLE YAPTIĞIMIZ GÖRÜŞMELERİN ÖZETİ ŞU ŞEKİLDEDİR:
Sadece Samandağ'da değil Hatay İlinin hiçbir yerinde depremzedeler için yapılan TOKİ inşaatları ile ilgili bilgi sahipleri olmadıkları, bu alanların kendilerine kapalı olduğu, oysa bu tip inşaat alanlarının başta, İnşaat Mühendisleri Odası olmak üzere ilgili kurumlara ve STK'lara açık olması gerektiği, TOKİ konutlarının inşaat alanlarında yapılan Jeoloji ve Jeofizik Etüt Raporlarının ilgili kurumlarla paylaşılmadığı, TOKİ konut inşaatlarının denetiminin İnşaat Mühendisleri Odasına açık olmadığı, dile getirilmiştir.
SAMANDAĞ KAYMAKAMI EMRE DÜNDAR İLE YAPTIĞIMIZ GÖRÜŞMENİN ÖZETİ ŞU ŞEKİLDEDİR:
Samandağ Kaymakam'ı Emre Dündar herhangi bir hak ihlali olmadığını, Samandağ halkının rezerv alanına karşı çıktığını eylemler yaptığını, özelikle rezerv alanı ilan edilen yerlerde parselleri olan vatandaşlar ile evleri yıkılmamış olan vatandaşların buna karşı geldiği, kendilerinin rezerv alanı için ısrarcı oldukları fakat halkın bunu kabul etmediği bunun sonucunda da Bakanlığın rezerv alanını iptal ettiğini, rezerv alanı iptal edildiği için şu an TOKİ inşaatlarının yapıldığı alanların bu kadar geniş bir alanı kapladığını, rezerv alanı iptal edilmemiş olsaydı sonuç itibari ile Hazine, Vakıf, Belediye ve Tapulu arazilere şu an ki oranda dokunulmamış olacağını dile getirmiştir. 
Bizlerde kendisine yıkımın dışında ayakta, duran merkezdeki alanların öncelikle rezerv alanı ilan edildiğini, halkın bu yüzden tedirgin olduğunu, rezerv alanı projelerinin çok sık değiştiğini, rayiç bedellerinin çok düşük olduğunu, halkı ikan etme ve sürece dahil etme gibi toplantıların devlet kurumları tarafından yapılmadığını, bir çok yerde rezerv e karşı eylemsellik olduğunu hatta, Dikmece mahallesinde ki eylemselliğin ulusal çapta, yaygınlaştığı ama Samandağ ilçesinde olduğu gibi Acele Kamulaştırmadan vazgeçilmediği, bununda halk nezdinde soru işaretleri yarattığı tarafımızca dile getirilmiştir. Ayrıca proje alanında tapulu arazilerin %40 civarı olduğu bu alanların zeytinlik ve mandalina ağaçları ile dolu olduğu, halkın geçim kaynaklarına tekabül ettiği, yapılan projelerin ekolojik dengeye zarar verdiği, hazine ve vakıf arazileri her ne kadar Ecri Misil statüsünde olsa da halkın tebligat alma, kiraladıkları arazilere yaptıkları yatırımların bedelini talep etme gibi haklarının olması gerektiğini, tebligatların yapılmamış olduğunu arazilerde bulunan ağaçların kepçelerle sökülüp atıldığı ve özelikle halkın geçim kaynağı olan bu tarım arazilerinin yurttaşların elinden alınması ile yoksullaştırıldığı, tarafımızca dile getirilmiştir. 
Basına ve kamuoyuna sunacağımız raporda yaptığımız görüşmelerin detaylarına ulaşılabilir.
SAMANDAĞ BELEDİYE BAŞKANI EMRAH KARAÇAY İLE YAPTIĞIMIZ GÖRÜŞMENİN ÖZETİ ŞU ŞEKİLDEDİR: 
6 Şubat ve sonrasında rezerv alanı ile ilgili Samandağ İlçesinde en fazla yıkımın olduğu Atatürk ve Cumhuriyet mahalleleri ve Samandağ merkezinin rezerv alanı ilan edildiği, daha doğrusu Samandağ merkezinin resmi olarak rezerv alanı ilan edildiği, fakat yıkımın en fazla olduğu Atatürk ve Cumhuriyet mahallelerinin resmi olarak rezerv alanı ilan edilmediği, Resmi olarak ilan edilmeyen en fazla yıkımın olduğu Atatürk ve Cumhuriyet mahallelerinde 6600 konutun inşa edileceği, o dönem Samandağ merkezinin rezerv alanı olarak ilan edilmesinin aciliyetinin olmadığını, önceliğin yıkımın olduğu mahaller olduğunu dile getirdiklerini, çünkü ayakta, duran bir çarşısının İnsanların ihtiyaçlarını giderebildiğini, kısacası bir yaşamın olduğunu, bu nedenle Devlet yetkililerine, o dönem merkezin şu an için yıkılmaması gerektiğini defalarca söylediklerini, Devlet yetkililerinin Samandağ merkezini rezerv alanı ilan etmek ile hata, yaptığını, yıkımın olduğu mahallelerden başlansaydı halkın ikna olabileceğini dile getirmiştir.  Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay'a Peki Rezerv alanı neden iptal edildi? Diye sorduğumuzda bize verdiği cevap özetle şu şekildedir.
Birçok nedenin iç içe geçtiğini, bunları şu şekilde özetleyebileceğini dile getirmiştir: Yıkımın olmadığı çarşı merkezinin rezerv alanı ilan edilmesi, resmi ve fiili olarak rezerv alanı ilan edilen yerlerde asparagas haberlerin dolaşımı, örneğin arazilerimizi elimizden alacaklar bizleri buradan sürecekler, çok az değere arazilerimize el koyacaklar gibi nedenler dolayısıyla halkın rezerve karşı tepki geliştirmesi, bir başka neden rezerv alanı ilan edilen yerlerde arazisi olan belli bir kesimin buna daha fazla karşı gelmiş olması, karşı gelenleri anlamaya çalıştığını, fakat kendisinin konumu gereği her kesimin sorunlarını gözeten bir yerden çözüm üretmeye çalışmak zorunda olduğunu, çünkü evi barkı yıkılmış çadırda konteynırlarda kalan binlerce insanın olduğunu, her platformda ivedilikle barınma sorununun çözülmesi gerektiğini dillendirdiğini, Fakat ne yazık genel olarak destek alamadığını, bu yüzden de sorunun çözümüne de yetemediğini, daha sistemli ve öngörülü davranılsaydı şu an dile getirilen sorunların yaşanmıyor olabileceğini dile getirdi. 
Üstte bahsi geçen nedenlerin dışında rezerv alanı ilan edilmeden önce hak sahipliği olan vatandaşa sunulan iki seçeneğin olduğunu, bunlardan birincisinin TOKİ konutlarından yararlanma diğerinin ise Yerinde Dönüşüm olduğu, “Halkın bu nedenle ilk uygulamaya göre TOKİ konutu isterim yıkılan evimin kat mülkiyeti bende kalır sonradan orayı tekrardan inşa ederim ya da bana düşen payı satarım.” şeklinde düşündüğü, Fakat rezerv alanı ilan edilince Yerinde Dönüşümün ortadan kalktığı ayrıca TOKİ konutlarına başvuru hakkının da  kalmadığı, halkın burada mağdur edildiğini düşündüğünü dile getirmiştir. 
Ayrıca Kendisinin Topyekûn rezerv alanını reddeden bir yerde olmadığını, defalarca bunu dile getirdiğini, ama halkın kaygılarının da anlaşılması gerektiğini, Tabi ki yıkımın çok fazla olduğu yerlerde devlet rezerv alanı ilan etmeliydi. Önemli olan rezerv alanı ilan edilen projeler ile ilgili halkı şeffaf bir şekilde bilgilendirmek ve sürece katmaktı bu nedenle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Özhaseki ile Ankara'da görüştüğünü, kendisi ile yaptığı görüşmede halkın kaygılarını dile getirdiğini, sorunların çözülmesinde kendisinden destek istediğini, bakandan söz aldığını, hatta, o görüşmeyi özetleyen 10 dakikalık bir video çekip yayınladıklarını, fakat sonrasında bakan değişince yeni Bakan Murat Kurum'un “Madem halk istemiyor rezerv alanı iptal edilsin dediğini” ve böylece resmi olarak rezerv alanı ilan edilen Samandağ merkezin iptal edildiğini, fiili olarak ilan edilen en çok yıkımın yaşandığı Atatürk ve Cumhuriyet mahallelerinin de böylece resmiyete bürünmeden rezerv alanı olma statüsünden çıkarıldığını dile getirdi.
Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay'a Rezerv alanının iptal edilmesi sonucu TOKİ konutlarının yer seçiminde ve dağılışında nasıl bir değişiklik yaşandı? Sorusunu sorduğumuzda bize genel olarak şunları ifade etmiştir:
Yıkımın en çok olduğu yerlerde fiili olarak ilan edilen 6600 konut projesi resmiyete bürünmeden rafa kaldırılınca TOKİ inşaatlarına ayrılan alan genişledi. Yapılacak olan 8 etapta, Toplamda 8 bin 229 TOKİ konut inşaatı yapılacak. Vakıflı köyünün sınırlarına kadar uzanıyor. Bu alanda birçok ekili dikili arazi var. Şu an ne yazık ki Samandağ İlçesine ait önemli tarım arazileri TOKİ konutlarının inşası ile yok olacak, geçimini bu arazilerden sağlayan yüzlerce insanımız bunlardan doğrudan etkilenecek. Bugün 6600 konut inşaatına başlanmış olsaydı şu an bahsettiğimiz sorunlarla karşılaşmayacaktık, Şöyle örneklendireyim, Mağaracık mevkide 1000 civarı TOKİ yapılacaktı bir de bizim belediyeye ait araziler var Kent Park'ın mevkide 61 dönümlük bir alan orada da 1500 civarı TOKİ konutu yapılacaktı. Başka bir alana dokunulmayacaktı. Samandağ'ında son rakamlara göre 11700 hak sahibi var bunların 3500'ü köylerde ikamet ediyor, onların konutları köylerde yapılacak. Geriye kalan 8000 küsür civarı konut dediğim gibi 6600'ü bahsettiğim rezerv alanında geriye kalanlarda Kent Park mevkideki belediye arazilerinde ve Mağaracık daki kısmi alandaki hazine arazilerine yapılacaktı. Tapulu arazilere de çok fazla dokunulmamış olunacaktı. Böylece mağduriyetler daha az olacaktı. 
Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay'a en fazla yıkımın gerçekleştiği Atatürk ve Cumhuriyet mahallelerinde tekrardan Rezerv alanının ilan edilmesi sizce nasıl olur diye sorduğumuzda bize verdiği cevap şu şekildedir:
Halkın geçimini sağladığı Samandağ'ın en önemli tarım arazilerinde TOKİ inşaatlarının bu kadar yayılmasının yerine en fazla yıkımın gerçekleştiği Atatürk ve Cumhuriyet mahallelerinde tekrardan Rezerv alanını ilan edilmesinin daha az mağduriyet yaratacağını düşünüyorum. En azından ana kartellerden başlanabilir halkın güveni sağlanabilir bahsi geçen mahallelerde zemin çok kötü Fore Kazık Sistemi ile kontular ve işyerleri yapılmalı, halkın bunları yapma gücü yok, şu an oralar harabe şeklinde önümüzde duruyor. Buralar varken tarım arazilerine bence dokunulmamalı, tabi bunları söylerken şunun da altını çizmek istiyorum halkın kaygıları anlaşılmalı halkın kaygılarını anlayan ve gözeten politikalar geliştirilmeli, şeffaf bir şekilde projeler halka anlatılmalı, dedi.
Sonuç ve Önerilerimiz; 
07.11.2024 tarihinden itibaren  Hatay'ın Samandağ İlçesinde ki Hıdırbey-Mağaracık-Yoğunoluk Mahallelerindeki sakinler ile birebir ve toplu görüşmelerimizde köy sakinlerinin tamamına yakınının tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile geçimlerini sağladıkları, Acele kamulaştırma kararı ile Depremzedeler için yapılması planlanan TOKİ konutlarına karşı olmadıkları, onlarca yıldır kirasını ödeyerek kullandıkları Hazine, Vakıf ve Belediyeye ait arazilerde yapılması planlanan TOKİ konutlarının geçim kaynakları olan mandalina, portakal ve zeytin ağaçlarının olduğu alanlara tekabül ettiği, hatta, konutlarının yıkılacağı yaptığımız çalışma sonucu tespit edilmiştir.  
– Acele kamulaştırma kararı ile kamulaştırılan arazileri hakkında kendilerine hiçbir şekilde devlet yetkileri tarafından bilgi verilmediği, e-devlet üzerinden tapu kayıtlarını kontrol ettiklerinde tapu kayıtlarının düşürülmüş olduğu, hesaplarına yatırılan paraların gerçek rayiç bedelinin çok altında olduğu görüşmelerde dile getirilmiştir.
-Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Ek Birinci Protokolün ilk maddesi uyarınca; “Her gerçek ve tüzel kişinin mal ve mülk dokunulmazlığını saygı gösterilmesini isteme hakkı vardır. Bir kimse, ancak kamu yararı sebebiyle ve yasada öngörülen koşullara ve uluslararası hukukun genel ilkelerine uygun olarak mal ve mülkünden yoksun bırakılabilir. Buradan yetkililere Mülkiyet hakkına dair temel düzenlemelerin uluslararası sözleşmelere ve Anayasada yer alan hükümlere tabi olduğunu hatırlatarak yaşanacak olan mağduriyetlerin önüne geçilmesini öneriyoruz. 
- Hatay'ın Samandağ İlçesindeki Hıdırbey-Mağaracık-Yoğunoluk Mahallelerinde Depremzedeler için yapılması düşünülen TOKİ konutlarında halkın geçim kaynağı olan Hazine Vakıf ve Belediyeye ait arazilerdeki portakal mandalina ve zeytinlik alanlara mümkün mertebe dokunulmamalı, ekolojik dengeye zarar vermeyen projeler geliştirilmelidir. Ayrıca TOKİ konutların yapımında gerçek kişiler ile hukuk tüzel kişilerin Hazine Vakıf ve Belediyeden kiraladıkları arazilerin geri alınmasıyla oluşan hak kayıpları giderilmelidir.
- 6 Şubat Depremleri sonucu Samandağ İlçesinde yıkımın en fazla olduğu Atatürk ve Cumhuriyet mahallerinde resmi olarak ilan edilmeyen vazgeçilen 6600 konutluk rezerv alanı, halkın kaygıları gözetilerek resmi olarak en kısa zamanda ilan edilmeli ve hali hazırdaki 8 etaptan oluşan TOKİ konut ihaleleri hak sahipliği sayısı üzerinden tekrardan değerlendirilerek Etap sayısı düşürülmeli daha önce yapılan ihaleler iptal edilmelidir.
Hatay'da ilan edilen bütün rezerv alanlarında halka şeffaf ve doğru bilgi vermek için, rezerv başvuru ve bilgi ofisleri kurulmalı.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları