Samandağ Kadın Yaşam Merkezi ev sahipliğinde Hatay Tabip Odası tarafından kadınlara meme ve rahim ağzı kanseri hakkında bilgilendirme yapıldı.
Hatay Tabip Odasının hayata geçirdiği Onkoloji Projesi çerçevesinde Samandağ Kadın Yaşam Merkezinde kadınlarla bira araya gelerek meme ve rahim ağzı kanseri ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Hatay Tabip Odası Proje Koordinatörü Sevim Çiçek tarafından gerçekleştirilen sunumda Ocak ayının Rahim ağzı kanseri farkındalık ayı olduğu belirtilerek, erken teşhisin önemine vurgu yapıldı.
Çiçek, rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri) yüzde 99 oranında HPV enfeksiyonuna bağlı görüldüğünü belirtti.
Özellikle HPV aşısının önemine vurgu yapan Çiçek, “Rahim ağzı kanseri dünyada aşısı olan ve tarama programlarıyla önlenebilen, kadın sağlığı açısından çok önemli bir kanser türüdür. HPV aşısı dünyada birçok ülkede ulusal aşı programına dahil edilmiş ve ücretsiz olarak uygulanıyor. Ülkemizde ise bazı belediyeler başlattığı ücretsiz HPV aşısı projesiyle kadın sağlığına destek oluyor. ” dedi.
Çiçek, “Türkiye Ulusal Kanser Tarama Standartları'na göre 30-65 yaş grubundaki her kadına 5 yılda bir HPV veya Pap-smear testi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tarama programları hastalığın belirtilerinin erken bir aşamada tespit edilerek durumun etkili bir şekilde yönetilmesini ve hastalığın tedavi edilmesini sağlar.” dedi.
Çiçek, HPV taraması şartları hakkında da verdiği bilgide; 3 gün cinsel birliktelik olmayacak, Son 10 gün içerisinde kadın doğum muayenesi olmayacak. Son 10 gün içerisinde vajenden ilaç kullanılmayacak (Fitil, Jel, Krem vb.) Kanama olmayacak regl dönemi bittikten 2-3 gün sonra teste gelinecek. Histerektomi ameliyatı olmayacak.“ dedi.
Meme kanseri hakkında da bilgi veren Sevim Çiçek, kadınların kendi kendine meme muayenesini nasıl yapabileceklerini anlattı. Çiçek, 40-69 yaş arası kadınların her 2 yılda bir Meme Kanseri (Mamografi) taraması yaptırmayı ihmal etmemesi gerektiğini belirterek “Mamografi, adetin bitiminden 3-4 gün sonra çekilir. Menapoz döneminde gün önemli değildir.” dedi.
(KETEM) Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri'nde taramalarınızı ücretsiz bir şekilde yaptırabileceklerini belirten Çiçek, deprem sonrası ulaşımla ilgili sıkıntılar nedeniyle grup olarak randevu almaları halinde Hatay Tabip Odası olarak kadınlara ulaşım desteği de sağladıklarını sözlerine ekledi.
Çiçek, sunumunun ardından kadınların sorularını cevapladı.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
Kadınlar Meme Ve Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Bilgilendirildi
Samandağ Kadın Yaşam Merkezi ev sahipliğinde Hatay Tabip Odası tarafından kadınlara meme ve rahim ağzı kanseri hakkında bilgilendirme yapıldı.
Bunlar da ilginizi çekebilir