Yerel

Mahalle Sakinleri Mahkeme Kararının Uygulanmasını İstedi

Hatay/Samandağ'da üç mahallenin arasında yaşam alanı içerisine kurulu beton santrali ile ilgili mahkeme “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etti.

Hatay/Samandağ'da üç mahallenin arasında yaşam alanı içerisine kurulu beton santrali ile ilgili mahkeme “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etti.
Beton santrali için yürütmeyi durdurma kararına rağmen faaliyetini sürdüren şirkete tepki gösteren mahalleli, Hatay Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne dilekçe verdi.
Samandağ'da yaklaşık bir yıldır beton santralinin bulunduğu yerden kaldırılması için mücadele eden halk mahkeme kararı sonrası hala faaliyetine devam eden santralle ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne giderek “Geçici Faaliyet Belgesinin” iptal edilmesi için başvuru yaptı.
Mahkeme kararını ve dilekçelerini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne teslim eden mahalle sakinleri daha sonra basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasını mahalleli adına Emel Karaçay okudu. Karaçay, açıklamasında “Bizler son 1 yıldır, çimentonun, tozun, gürültünün odasında yaşamaya ve ölüme mahkum edildik. 
Gürkal Limited şirketinin Samandağ'ın yerleşim alanı, sera alanları ve okullarının odasına hançer gibi saptanan devasa beton santralinin, çevre felaketi yaratacak düzeyde zararlı olduğu ve yer seçiminin hukuka aykırı olduğu Hatay 3. İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararıyla tespit edilmiştir. Kararı ve eklerini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl müdürlüğüne teslim ettik. Çevre il müdürlüğünün mahkeme kararını yaşam hakkına saygı ve hukuk devleti ilkesi gereği derhal uygulaması ve tesisi kapatmasını istiyoruz. Samandağ'ın insanı, biberi, domatesi, maydanozu, Asi Nehri yaşasın diye yürüttüğümüz bu mücadeleye katkı veren tüm şahıs ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Mahalle sakinleri adına söz alan Mevlüd Oruç “Hatay 3. İdare Mahkemesi, Samandağ ilçesi, Atatürk Mahallesi'nde Hazır Beton Üretim Santrali Tesisinde kapasite artışı yapılmasına yönelik verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" kararına dair 12 Aralık'ta yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bilirkişi raporu ve keşif incelemeleri sonucu, tesisin çevresel gürültü, hava kirliliği, toz emisyonları ve su kaynaklarına olumsuz etkilerinin bulunacağı, bunun yanı sıra tarım alanları ve halk sağlığı üzerinde de ciddi etkiler oluşturabileceği belirlendi. Özellikle, toz emisyonları ve gürültü seviyelerinin sınır değerlerini aşacağı tespit edildi. Mahkeme, proje alanının çevresel zararlarının telafi edilemeyecek boyutlara ulaşabileceğini belirterek, "ÇED Gerekli Değildir" kararının hukuka ve kamu yararına aykırı olduğuna karar verdi ve yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Bu karar sonrası verilen bütün belgeler geçersiz sayılır. Bunun gereğinin yapılması için Çevre Şehircilik Müdürlüğüne dilekçeyle başvurduk. 
Mahkeme kararının uygulanması  ve geçici faaliyet belgesinin iptal edilmesi için biz dilekçemizi verdik. İnşallah yetkililer mahkemenin kararını uygulayacaktır.” dedi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı