GÜNDEM

Mütahidinin Hala İhale Kovaladığı Apartman: Cemil Çapar Apartmanı

Hatay’da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan, 51 kişinin yaşamını yitirdiği ve enkazda kayıpların olduğu, Cemil Çapar Apartmanı davasının üçüncü duruşması görülecek.

Hatay’da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan, 51 kişinin yaşamını yitirdiği ve enkazda kayıpların olduğu, Cemil Çapar Apartmanı davasının üçüncü duruşması görülecek.

13 Eylül 2024 Cuma günü saat 09.30’da Hatay Adliyesi 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek Cemil Çapar Apartmanı davası ile ilgili Adalet Peşinde Aileleri Platformu çağrı yaptı. Yapılan çağrıda “Katilinin hala ihale kovaladığı bina: Cemil Çapar Apartmanı 6 Şubat'ta saniyeler içinde yıkılan bu apartmanda 51 canımızı kaybettik! Deprem sonrası enkazda çıkan yangın günlerce söndürülemedi! Bilirkişi raporuna göre bina yönetmenlik esaslarına uyulmadığı görüldü. Kolon, perde, kiriş gibi taşıyıcı sistemler özelinde statik proje ve uygulama arasında uyumsuzluklar tespit edildi. Davanın ikinci duruşmasında müteahhit Mehmet Özkan, "Teslim etmem gereken devlet ihaleleri ve TOKİ işim var" diyerek tahliye talep etti. Mehmet Özkan, yine Antakya'daki Golden City davası gibi başka dosyalardan da yargılanıyor. Giriş katta bulunan Merkez Market'in kolon kestiği şüphesiyle yapılan suç duyurusu sonucu takipsizlik kararı verildi. Adalet Peşinde Aileleri Platformu olarak hatırlatıyoruz: 13 Eylül Cuma günü saat 09.30’da Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesinde ailelerimizden Cemil Çapar Apartmanın davası görülecektir. Kamu personelleri ve ölümlerde kusuru bulunan tüm sorumlular hukuk karşısında hesap verene kadar sürdüreceğimiz mücadelemizde sizleri yanımızda görmek bize güç verecektir!” ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Hatay'da Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan, 51 kişinin yaşamını yitirdiği ve enkazda kayıpların olduğu Cemil Çapar Apartmanı davasının ikinci duruşmasına müteahhidin talebi damga vurmuştu.

"TESLİM ETMEM GEREKEN DEVLET İHALE İŞLERİ VAR"

Antakya ilçesinde, 6 Şubat 2023'teki depremlerde yıkılan, apartmanın ikinci duruşması Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, tutuklu yargılanan sanıklar apartmanın müteahhidi Mehmet Özkan ve sanık şantiye şefi ile depremde yakınlarını kaybeden aileler ve avukatlar hazır bulundu. Duruşmada SEGBİS'le savunma yapan sanık Mehmet Özkan, "Teslim etmem gereken devlet ihale işleri ve TOKİ işim var" diyerek tahliyesini talep etti. Yakınlarını kaybedenlerin aileleri ise "Biz depremde evlatlarımızın yanarak kül oluşunu izlemek durumunda kaldık. Sorumluların en ağır cezayı almalarını istiyoruz" dedi. Öte yandan, aileler apartmanın altında bulunan marketin kolonları kestiğini de iddia etti. Mahkeme, sanık Mehmet Özkan ve şantiye şefinin tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı 13 Eylül 2024'e erteledi.

ADALET PEŞİNDE AİLELERİ PLATFORMU

Maraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin üzerinden 19 ay geçti. Resmi rakamlara göre depremlerde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti. Ancak kayıt edilmeden defnedilenler, kayıplar ve ailesi bulunamayan cenazeler göz önünde bulundurulduğunda gerçek sayısının daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Depremden en çok etkilenen kentlerin başında gelen Hatay’da, en az 80 bin 323 bina yıkıldı ve hasar gördü. Ancak aradan geçen süreye rağmen söz konusu yıkımda ihmali bulunanlara dair etkin bir soruşturma yürütülmedi. 6 Şubat'ta hayatını kaybedenlerin ailelerinin kurmuş oldukları Adalet Peşinde Aileleri Platformu ile bir araya gelerek birçok kentte aylardır yakınları için adalet mücadelesi veriyor.

Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı