MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Altı Nokta Körler Derneği Samsun Şube Başkanı Ufuk Gürbüz, "Bugüne kadar maalesef yerel yönetimde olanlar, özellikle Samsun il bazında baktığımızda engelliler hiç görülmediler, tanınmadılar, bakılmadılar ve engelliler açısından yerel yönetimler sınıfta kalmıştır. Samsun’da 150 bin veri tabanında engelli var. Neredeyse ailelerle birlikte 3'te 1’inin oyu var. Buna biz artık yeter noktasındayız. Bütün kitlemizle bu yerel yönetimlerde sahada olacağız, yerel yöneticileri takip edeceğiz, adaylara bakacağız" dedi.

Yaklaşan yerel seçimler öncesinde belediye hizmetlerinde engellilerin yaşamını kolaylaştıracak uygulamalara yer verilmediğini ifade eden Altı Nokta Körler Derneği Samsun Şube Başkanı Ufuk Gürbüz, talepleriyle ilgili açıklama yaptı. Gürbüz, şunları söyledi:

"ENGELLİLERE YAPACAKLARI PROJELERLE ÖNÜMÜZE GELSİNLER"

"Biliyoruz ki ülkemizde 31 Mart’ta yerel seçimler olacak. Yerel seçimler en az genel seçimler kadar çok önemli çünkü halkımızın doğumundan ölümüne kadar olan tüm çalışmalarının, yaşamının, ekmeğinin, aşının olduğunu tamda birinci derece muhataplardan biri de yerel yönetimlerdir. Yerel yönetimler insanların gerçekten özellikle engellilerin yaşamında başta erişim, sosyal uyum olmak üzere, birçok görevleri vardır. Yerel yönetimlerin bazı asli görevleri olabilir, yol, kanal, temizlik, kaldırım gibi ancak bunlar zaten bunların asli görevleri ama kent bilimine baktığımızda bunu Habitat 1, Habitat 2’de görüyoruz, yerel yönetimlerin olmazsa olmaz kırmızı çizgisi ve kent bilimi de bunu söylüyor; o kentte kadınların, çocukların, yaşlıların ve engellilerin sosyal yaşamları çok önemli.  Eğer siz o kentte engellilerin yaşamlarını standart, kaliteli, konforlu hale getiremezseniz sizin başarı trendiniz düşük olarak dünya konjonktüründe böyle değerlendiriliyor. Biz Altı Nokta Körler Derneği Samsun Şube olarak ben Ufuk Gürbüz olarak, yönetim olarak ve bütün kitlemizle bu yerel yönetimlerde sahada olacağız, yerel yöneticileri takip edeceğiz, adaylara bakacağız. Projelerinde engelliler olmadığı taktirde, yüzde 10’u oluşturan engellilerin aileleriyle birlikte neredeyse 3 kişiden biri olan ve bu oy potansiyelini biz sandığa yansıtmak istiyoruz. Bizim sandıktaki bu oy potansiyelimizi bizi kamuoyuyla buluşturmak istiyoruz. Bunun için adaylara bakılacak, adaylar bundan sonra eğer seçildikleri taktirde engellilere neler yapacaklarını bizim önümüze projeleriyle gelecekler. Gelenlere bakacağız, oy vereceğiz, gelmeyenlere oy yok diyeceğiz.

"BİZLER YEREL YÖNETİMİN SONUCUNU BELİRLEYECEK SAYIDAYIZ"

Bugüne kadar maalesef yerel yönetimde olanlar, özellikle Samsun il bazında baktığımızda engelliler hiç görülmediler, tanınmadılar, bakılmadılar ve engelliler açısından yerel yönetimler sınıfta kalmıştır. Biz bundan sonra onlara, karnelerindeki derslerinden biri olan, engelliler kısmında ya sıfır vereceğiz ya 10 vereceğiz. Bugüne kadar olanlara sıfır veriyoruz, bundan sonraki aday olanlara da bakacağız, karnelerini biz vereceğiz ama bizlere bakalım derslerini yapmışlar mı, ev ödevlerini yapmışlar mı? Bize hangi projelerle, başta erişim, sosyal uyum, engellilerin eğitim ve istihdamı konusunda takip edeceğiz. Biz artık yerel yönetimde bu seçimin sonucunu belirleyecek sayıya da sahibiz, potansiyele de sahibiz. Aynı şekilde de bunun sonuçlarını hep beraber göreceğiz. Haydi bakalım engelliler sandığa diyoruz. Tabii ki ayrıca damdan düşenin halinden damdan düşen anlar. Ne yapıyoruz; parasına olana buyurun Meclis'te görev al, iş adamıysan veya ticaretle uğraşıyorsan o zaman ne oluyor, yerel yönetimler çalışmalar yaptığında bizzat o işin birinci derece muhatabı, temsilcisi olmuyor. Biz özellikle belediye meclislerinde bir engelli arkadaşımızın en azından büyükşehirde, ilçelerde bir arkadaşımızın bizi temsil etmesini istiyoruz. Bunu da ayrıca takip edeceğiz. Bakacağız, ona göre de biz kararımızı vereceğiz ama verdiğimiz karar şu; biz takip ediyoruz her birini masaya yatıracağız tek tek ifşa edeceğiz kamuoyuna. Basınımızda bunları ifşa edeceğiz. Kamu vicdanını hayata geçireceğiz. Diyeceğiz ki bunlar engelli dostu değil çünkü ailelerle birlikte Samsun’da 150 bin veri tabanında engelli var. Neredeyse ailelerle birlikte 3'te 1’inin oyu var. Buna biz artık yeter noktasındayız."

 

Kaynak: anka