Hasırcı: Personel Alımlarını Liyakate Göre Yapın Hasırcı: Personel Alımlarını Liyakate Göre Yapın

Eğitim- Sen Samandağ Şube Yönetimi, gerçekleştirdiği okul ziyaretleri sonrası Okul öncesi komisyonunun yaptığı atölye çalışmasının sonucunu kamuoyuyla paylaştı.
Eğitim -Sen Samandağ şube yönetimi gerçekleştirdiği ziyaretler ile ilgili açıklamasında “Okul öncesi eğitim emekçilerinin sorunları başta olmak üzere yerelimize ve genele özgü eğitimin ve eğitimcinin sorunlarını tartışıp yol haritası belirlediğimiz okul gezilerimiz oldu.            
 Bu vesile ile Fatımatüzzehra Anaokulu, Eczacı Meryem Karaçaylı ilkokulu, İsmail Mehmet Selim Kara Ortaokulu ile Sıdıka Bedia Kara ilkokulunu ziyaret ettik. Başta yeni müfredatın sorunları olmak üzere, yerelimize özgü ve deprem sonrası artan sorunların özne olduğu ziyaretlerde geçtiğimiz hafta sonu Okul öncesi komisyonumuzun yaptığı atölye çalışmasının sonucu yazılı olarak paylaştık.” ifadelerine yer verdi.
OKUL ÖNCESİ ATÖLYE ÇALIŞMA GRUBU GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ”
 Eğitim-Sen Samandağ Şubesi, açıklamasında atölye çalışmalarının her hafta cumartesi günü saat 12.00-15.00 saatleri arasında sendika binasında yapıldığını ve tüm eğitim emekçilerine açık olduğunu belirtti.
Şube Yönetimi 14 Aralık 2024 tarihinde yapmış olduğu okul öncesi 1. atölye çalışma grubu görüş ve önerilerini şu şekilde sıraladı: 1-Okul öncesi öğretmenleri iş ve evrak yükü ile ezilemez.
2-İş ve işlemler eve taşınmamalıdır.
3-Uygulanacak müfredat evrak işiyle değil çocuğun yararı öncelikli tutularak çocuk merkezli olmalıdır.
4-Bakanlığın öğretmenlere sınırlı süre vererek dayatmış olduğu işler öğretmen performansını olumsuz etkilemektedir.
5-Okul öncesi öğretmenlerine teneffüs hakkı ve yardımcı personel desteği verilmelidir. Gereken bu iyileştirmelerin yapılmaması durumunda okul öncesi öğretmenlerine yıpranma payı verilmelidir.
6-Ders süreleri öğretmenin ve öğrencinin verimliliğini arttıramaya yönelik ayarlanmalıdır.
7-Deprem bölgelerinde sık sık ve uzun süreli yaşanan elektrik kesintileri, internet problemleri (maddi külfet, kullanım koşulları) öğretmenleri zor durumda bırakmaktadır.
8-İnternette doldurulması istenen iş ve evrakların geçmişe dönük olamayacağı ve yapılmasının eğitime katkısının olmadığı bilinmelidir.
9-Okul öncesi öğretmeni köle değildir. Whatsapp gruplarında iletilen görevlerle hareket etmez, etmemelidir.
10-Yeni müfredatın çocuklara uygulanabilir olması ve çocukların yaş ve gelişim düzeyleri dikkate alınarak uyarlanması elzemdir.
11-Soyut kavramların müfredattan ayıklanması, bakanlıkça gönderilen kitapların öğrenciyi aktif kılacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Çocukların gelişimi açısından yeterli düzeyde yardımcı kaynak desteği sağlanmalıdır.
12-Okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen ve öğrencilere yönelik yapılması düşünülen düzenlemeler konusunda okul öncesi öğretmenlerinin görüş ve önerileri alınmalıdır.
Yıllardır son derece zor koşullarda görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin, sağlıklı çalışma koşulları sağlanmadan nitelikli eğitim verilebilmesi mümkün değildir. MEB, çocukların üstün yararı ve sağlıklı gelişimi öncelikli olarak okul öncesi eğitimde yaşanan sorunlara çözüm üretmek için ivedilikle çalışmalıdır.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları