İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, geçtiğimiz hafta sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek Hatay Cilvegözü sınır kapısında incelemelerde bulundu.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Vali Mustafa Masatlı, Ak Parti Hatay Milletvekilleri, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ve Protokol Üyeleri ile birlikte Reyhanlı Cilvegözü Kara Hudut Kapısı'nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, incelemelerin ardından Cilvegözü Sınır Kapısında geri dönüşler ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son bir ay süresince gerçekleşen sınır geçişleri hakkında veriler paylaştı.
Bakan Al Yerlikaya, “Kendi halkına zulmeden, insan hak ve hürriyetlerini hiçe sayan, masum çocukları annesiz babasız bırakan rejim yıkıldı, Esat kaçtı, hamdolsun Suriyeliler özgürlüklerine kavuştu. Türkiye olarak hep biz en başından beri Suriyeli kardeşlerimizin yanında yer aldık. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri gibi, zalimin karşısında mazlumun yanında yer almak suretiyle, tarihin doğru tarafında durduk.” dedi.
İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Türkiye'nin tüm kurumları, sivil toplum kuruluşları ve vicdan sahibi her vatandaşı ile Suriyelilerin yaralarını sardığını ifade eden Büyük acılar çeken Suriyeli kardeşlerimize, yetimlere, öksüzlere, sadece sınır kapılarımızı değil gönül kapılarımızı da açtık. Çünkü tarihimizden, kültürümüzden bize miras kalan anlayış zorda kalanlara sırt çevirmeyi değil, el uzatmayı gerektiriyordu. Biz de aynen öyle yaptık. Bugün itibariyle ülkemizde 2 milyon 888 bin 876 Suriyeli bulunuyor. Biliyorsunuz ki 2017'den beri Suriyeli kardeşlerimiz yıllardır ayrı kaldığı topraklarına gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli bir şekilde geri dönüşlerini devam ettiriyorlar. Geri dönüşler İçişleri Bakanlığımız ve bağlı kuruluşumuz Göç İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülüyor.” dedi.
İçişleri Bakanı Yerlikaya, konuşmasının devamında “2017'den bugüne gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli geri dönenlerin sayısı 792 bin 625 olmuştur. Suriye özgürlüğüne kavuşmadan önce, 2024 yılının ilk 11 ayına baktığımız zaman gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli geri dönüşler aylık ortalama 11 bin 63'tü. Yani 8 Aralık'tan önceki 11 ayı incelediğimiz zaman, aylık ortalama bu. 8 Aralık'tan, Suriye'nin özgürlüğüne kavuşmasından sonra da beklenen oldu; gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli geri dönüşler artmaya başladı. Son 1 ayda 52 bin 622 Suriyeli ülkelerine gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli şekilde dönüş yaptılar. Bunla ilgili detay verirsek de bu geri dönen 52 bin 622 dönen Suriyeli kardeşlerimizin 9 bin 729 aile olduğunu, bu ailelerin de toplamının 41 bin 437 olduğunu, geriye kalan 11 bin 185 Suriyelinin de tek gidenlerden oluştuğunu ifade etmek istiyoruz.” dedi.
8 Aralık'tan sonra Suriye'de ve Türkiye'de faaliyet gösteren STK'lar ile 2 toplantı yaptıklarını ve bu toplantılarda çok faydalı geri dönüşler aldıklarını ifade eden İçişleri Bakanı “Onların bizden ricası vardı, dediler ki, 13 yıldan beri evimizden, iş yerimizden, tarlamızdan ayrı kaldık, ne halde olduğunu bilmiyoruz, biz de vatan aşkıyla yanıp tutuşuyoruz ama müsaade ederseniz, gidelim bakalım, bir eksiklik varsa da görelim. Bu kışta, okul zamanında çoluk çocuk gidip de başkalarına misafir kalmayalım, önden gidip eksikleri gidermek istiyoruz. Kabinede Sayın Cumhurbaşkanımız ve diğer bakanlarımızla istişare ettikten sonra arz ettik ve Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile bir isim de koyduk, öncü göçmen.” dedi.
Öncü göçmenlerin 1 Ocak – 1 Temmuz 2025 tarihleri arasında 3 defa giriş çıkış yaparak Suriye'ye gidebileceğini belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Öncü göçmen adı altında bize müracaat eden ailenin reisi ya da ailenin ergen, reşit olan bireyinin müracaat etmesi durumunda biz aynı gün içinde izinlerini veriyoruz. Tek kriter bu 6 ay içerisinde 3 kere giriş çıkış yapabilecekler. Bugüne kadar 1 - 8 Ocak içerisinde öncü göçmen olarak kaç kişi gitti? 1766 Öncü Göçmen'i buradan gönderdik Hangi kapılardan gönderiyoruz? 6 kapımız var, içinde bulunduğumuz Hatay'ın en büyük kapısı Cilvegözü, burada yine 2 kapımız daha var, Yayladağı ve Zeytindalı. Hemen yanımızda Kilis'te Öncüpınar var, onun yanında Gaziantep'te Karkamış, Şanlıurfa'da da Akçakale olmak üzere 6 kapımız var. Öncü göçmenleri ve çifte vatandaş olan Suriyelileri bu kapılardan değil de münhasır kapı yaptık. Zeytindalı ile Kilis'teki Çobanbey kapısını tahsis ettik. Öncü göçmenler ve çifte vatandaşlar bu kapılardan kendileri istemeleri halinde önden gidip, ailelerinin gönüllü dönüşleri öncesindeki eksiklerini gidermek üzere bunu yapabilecekler.”
2017 yılında Fırat Kalkanı Harekatından itibaren 4 harekat bölgesinde güven ve huzurun tesis edilmesi adına yapılan çalışmalara yönelik açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Bize gelen göçü yerinde kontrol etmek ve terörün orada teröristan adacıkları oluşturulmaması adına yapılan faaliyetlerimiz boyunca orada 6,4 milyon insan yaşıyordu. Onlara da AFAD o günden bu yana başta un olmak üzere temel ihtiyaçları ile ilgili AFAD'ın koordinasyonunda Kızılay Vakıflar Genel Müdürlüğü ve her zaman söylüyoruz iftihar ediyoruz bizim kendi Sivil Toplum Kuruluşlarımızla beraber karşı tarafa yardım edebiliyoruz. Son 40 günde yani 27 Kasım'dan itibaren de yine AFAD hiç boş durmadı. 460'ı un olmak üzere 1958 tır insani yardım gerçekleştirmiş, karşı tarafta bunların her birinin dağıtımını yapmıştır.” dedi.
Suriye ile 910 kilometre sınır hattı olduğunu ve komşuluk ilişkilerinin devam ettiğini belirten Yerlikaya, şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımızın da başından itibaren 13 yıl boyunca bizim sınırımıza gelip bize naçarlığından can havliyle gelip sığınanlara hiçbir zaman kapımızı kapatmadık, her zaman kucağımızı açtık. Şu anda çok daha büyük anlam ifade ediyor dünya insani ve vicdani tutumumuzu.
Medeniyet değerlerimize uygun hem ulusal hem uluslararası hukuktan aldığımız güçle hem içerideki hem de karşı tarafta yani göç politikamızı yürüttük. Suriye tarafında kendi vatanlarına artık özgürleşmiş, bütün ızdıraplar, bütün zulümler bitmiştir. Çok öksüzler, çok yetimler var çok canlar yandı; acıları büyük ama şu anda sevinçleri, tekrar Suriye Suriyelileridir, bizimdir.”
Gönüllü gidişleri kolaylaştırmak adına kabinedeki ilgili bakanlarla beraber ilk günden itibaren kararlar alındığını sözlerine ekleyen Yerlikaya, “Hep birlikte bizim omuzlarımızda büyük bir güçlü bir Suriye oluşturma çabaları devam ediyor.
Daha önce bir ayda 11 bin 63 şimdi 52 bini aşmışız. Ticaret Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Ulaştırma Bakanlığımız ve diğer arkadaşlarımız olarak. Buradaki valilerimiz ve buradaki bürokraside onların liderliğinde çalışan bütün arkadaşlarımızın yapmaya çalıştığı şey, buradan giderken helalleşerek, kucaklaşarak onları uğurlamak.
52 bin 622 dönen Suriyeli muhacir kardeşlerimizi de aynı bu iklimde ve bu ruhta gönderdik.” ifadelerini kullandı.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı