Yerel

Buğday Derneği: Hatay İçin Birlikte…

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Hatay’da başlattığı “Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm” web sayfası, hatayicinbirlikte.org açıldı.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Hatay’da başlattığı “Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm” web sayfası, hatayicinbirlikte.org açıldı.
Buğday Derneği'nin başlattığı yeni proje ile agroekolojik tarımın yaygınlaştırılması ve üreticinin pazarlama kanallarıyla buluşması hedefleniyor.
Samandağ’dan çok sayıda üreticinin de yer aldığı, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin tarımsal üretimde sürdürülebilir ve onarıcı bir dönüşümü gerçekleştirmek üzere başlattığı projeyle birlikte agroekolojik üretim yöntemleri hakkında bilgilendirmelerin yer aldığı site, ziyaretçilerini agroekolojik üretime geçiş döneminde olan çiftçiler ve proje ürünlerini satın alabilecekleri pazarlama kanallarıyla buluşturuyor.
Depremin ardından yaşamını ve üretimini yeniden kurgulamaya çabalayan Hataylı çiftçilerin hem toprağını onarıp dirençli sistemler kurmasına hem de çeşitli pazarlama ağlarında varlık göstermesine imkan tanımak amacıyla yürütülen proje kapsamında verilen eğitimler, çiftçi buluşmaları ve diğer faaliyetler hakkında haber ve yazıların yer aldığı web sitesinde, üreticilerin video röportajlarına da yer veriliyor.
Hatay’ın Antakya, Arsuz, Samandağ, Yayladağı gibi farklı ilçelerinde üretim yapan çiftçiler, proje kapsamındaki beş ürün grubunda yer alan ürünlerini (domates/biber, karakılçık buğdayı, narenciye, nar, tıbbi aromatik bitkiler) agroekolojik yöntemlerle üretmeye başladılar. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği danışmanlığında üretilen ürünler Hatay’daki 3 kadın kooperatifi ve işleme birimi tarafından işlenerek piyasaya sunulmaya başladı. 
Defne, Kırıkhan, Vakıflı Kadın kooperatifleriyle birlikte Arsuz’da bir işleme tesisi, projeye katılan çiftçilerin ürünlerini işleyerek domates ve, biber salçası, domates ve biber kurusu, nar ekşisi, narenciye kuruları, adaçayı, kuru nane ve fesleğen olarak satışa sunacak. Projenin ilk ürünleri Mayıs portakalları ve adaçayları çeşitli pazarlama kanallarından satışa sunuldu. Önümüzdeki günlerde hasat edilip işlenerek satışa sunulacak proje ürünlerine hangi pazarlama kanallarından ulaşılabileceği web sayfasındaki “Ürünler” bölümünden takip edilebilir.
Web sayfasında ayrıca agroekolojik üretim yapan çiftçilere yönelik olarak hazırlanan “Hastalık ve Zararlılara Karşı Doğa Dostu Mücadele” rehberleri ile Soğuk ve Sıcak Kompost yapımına dair iki ayrı yayın da agreokoloji bilgisinin yaygınlaşması amacıyla, PDF olarak yayınlanıyor.
AGROEKOLOJİ NEDİR?
“Agro” tarım “ekoloji” de çevre bilimi demektir. Tarımın nasıl yapıldığından felsefesine kadar geniş bilimsel alanı ifade eder.
Agroekoloji anlamı, sürdürülebilir tarım ile sosyal hareketleri birleştiren, ekolojik ilkelere dayanan, politika ve bilim tarafından desteklenen, adaletli ve bağımsız tarım yaklaşımıdır.
Agroekoloji sadece kültürel bir kavram değildir aynı zamanda felsefi ve sosyal yaşam biçimidir. İnovasyona yani yeniliklere açıktır.
AGROEKOLOJİK TARIM TÜRLERİ NELERDİR?
Agroekoloji tarım sistemleri, küçük ölçekli ekolojik çiftlik uygulamaları ; organik tarım, permakültür, onarıcı tarım, biyodinamik tarım, doğal tarım gibi yaklaşımları içerirken kısa tedarik zincirleri; gıda kooperatifleri, topluluk destekli tarım, üretici pazarları gibi üreten ve tüketenlerin bir arada bulunduğu dağıtımı esas alır. Agroekoloji FAO “birleşmiş milletler gıda ve tarım örgütü” tarafından desteklenmektedir.
AGROEKOLOJİ İLKELERİ
Agroekoloji ilkeleri, tarımsal kaynakların korunması ilk amaçlarından biridir. Su, hava, toprak ve tarımsal iş gücü kaynaklarının ekonomik ve sürdürülebilir olması gerekmektedir. Bu girişimle iklim değişimi düzene girebilir, sera gazı etkinliği azaltılabilir. Ve böylelikle biyoçeşitliliğin azalmasının önüne geçilebilir.
Agroekoloji ve sürdürülebilir gıda sistemleri, bir diğer esası ise tedarik zincirleri kısadır bu sayede gıda sektörünü büyük firmalara değil de daha çok küçük ölçekli çevreye önem veren üreticiler ile yürütülmesini hedef almaktadır.
Agroekolojik tarım, bitki sağlığı için zehirsiz, doğal gübre kullanımını savunur. Doğal dengenin sağlanması için biyoçeşitliliği korumak, tohum ve bitkide yüksek çeşitlilik sağlanmalı, çiftçilerin birbirlerine bilgi aktarımı ile daha sürdürülebilir olan ekolojik çiftçilik yapısını bozmadan devam ettirilmesine dayanan ilkeleri ön planda tutar.
Agroekoloji türleri kapsamında olan agroekolojik tarım ilkeleri şunlardır:
Ekonomi: Politikalara uygun dayanıklı ekonomik modeller.
Su: Doğal kaynakların en uygun şekilde ilerletilmesi.
Toplum: Düzenli yaşam alanlarının değiştirilmemesi.
Biyoçeşitlilik: Doğal yaşamın dengede kalması.
Tohum ve bitki: Çeşitliliğin çoğaltılması.
Habitat: Doğa ile uyumlu habitatın devamı.
Bitki sağlığı: hem bitki hem insan sağlığı için zehirsiz tarım.
Toprak: Toprağın devamı ve sürdürülebilirliği sağlanmalı.
Çiftçiler: Köylülük değerleri ve tecrübelerinin aktarılması.
Hayvanlar: Doğanın dengesidir ve tarım da vazgeçilmezdir.
Agroormancılık: Ekolojik ilişkililer göz önüne alınarak tarımsal ve hayvansal üretiminin gerçekleştirilmesi.
Enerji: Yenilenebilirliğin devamlılığı.
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları