Eğitim-İş Hatay:  Eğitimde Tasarruf Olmaz Eğitim-İş Hatay: Eğitimde Tasarruf Olmaz

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere Hatay’ı ziyaret etti.
Programına Hatay Valiliğini ziyaret ederek başlayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Vali Mustafa Masatlı ile bir araya geldi.
Valilik ziyaretinin ardından İçişleri Bakanı Yerlikaya, Hatay AFAD İl Müdürlüğünde düzenlenen Hatay Güvenlik Toplantısına katıldı. Toplantıya Bakan Yerlikaya ile birlikte Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Ak Parti Hatay Milletvekilleri Adem Yeşildal, Hüseyin Yayman, Kemal Karahan, Abdulkadir Özel, MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Ali Çardakcı, Emniyet Genel Müdürü Mahmut Demirtaş ve Sahil Güvenlik Komutanı Koramiral Ahmet Kendir, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ve diğer ilgililer katıldı. 
“KONUT SEFERBERLİĞİNİ BAŞLATTIK”
Toplantının ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Bugün, medeniyetlerin buluşma noktası, şehitler ve evliyalar diyarı Hatay’dayız. Hatay, her taşında, her köşesinde tarihin derin izlerini taşır. Bu topraklar, birlikte yaşama kültürünün yeşerdiği diyarlardır. Karşılıklı saygının, huzurun, güvenin ve barışın timsalidir” dedi.
Hatay’ın 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen şehirlerin başında geldiğini ifade eden İçişleri Bakanı, “Asrın felaketinin derinden etkilediği Hatay’da nice canımızı yitirdik. Hayatını kaybeden bütün kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Depremin hemen ardından, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dünyanın en büyük konut seferberliğini başlattık. Dedik ki, depremin yaralarını birlikte saracağız. Hatay’ımızı yeniden ayağa kaldıracağız inşallah. Bunun için devletimiz tüm kurumlarıyla canla başla çalışmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.
“HUZUR VE GÜVENLİKTEN ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ”
Hatay’ı yeniden imar ederken, huzur ve güvenlikten asla taviz vermediklerinin altını çizen İçişleri Bakanı Yerlikaya, Hatay’da 1 Ocak 2024 - 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleşen operasyonlarla ilgili “Bu dönemde ülkemiz genelinde tüm terör unsurlarına yönelik 35 bin 428 operasyon düzenledik. Bu operasyonlar neticesinde 825 terörist etkisiz hale getirildi. 70 terör eylemini de engelledik hamdolsun. Hatay’da ise terör örgütlerine yönelik 606 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda 219 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 61’i tutuklandı. Sokaklarımızı, mahallelerimizi, şehirlerimizi organize suç örgütlerinden, şehir eşkıyalarından bir bir temizliyoruz. Bu kapsamda bu yıl, ülkemiz genelinde organize suç örgütlerine yönelik 911 operasyon düzenledik. Bu operasyonlarda 6 bin 441 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 2 bin 834’ü tutuklandı; 1.322’si hakkında adli kontrol kararı verildi.” dedi.
Hatay özelinde ise organize suç örgütlerine yönelik 15 operasyon gerçekleştiğini belirten Yerlikaya, “Bu operasyonlar sonucunda 138 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 75’i tutuklandı, 33’ü hakkında ise adli kontrol kararı verildi. Çökerttiğimiz organize suç örgütleri, bölgesel olarak 2, yerel olarak 4 olmak üzere toplam 6 adetti ve Hatay’daydı” diye konuştu.
YERLİKAYA: ÇAĞIMIZIN VEBASI UYUŞTURUCU
Bakan Yerlikaya, terör ve organize suç örgütleriyle doğrudan bağlantılı olan en önemli mücadele alanlarının başında uyuşturucunun geldiğini belirterek “Defaatle belirttiğimiz gibi, uyuşturucuyu ‘çağımızın vebası’ olarak görüyoruz. Geleceğimiz olan gençlerimizi bu illetten korumak için en büyüğünden en küçüğüne kadar zehir tacirlerinin enselerindeyiz. Çıkmaz sokakta olduklarını bilsinler. Onlar için tek kurtuluş yolu adalete teslim olmaktır.” ifadelerine yer verdi.
Yeni kabine döneminde ülke genelinde uyuşturucuyla mücadeleye yönelik, 30 bin 863 operasyon gerçekleştirildiğini kaydeden İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Bu operasyonlarda 50 bin 132 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 21 bin 654’ü tutuklandı. 9 bin 202’si hakkında adli kontrol kararı verildi. Hatay’da ise bu dönemde zehir tacirlerine yönelik 468 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda 682 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 259’u tutuklandı, 124’ü hakkında adli kontrol kararı verildi.” dedi.
“GÖÇMEN KAÇAKÇILARINA YÖNELİK TOPLAM 4 BİN 843 OPERASYON GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Göçün küresel bir sorun olduğunu ve göç yönetiminde; insanı önceleyen, kamu düzeninden ve güvenliğinden taviz vermeyen bir anlayışla sürdürüldüğünü belirten Yerlikaya, konuşmasında
“2024 yılında, Türkiye genelinde göçmen kaçakçılarına yönelik toplam 4 bin 843 operasyon gerçekleştirdik. Bu operasyonlar sonucunda 8 bin 61 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. Bunların 2 bin 824’ü tutuklandı, 1.267’si hakkında adli kontrol kararı verildi. Bu mücadelemizin Hatay boyutunda ise toplam 200 operasyon düzenlendi. 379 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 169 organizatör tutuklandı. 28 bin 452 düzensiz göçmeninde sınırdan geçişi engellendi.” dedi.
“2025 YILI SONUNA KADAR HATAY’DA 139 BİN KONUT TESLİM EDİLECEK”
 Hatay'da 154 bin 471 hak sahibi bulunduğunun altını çizen Yerlikaya, 12 Eylül'de gerçekleştirilen son kura çekiminin ardından Hatay'da 16 bin 859'u konut, 1545'i köy evi olmak üzere bugüne kadar toplam 18 bin 404 konutun kurasının çekildiğini anlattı.
Ekim ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hatay'ı ziyaret edeceğini ve dördüncü kuraların çekiminin yapılacağını anımsatan Yerlikaya, şöyle devam etti:
"Teslim edilen konutlarla birlikte 2024 yılı sonuna kadar Hatay'da toplam 42 bin 330 konut inşallah teslim edilmiş olacaktır. 2025 yılı sonuna kadar ise Hatay'da 139 bin konutun tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor. Toplamda il genelinde 76 bin 401 konteynerde 223 bin 162 vatandaş misafir edilmektedir. 27 bin 118 Esen Kart vatandaşlarımıza dağıtılmıştır. Son olarak Hatay'da 6 Şubat depremlerinden sonra 12 milyar 39 milyon lira kira yardımı başta olmak üzere hane başı destek ödemesi, taşınma yardımı, tahliye destek ödemesi, vefat yardımı olmak üzere afetzede ailelerimize 20 milyar 282 milyon 530 bin lira AFAD tarafından nakdi yardım yapılmıştır. Hatay'ımızda kırsal konut altyapı giderleri, yıkım, enkaz ödemeleri, yapım işleri olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla belediyelere toplamda 16 milyar 97 milyon 720 bin lira ödenek aktarılmıştır. Böylelikle AFAD tarafından Hatay'a nakdi olarak aktarılan kaynak miktarı bugüne kadar 36 milyar 380 milyon lirayı geçmiştir." 18 hizmet binası inşaatı tamamlandı
Tüm bakanlıklarda olduğu gibi kendilerinin de depremden etkilenen valilik, hükümet, emniyet, jandarma, sahil güvenlik gibi tüm binalara yatırım yaptıklarını vurgulayan Yerlikaya, “260 milyon 178 bin lira tutarında 18 muhtelif hizmet binası inşaatını tamamladık. Bunların içerisinde hükümet konağı, emniyet müdürlüğü, jandarma komutanlığı ve AFAD’la ilgili binalar var. İkinci olarak 3 milyar 90 milyon 164 bin lira tutarında valilik binası, ilçe hükümet konakları, ilçe emniyet müdürlükleri, jandarma komutanlıkları, göç idaresi hizmet binası gibi 29 hizmet binası inşaatı da devam ediyor. 20 muhtelif hizmet binalarımızın da inşallah önümüzdeki 2-3 ay içerisinde ihale süreçlerimi tamamlayacağız. 2025’in sonunda bizim görev alanımızla ilgili emniyet, jandarma, sahil güvenlik ve bağlı kuruluş olarak AFAD ve göç idaresi olmak üzere hizmet binalarımızla ilgili yapımı ve güçlendirilmesi devam eden hiçbir inşaat sürecimiz kalmayacak. Bunların tamamını bitirip Hataylı kardeşlerimizin hizmetine sunacağız”
“ASAYİŞ SUÇLARI TOPLUMSAL HUZURU BOZAN SUÇLARIN BAŞINDA GELİYOR”
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “2024 yılında, ülkemiz genelinde ‘asayiş’ suçlarıyla ilgili aydınlatma oranımız ortalama yüzde 94,6. Yani her 100 olayın 95’ini aydınlattık. Hatay’da bu oran yüzde 89.8 aynı dönemde, ülkemiz genelinde ‘malvarlığına karşı işlenen en önemli 9 suçta’ aydınlatma oranımız ülke genelinde yüzde 77,9. Bu oran Hatay’da yüzde 65.8. Yine ülkemiz genelinde, ‘kişilere karşı işlenen en önemli 10 suçta’ aydınlatma oranımız yüzde 96.7. Bu oran Hatay’da yüzde 94.9” dedi.
Terörle, çetelerle, zehir tacirleriyle tüm suç yapılanmalarıyla mücadelenin amansız bir şekilde sürdürüleceğini söyleyen Yerlikaya, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Bu mücadeleyi verirken de en büyük gücümüz aziz milletimizin hayır dualarıdır. Valimize, Kaymakamlarımıza, İl ve İlçe Emniyet Müdürlerimize, İl ve İlçe Jandarma Komutanlarımıza, Hatay’ın huzuru için gece gündüz demeden çalışan bütün mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Hatay için, Hatay’ın Huzuru için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Siz medya mensuplarına da verdiğiniz destekler için teşekkür ediyor, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”
BAKAN YERLİKAYA’DAN BAŞKAN ÖNTÜRK’E ZİYARET
Hatay Güvenlik Toplantısının ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığını ziyaret ederek Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ile görüştü.
Bakan Yerlikaya’nın desteğini hiçbir zaman Hatay’ımızın üzerinden çekmediğini söyleyen Başkan Öntürk, belediyeye yaptığı nazik ziyaret için teşekkür ederek, çalışmaları ve projeleri hakkında bilgilendirmede bulundu.
Bakan Yerlikaya da Hatay’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, “Hatay, binlerce yıllık geçmişiyle medeniyetlerin buluşma noktası, şehitler ve evliyalar diyarıdır.  Birlikte yaşama kültürünün yeşerdiği; karşılıklı saygının, huzurun, güvenin ve barışın simgesi olan Hatay, her köşesinde tarihin derin izlerini taşır. İçişleri Bakanlığı olarak bu güzel şehrin huzuru ve güvenliği için canla başla çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Asrın Felaketi’nin yaralarını el birliğiyle sardık, sarmaya devam ediyoruz. Hatay’ın medeniyet ışığı hiç sönmeyecek. Türkiye Yüzyılı’nı Hataylı hemşehrilerimizle birlikte inşa edeceğiz” dedi.
Daha sonra Dörtyol ilçesine geçen Yerlikaya, Atatürk Caddesi’nde esnafa ziyarette bulundu, vatandaşlarla sohbet edip fotoğraf çektirdi.
Bakan Yerlikaya, Erzin-Dörtyol arasında yapımı tamamlanan 11,5 kilometrelik yolda da incelemelerde bulundu.
Erzin Kaymakamlığını da ziyaret eden Yerlikaya, burada Kaymakam Onur Özaydın ile bir araya geldi.
Yerlikaya, 5 Ekim 2020’de Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi kırsalında gerçekleştirilen Yıldırım-3 Operasyonu’nda teröristlerle çıkan çatışmada yaralanan ve kaldırıldığı hastanede şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Hüseyin Yırtıcı’nın Erzin’deki ailesini de ziyaret etti.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları