Yerel

'Deprem Öyküleri' Yarışması’na Tepki Gecikmedi

Depremden en çok etkilenen ilimiz Hatay'da çekilen filmden sonra, şimdi de bir öykü yarışması gündeme geldi.

6 Şubat tarihli Kahramanmaraş depremlerimiz hala dün gibi aklımızda. Toplamda 11 ilimizin etkilendiği depremlerde binlerce vatandaşımızı kaybettik, Hatay’da, onlarca kayıp hala bulunamazken, aradan geçen 9 aya rağmen cesetler çıkmaya devam ediyor.                    
Depremden en çok etkilenen ilimiz Hatay'da çekilen filmden sonra, şimdi de bir öykü yarışması gündeme geldi. 
Malatya'da bulunan İnönü Üniversitesi, 'Deprem Öyküleri Yarışması'nın başladığını duyurdu, sosyal medyadan ise tepkiler gecikmedi.
Henüz acılar tazeyken, depremzedeler üzerinden yapılan hakaretler, film çekimleri derken şimdi de İnönü Üniversitesi tarafından düzenlenen “Deprem Öyküleri” adlı hikaye yarışması tepkilere neden oldu.
Yarışmada dereceye girenlere para ödülü de sunulan yarışmanın yapılmaması için çağrıda bulunan Antakyalı depremzedeler; “Hiç mi saygıları yok bizlere? Neler yaşadığımızı hikayeleştirmek, bu kadar kolay mı? Bu yarışmayı düzenleyenler; yaşadığımız yıkımın, kaybettiğimiz canlarımızın, hikayesini nasıl anlayacaklar? Yıllardır yaşadığımız sokaklarımızdan geçerken, oraları tanıyamamanın ve bu halde görmenin ne demek olduğunu hangi hikayede dile getirecekler? Hiçbir hikaye, günlerce soğukta kalıp cenazelerimizi aradığımız andaki yaşadıklarımızı anlatamaz. Deprem üzerinden prim yapmaya çalışmasınlar. Bunu yaparken bir kez daha düşünsünler. Bizler hala kayıplarımıza ulaşamamışken, yaşadığımız acıların ödül malzemesi haline getirilmesini reddediyoruz. Depremi tüm gerçekliğiyle anlatacak, deprem bölgelerinin sesi olabilecek belgesel tarzında yapımlara herkes destek olur. Ama bu tür çıkar amaçlı projelere de hepimiz karşı çıkarız” dediler.
Bilindiği gibi daha önce de gerçek enkazlar dekor olarak kullanılarak bir filmin sahneleri çekilmiş ve büyük tepki çekmişti.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı