Yerel

“En Son Ne Zaman Masal Dinlediniz?”

Hatay Samandağ’da yaptığı çalışmalarla depremzede kadınların hayatına dokunan Samandağ Kadın Yaşam Merkezi bu kez farklı bir etkinlikte kadınları buluşturdu.             
Samandağ Kadın Dayanışma Derneği, KÖVED ve Kadın Koalisyonu iş birliğiyle, Fondation de France'ın desteğiyle hizmete giren Kadın Yaşam Merkezinde “Yetişkinlere Masallar” etkinliği gerçekleştirildi.
Kadınlara “En son ne zaman masal dinlediniz?” çağrısıyla düzenlenen, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir’in de katılımıyla gerçekleştirilen, Drama Eğitmeni ve Hikaye Anlatıcısı Filiz Sakallı’nın Mine Altın müzikleri eşliğinde anlattığı masal etkinliği çok sayıda kadını bir araya getirdi.
Hikaye Anlatıcısı Filiz Sakallı, çocukluk çağı sonrası uzun bir süre ara verdiği masallarla yeniden buluşmasının pandemi döneminde olduğunu belirterek, kendisiyle ilgili bilgi verdi. Sakallı, Mine Altın’ın çaldığı müzikler eşliğinde masalları buluşturarak, deprem sonrası özellikle çocukların ve kadınların hayatına dokunabilmek için bu yolu seçtiğini ifade etti.
Deprem sonrası yaşanılan sorunlar nedeniyle adete gülmeyi unuttuğumuzu ve yeniden hatırlamamız için yöntemlerimiz olduğunu belirten Filiz Sakallı ve Mine Altın masal anlatım etkinliği öncesi kadınlarla kahkaha yogası çalışması yaptı.
Gülmek ve kahkaha atmak öyle bir mucize ki en olumsuz ortamda bile büyük bir bulaşıcı etkisi var diyen Sakallı, gülmeye çok ama çok ihtiyacımız olduğunu belirterek “Kısa süren sahte bir kahkahanın bile bir süre sonra gerçeğe dönüştüğünü vücudumuzun, gülme sinyallerinin gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu ayırt etmeden olumlu tepkiler gösterdiğini zaten bir süre sonra sahte kahkahanın da gerçeğe dönüştüğünü ve kahkaha yogasının tedavi edici birçok yönü olduğunu da ortaya koymuş.” dedi.
Mine Altın’ın yan flüt ile eşlik ettiği Filiz Sakallı’nın anlattığı masal kadınlara duygu dolu anlar yaşattı.
KAHKAHA YOGASI NEDİR?
Gülmenin en iyi ilaç olduğu atasözünü hepimiz duyduk ve daha fazla insan bunun gerçekten doğru olabileceğini anlamaya başlıyor. Kahkaha yogası denen bir şey hızla dünya çapında bir fenomen haline geliyor.
1995 yılında Hindistan'ın Bombay kentinde bir aile hekimi olan Dr. Madan Kataria, "Gülme en iyi ilaç" başlıklı bir makale yazdı. Araştırmasının bulgularından etkilenen Dr. Kataria, yerel topluluğunda bir "Kahkaha kulübü" kurmaya karar verdi. Zamanla ve bir Hatha Yoga uygulayıcısı olan eşinin de katkısıyla kahkaha kulübü, kahkaha ve yogik nefes egzersizlerini birleştiren yeni bir yoga biçimine dönüştü: Kahkaha yogası.
Uzun süreli istemli kahkahaların, kendiliğinden kahkahalarla aynı fiziksel ve zihinsel faydaları sağladığına inanılmaktadır. Kahkaha yogası, şakalara veya mizaha ihtiyaç duymadan vücudu gülmeye (ve buna bağlı faydaları elde etmeye) alıştırmak için egzersizleri nefes alma teknikleriyle birleştirir. Buradaki fikir, katılımcıların gülme gerçek olana kadar, bu zorla veya sahte kahkaha olsa bile, sebepsiz yere gülecekleridir.
Kahkaha Yogası Ne Amaçlıyor?
Genelde gülmek, kahkaha atmak için hep bir sebep ararız. Dış etkenler bizi kahkahaya götürür. Kahkaha yogası ise herhangi bir komiklik ya da mizah olmaksızın nedensiz gülmeye itiyor bizi. Karşılıklı olunduğu zaman ise gülmek kahkahaya, kahkaha da karşılıklı bir kahkaha sohbetine dönüşüveriyor. Kahkahanın vücuda yolladığı sinyaller ise kısa sürede bize yine mutluluk ve sağlık olarak geri dönüyor.
Kahkaha Yogasının Faydaları Neler?
1. Ruh halinize iyi gelir: Elbette gülmek, kahkaha atmak ruh halimize direkt olarak yansıyacaktır. Endorfin salgılamamızı sağlayan kahkaha yogası ile çok daha yüksek bir moda sahip olabiliriz
2.Özgüven ve motivasyon artışı: Mutlu insan kendine her daim daha çok güvenir. Kahkaha yogasını bir rutin haline getirmek onu sahtelikten çıkaracak ve bir süre sonra bizi gerçekten de mutlu bir insan yapacaktır. Mutlu insanların ise özgüveninin çok daha yüksek olduğunu ve motivasyonlarının arttığını zaten hepimiz biliyoruz.
3. Başkalarıyla iletişiminizi kuvvetlendirir: Özellikle bir başkasıyla ya da grupla birlikte yapılan kahkaha yogası iletişimi oldukça güçlü kılıyor. Tek başımıza yapsak bile vücudumuzun ve beynimizin aldığı sinyaller bizi diğer insanlarla kurduğumuz ilişkilerde çok daha özgür bir hale getiriyor.
4. Kronik hastalıklara iyi geliyor: Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda kahkaha yogasının, bronşit ve astım gibi rahatsızlıklara sahip olanlar için mükemmel bir kardiyo egzersizi olduğunu gösteriyor.
5. Stresle baş ediyor: Stresli zamanlarımızda gülmek kadar iyisi var mı? Bence yok. Kahkaha yogası ile stresin vücudumuzda ve ruhumuzda bıraktığı olumsuz etkilerden kurtulmamız mümkün.
6. Öfke kontrolünü sağlıyor: Öfkeli zamanlarımızda bizi güldürecek bir şey olmasa bile gülebilmeyi ve kahkaha atabilmeyi öğrenmemiz, sorunları çok daha kolay bir şekilde ele almamıza zemin hazırlıyor.
7. Egzersiz yapmış oluyoruz: Kahkaha atarken vücudunuzun, özellikle de karın bölgenizin ne kadar fazla kasıldığına yani ne kadar çok çalıştığına dikkat ettiniz mi hiç? Dr. William Fry, 20 dakika boyunca yapılan kahkaha yogasının 1 saatlik egzersizle eş değer olduğunu, 10 dakika kadar yapılan kahkaha yogasının ise yarım saat kürek çekmeye bedel olduğunu belirtiyor.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı