Psikolog Nurseli Çapar’dan; Çocuğunuzun Okula Uyum Sürecini Nasıl Kolaylaştırırsınız? Psikolog Nurseli Çapar’dan; Çocuğunuzun Okula Uyum Sürecini Nasıl Kolaylaştırırsınız?

Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği(AKDD) ile Samandağ Dayanışma Derneği(SKD) tarafından düzenlenen 24. Geleneksel Evvel Temmuz Festivali akşam etkinlikleri halkın yoğun ilgisi ve katılımıyla gerçekleşti.
Her yıl daha da artan kalabalıkların, deprem yaşamasına, sevdiklerini, yakınlarını, evlerini kaybetmesine rağmen Evvel Temmuz Festivaline ve geleneklerine, göreneklerine, toprağına, yaşamına sahip çıkma duygusu ile anadili Arapçayla “Ma rıhna nehna hon!" (Gitmedik, buradayız!) diyen Samandağ Sahilinde adeta izdihama neden olan kalabalığın coşkusu görülmeğe değerdi.
Festivalin gece etkinliklerinin sunumunu ilk gün Sevcan Rencüzoğulları ve Ümit Yoğun birlikte yaptı. Ellerinde reyhan ve bahhurlarla sahneye çıkan Rencüzoğulları ve Yoğun sunumlarıyla etkinliklere renk katarken, Mehmet Doğru okuduğu şiirle büyük beğeni aldı. Festivalin ikinci gününde sunumu Nurettin Bolat yaptı. Bolat okuduğu şiirlerle büyük coşku yarattı. Samandağ Sahili Ali İsmail Korkmaz Festival alanında gerçekleşen ve dört gün süren konserlerde Mehmet Yaşar Nalbant, Melkarth, Rihen Müzik Topluluğu, Nidal Aydoğan, Umut Harbeli, Yılmaz Özbek, Neriman Bolat, Mehmet Menni yerel sanatçı ve gruplar olarak şarkılarıyla sahne aldı. 24. Geleneksel Evvel Temmuz Kültür ve Sanat Festivali’nin Samandağ’da gerçekleşen gece etkinliklerinin 1. gününde Nurettin Rençber, 2. gününde Hüsnü Arıkan, 3. gününde Mazlum Çimen, 4. gününde Şanışer ve Sokrat St sahnede yer alarak birbirinden güzel eserler seslendirdi. Gece etkinliklerinin ilk gününde festivalin açılış konuşmasını Festival tertip komitesinden Samandağ Kalkındırma Derneği adına Cansel Aslan, 2. günün konuşmasını Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği adına Süzer Tarhane, 3. gününde Akdeniz Kültür Dayanışma Derneği adına Kurtuluş Okur ve son gün kapanış konuşmasını Samandağ Kalkındırma Derneği adına Yusuf Kimyon yaptı. Festivalin son günü Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay sahnede halkı selamladı. 
FESTİVAL ALANINDA HALK BİRKEZ DAHA “GİTMEDİK, BURADAYIZ” DİYE HAYKIRDI
Festivalin akşam etkinliklerinin ilk gününde Festival Komitesi adına selamlama konuşmasını Samandağ Kalkındırma Derneği adına Cansel Aslan gerçekleştirdi.
Festival Alanını dolduran çok sayıda insan Aslan’ın konuşması sırasında Arapça “ma rıhna nıhna hon” (Gitmedik, Buradayız), Rezerve Hayır sloganlarıyla eşlik etti.
Aslan, konuşmasında “Ey Cebel-i Akra’nın çocukları, Musa Dağı’nın yoldaşları… Ey Sweydi’nin portakal çiçekleri, Rimmen Habbeleri, Ey kadim Antakya’nın tarih yüklü sokakları, Asi’nin isyancıları; Ey ülkemin eşitlik, özgürlük, barış, demokrasi savunucuları; 24. Evvel Temmuz Festivalimize Hoş Geldiniz. Bir kez daha yıkıntıların arasından seslenmek için geldik yana.
Bir kez daha “Buradayız, Gitmiyoruz” demek için toplandık. Zor günümüzde, dar günümüzde
bizi görmeyenlere, duymayanlara, bizi coğrafyamızdan söküp atmak isteyenlere inat “me rıhna,
Nıhna hon!” Demek için yan yanayız yeniden. Haydi hep birlikte haykıralım dostlar, görmeyen
Gözler görsün, kararmış yürekler hissetsin, kapalı kulaklar duysun bizi: “me rıhna, nıhna Hon!” 
18 Ay oldu dostlar…
Tam 18 Aydır iyileşmedi yaralarımız, yüreklerimizin acısı dinmedi. Afeti felakete çevirenler şimdi de yeniden inşayı fırsata çevirmeye çalışıyorlar.
Yıktıkları yetmiyor gibi, geri kalanı da “Rezerv Alan uygulaması”yla elimizden almayı hedefliyorlar.
Depremin sonrasında yoklardı. Kurtarma ve dayanışma çalışmalarında seçerek yardım ettiler.
Seçimler gelirken “bize oy vermezseniz size hizmet yok” diye tehdit ettiler. Rezerv alanı uygulamasıyla Hatay’ın tarihsel, kültürel yapısını, dokusunu bozmak, demografisini değiştirmek istiyorlar.
Onlar bunu istiyor olabilir ama belirleyecek olan sizlersiniz, bizleriz. O yüzden Evvel Temmuz
Festival komitesi olarak size soruyoruz dostlar.
Rezerve geçit verecek misiniz?
Rezerve geçit verecek miyiz?
Öyleyse hep birlikte haykıralım “REZERVE GEÇİT VERMEYECEĞİZ!” 
Evvel Temmuz hasat bayramıdır. Bereketli bir yıl olsun diye kültürlerin harmanlanmasıdır.
Türkülerin buluşmasıdır, dillerin kaynaşmasıdır, halkların çiçeğe durmasıdır. Şimdi bu sahilde, bu sahneden size bakınca binbir renkli, çiçekli halklar bahçesini görüyorum dostlar. İşte Evvel
Temmuz tam da budur.
Sadece Arap Alevilerin, Minninaların değil, Arap Hristiyanların, Ermenilerin, Türklerin, Kürtlerin, Çerkezlerin, Süryanilerin bayramıdır Evvel Temmuz.
Yasaklamalara, saldırılara, baskılara rağmen Evvel Temmuz’u sahiplenip yaşatan tüm halklarımıza selam olsun. Selam olsun Newroz’la Evvel Temmuz’u bir edenlere, selam olsun Fırat’la Asi’ yi buluşturanlara, selam olsun emekle özgürlüğü, demokrasiyle adaleti savunanlara, selam olsun Evvel Temmuz’u yaşatanlara!
Dostlar; çevremiz savaş, ülkemiz yoksulluk, baskı, zulüm faşizm dolu. AKP-MHP hükümeti bize adeta bir cehennem hayatı yaşatmak istiyor. Onlar kasalarını doldurur, yedi sülalelerini ve yandaşlarını zevk-ü sefa içerisinde yaşatırken bize “lokmanızı küçültün, gözünüzü kapatın, dişinizi sıkın” diyorlar. Evvel Temmuz hasat bayramıdır, Evvel Temmuz bereket bayramıdır, Evvel
Temmuz birlik ve dirlik bayramıdır. Oysa bunların iktidarında ne hasat olur ne bereket ne birlik ne dirlik ne de barış. O yüzden iş işten geçtikten sonra değil şimdi, sessizce tek başımıza değil, birlikte en güçlü sesimizle, dişimizi sıkarak değil yumruklarımızı sıkarak ve kaldırarak hep birlikte haykırıyoruz: Direne Direne Kazanacağız!
Dostlar son olarak; Devletin yok olduğu en zor günlerimizde bizi yalnız bırakmayan, dayanışmasını eksik etmeyen tüm halkalarımıza, enternasyonalist güçlere, sanatçı dostlarımıza, aydın, yazar ve siyasetçilere sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Şok iyi biliyoruz ki, Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz! Hoş geldiniz, safalar getirdiniz, Ehlen ve sehlen dostlar…” ifadelerine yer verdi.
AKDD:  AMASIZ FAKATSIZ HİZMET İSTİYORUZ...
Festivalin akşam etkinliklerinin 2. gününde Festival Komitesi adına Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği adına Süzer Tarhane, selamlama konuşması yaptı.
Tarhane, bu yıl düzenlenen festivalin içeriği hakkında bilgi verdiği konuşmasında, ayrıca deprem sonrası Samandağ’ da yaşanan sorunlara değinerek, halkın talep ve beklentilerini dile getirerek “
Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği ile Samandağ Kalkındırma Derneği tertip komiteleri olarak bu yıl 24. sünü organize ettiğimiz festivalde her yıl olduğu gibi, dünya, ülke ve ilimiz genelinde yaşanan gelişmeleri; her zaman festivalimize gönüllü olarak katılan yazarlar, gazeteciler, sanatçılar, parti, sendika, sivil toplum temsilcileri ve aktivistlerle birlikte anlamaya ve anlatmaya çalışıyoruz.
Deprem yaşanan ilimizde, halkın yaşadığı sorunlar ve mağduriyetler maalesef her geçen gün artarak devam etmektedir. Merkezi yönetimin beton santralleri, taş ve maden ocakları için ÇED gerekli değildir ve Rezerv Yapı Alanı gibi doğal yaşamı tehdit eden, insanların mülksüzleşmesi ve demografik yapının bozulması sonucunu doğuracak uygulamaları, halkımız tarafından kaygı ve tepki ile izlenmektedir.
Her demeçlerinde Çevre ve doğal yaşama duyarlı olduğunu iddia eden yetkililer, üç mahallenin göbeğinde, yaşamı, havayı ve suyu zehirleyen, gece saat 24’e kadar ses kirliliği yapan, Samandağ belediyesi tarafından defalarca mühürlenen ve yıkım kararı alınan, ruhsatsız beton santraline karşı üç maymunu oynamaktadır. Mahallemizde ve yaşam alanlarımızda beton santrali istemiyoruz!
İlimizde yaşanan en büyük sıkıntılardan biriside barınma ve konut sorunudur.  
 18 ayda bir tek konut teslim etmeyen yetkililer rezerv yapı alanı uygulamasıyla yeni mağduriyetler yaratarak tapu iptalleriyle mülksüzleştirmenin önünü açmaya çalışmaktadır. İlçemizde konut surunu, hazine arazilerinde yapılacak konutlarla ve yerinde dönüşümün şartları iyileştirilerek çözülmelidir.
Hatay halkı mülkiyet hakkının ihlali sonucunu doğuracak rezerv alan uygulamasına karşıdır. Mitinglerde forumlarda ve panellerde dile getirdiğimiz gibi rezerve hayır diyoruz… Rezerve hayır!
Bizler kentimizi ve yaşamamızı yeniden kurmaya çalışanlar olarak, atanmış ve seçilmişlerden taleplerimiz var... Taleplerimizi buradan festival alanından sizlerin huzurunda haykırmak istiyoruz;
Amasız Fakatsız Hizmet İstiyoruz... Temiz içilebilir su istiyoruz... Çevre yolu dahil tüm yolların bir an önce yapılamasını, çöplerin düzenli olarak toplanması, parkların temizlenmesi ve haşere-sivrisinek mücadelesinin düzenli olarak yapılmasını istiyoruz...
İlimizde üretimin ve istihdamın arttırılmasına yönelik tedbirlerin alınmasını, insanların devlete olan borçlarının silinmesini, vatandaşın devletle ve resmi kurumlarla yaptığı işlemlerden KDV vb. ödemelerin alınmamasını istiyoruz... Bu talepler yıkılmış bir kentin insanlarının asgari talepleridir.
Ancak bizler; iktidarların coğrafya ve insan üzerinde yarattığı tahribata karşı hayata tutunmaya ve yaşamı yeniden kurmaya çalışan insanlar olarak, biliyoruz ki taleplerimiz mücadelenin ve dayanışmanın ürünü olacaktır. 
Akdeniz kültür ve dayanışma derneği ile Samandağ kalkındırma derneği tertip komiteleri olarak; tarih boyunca defalarca yıkılmış ve her zaman; ters akan Asi misali inatla yeniden kurulmuş şehrimizin dirilişine ve yeniden doğuşuna tanıklık ettiğiniz ve destek verdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum...           
BU EVVEL TEMMUZDA’ DA GELENEK BOZULMADI 
Samandağ’ da bayramların vazgeçilmez yemeği Hırisi bu Evvel Temmuz’da da Festival komitesi tarafından dayanışmayla hazırlandı ve halka dağıtıldı.
Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği ile Samandağ Kalkındırma Derneği’nin birlikte düzenlediği Evvel Temmuz Festivalinde festivale adını veren 14 Temmuz’a denk gelen Evvel Temmuz bayram günü Hz. Hızır Türbesi’nde hazırlanan ve pişirilen, Samandağ belediye Başkanı Emrah Karaçay’ın da dağıtımına omuz verdiği geleneksel yemeğimiz Hırise’ye halk büyük ilgi gösterdi.
Kalabalıklar bir yandan aldıkları Hırise’yi yerken bir yandan geleneklerimize sahip çıkarak, bir yandan yaşadığımız felakete rağmen bu festivali organize edenlere, destek olanlara teşekkür ederek, bir yandan da yeni felaketler yaşanmaması dileğinde bulundukları gözlemlendi. 
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları