Marufoğlu Ve Çinçin Mücbir Sebep Süresini Yetersiz Buldu Marufoğlu Ve Çinçin Mücbir Sebep Süresini Yetersiz Buldu

Hatay’da, Samandağ’da bulunan su ürünleri kooperatif başkanlarının da katılımıyla İskenderun Körfezi ve bölgedeki balıkçılık sektörünün sorunları masaya yatırıldı.
Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı ve İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Habib Yücel Dalgıç’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda İskenderun Körfezi ve bölgedeki balıkçılık sektörünün sorunlarına dikkat çekilerek çözüm önerileri sunuldu. Arsuz Okyanus Restoran’da düzenlenen toplantıya, Tekebaşı- Çevlik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Murat Bolat, Samandağ Deniz Mahallesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ganim Eren, Samandağ Meydan Köyü Su Ürünleri Koopreratif Başkanı Başkanı Erdinç Aslan,  Arsuz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Alpaslan Kılıç, Dörtyol Yeşil Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Arif Ergin, Payas Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Baran, Konacık Su Ürünleri Başkanı Cuma Asan ve bazı üyeler katıldı.
Toplantıda, İskenderun Körfezi ve çevresinde hizmet veren balıkçıların karşılaştığı çeşitli zorluklar ile balıkçıların sürdürülebilir bir şekilde faaliyetlerini sürdürebilmesi için acil çözüm bekleyen sorunlar masaya yatırıldı.  Toplantı da özellikle deniz kirliliği, kaçak avlanma ve balıkçılık ekipmanlarının maliyetleri, artan maliyetler gibi konular toplantıda ön plana çıktı.
İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı ve Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Yücel Habib Dalgıç, balıkçıların birlik olması gerektiğini vurgulayarak, “Sorunlarımızı ancak birlikte hareket ederek çözebiliriz. Kooperatifler arası iş birliğini güçlendirmeliyiz” dedi. Sektörün sorunlarını dile getiren Dalgıç, “Balıkçılık sektörümüz, İskenderun Körfezi gibi zengin bir bölgenin potansiyelini tam anlamıyla kullanamıyor. Her geçen gün artan maliyetler, deniz kirliliği ve kaçak avlanma gibi sorunlar, balık popülâsyonunu ve balıkçılarımızı olumsuz etkiliyor. Ayrıca, balıkçılık ekipmanlarının yüksek maliyetleri ve yakıt fiyatlarının artışı da balıkçıların belini büküyor. Bu sorunların çözümü için yetkililerden destek bekliyoruz. Sektörümüzün sorunlarını çözmek için gerekli girişimleri yapağız. Sektörümüz ile ilgili resmi kurumlarla diyalogumuzu güçlendireceğiz. Madenli Barınağı ile ilgili balıkçılarımızın yaşadığı sıkıntıların ortadan kalkması için Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız ile istişarede bunacağız. TBMM’de bölge milletvekillerimizi ziyaret edecek ve sesimizi Ankara’ya duyuracağız.” dedi. 
Toplantıda ayrıca, kooperatiflerin balıkçıların eğitimine yönelik projeler geliştirmesi gerektiği ve modern balıkçılık tekniklerinin kullanımı konusunda eğitim programlarının düzenlenmesi gerektiği ifade edildi. Deniz kirliliği ile mücadele için daha sıkı denetimlerin yapılması, kaçak avlanmanın önlenmesi için cezaların artırılması ve balıkçılık ekipmanları ile yakıt fiyatlarının sübvanse edilmesi gibi önerilerin de dile getirildiği toplantıda tüm kooperatif başkanları, bu tür toplantıların düzenli olarak yapılması ve sorunların takipçisi olunması gerektiği konusunda uzlaştı. 
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları