“Hakları için direnen grevdeki işçilerin yanındayız” “Hakları için direnen grevdeki işçilerin yanındayız”

Hatay’ın ekonomisi canlansın diye kurulan prefabrik çarşılarda hizmet veren esnaflara su aboneliği bağlanacağı bildirildi.
Depremlerle ağır yıkım yaşayan Hatay’da esnaf ayakta kalma mücadelesi verirken böylesi bir karar alınması        
zaten zor durumda olan esnafın daha da zor durumda kalması anlamına geliyor.
Çok işlek olmayan prefabrik çarşılarda, iş yapamayan esnafın daha çok desteklenmesi gerekirken 
her geçen gün ortaya konan uygulamalar esnafa kepenk kapat demek değil de nedir?
Bağ- Kur borcunu bile ödeme güçlüğü yaşayan depremzede esnafın içinde bulunduğu koşullar göz ardı edilerek sırtına yeni yükler bindiriliyor. Depremin üzerinden geçen 18 aya rağmen çözülmeyen onca soruna rağmen depremzede vatandaşa özel ayrıcalıklar sağlanması gerekirken iktidarın verilen destekleri sona erdirerek her şeyden elini eteğini çekmesi, zaten ekonomik olarak ayakta durmakta güçlük çeken depremzede esnaf için hayatı daha da çekilmez kılacak. 
ÖNCE ELEKTRİK, ŞİMDİ DE SU ABONELİĞİ 
Geçtiğimiz Mayıs ayında; 6 Şubat ve 20 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerde büyük yıkımı yaşayan Antakya’da kurulan prefabrik çarşıların elektrik faturasının AFAD tarafından aylardır ödenmediği ortaya çıkmıştı. Toroslar Elektrik Dağıtım Şirketi elektrikleri kesilen esnafın bireysel abone olmasını istedi. 
Hatay Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinin ardından kurulan prefabrik çarşılarda su aboneliği hizmetinin AFAD tarafından karşılandığı belirtilmişti. Ancak, 28 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla, bu aboneliklerin AFAD tarafından yapılmasına son verileceği duyuruldu.
Belediye tarafından yapılan açıklamada, prefabrik çarşılardaki su aboneliklerinin ilk etapta Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından yapıldığı ifade edildi. Ancak, bundan sonra esnafın bireysel olarak su aboneliği için başvuruda bulunması gerektiği belirtiliyor.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Prefabrik Çarşıların (Esnaf Kent) Su Aboneliklerinin Devri Hakkında; 06.02.2023 tarihinde yaşanan depremler sonrasında ilimizde yapılan prefabrik çarşıların su abonelikleri ilk etapta Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz adına yapılmıştır. Bahse konu Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü adına yapılan prefabrik çarşıların su aboneliklerinin 28.07.2024 tarihi itibariyle iptal edilmesi istenmekte olup, prefabrik çarşılar tek sayaç üzerinden beslenmekte, tek abonelik AFAD üzerine bulunmaktadır. AFAD, prefabrik çarşıları kullanan depremzede vatandaşlarımızın mağdur olmamaları adına bilgilendirme yapılacak, bireysel aboneliğe geçiş süreci başlatılacak. Tapu fotokopisi (AFAD ile vatandaşın yaptığı sözleşme), kimlik fotokopisi, numarataj belgesi ve su sayacı ile idaremize müracaat edilmesi durumunda abonelikler bireysel olarak aktif hale getirilecek olup, AFAD aboneliği sonlandırılacaktır.”
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları