GÜNDEM

HİKMET HACIYEV: “EĞER ERMENİSTAN İYİ NİYET GÖSTERİRSE BİZ BARIŞ ANLAŞMASI İMZALANMAMASI İÇİN HERHANGİ BİR SIKINTI GÖRMÜYORUZ. BİZİM İÇİN BU SAVAŞ BİTMİŞTİR, TOPRAKLARIMIZIN EGEMENLİĞİNDEN EMİN OLUNMUŞTUR”

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Dış Politikadan Sorumlu Danışmanı Hikmet Hacıyev, “Eğer Ermenistan iyi niyet gösterirse biz barış anlaşması imzalanmaması için herhangi bir sıkıntı görmüyoruz. Ermenistan artık Karabağ üzerindeki egemenliğini kaybetmiştir. Ermenistan’ın hukuksuz şekilde işgali sona erdirildikten sonra barış anlaşması imzalanması sürecinde biz bir mâni görmüyoruz. Ama bunun olabilmesi için Ermenistan tarafı şunu anlamalıdır ki bu barışın kökleri, barışın tohumları Brüksel, Paris, Washington’da değil, bu bölge içerisine bakmalı, odaklanmalı. Azerbaycan’da iyi niyet vardır. Bizim için bu savaş bitmiştir, topraklarımızın egemenliğinden emin olunmuştur” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Dış Politikadan Sorumlu Danışmanı Hikmet Hacıyev, Azerbaycan’ın ev sahipliğindeki Bağımsızlar Hareketi kapsamındaki yürütülen sömürgeciliğe son verilmesi amaçlı Bakü İnisiyatifi toplantısında bugün bir grup gazeteciye Ermenistan ile müzakerelerdeki son durumu açıkladı. Hacıyev’in açıklaması şöyle:

“ERMENİSTAN İYİ NİYET GÖSTERİRSE BİZ BARIŞ ANLAŞMASI İMZALANMAMASI İÇİN HERHANGİ BİR SIKINTI GÖRMÜYORUZ”

“Eğer Ermenistan iyi niyet gösterirse biz barış anlaşması imzalanmaması için herhangi bir sıkıntı görmüyoruz. Ermenistan artık Karabağ üzerindeki egemenliğini kaybetmiştir. Ermenistan’ın hukuksuz şekilde işgali sona erdirildikten sonra barış anlaşması imzalanması sürecinde biz bir mâni (engel) görmüyoruz. Ama bunun olabilmesi için Ermenistan tarafı şunu anlamalıdır ki bu barışın kökleri, barışın tohumları Brüksel, Paris, Washington’da değil, bu bölge içerisine bakmalı, odaklanmalı. Azerbaycan’da iyi niyet vardır. Bizim için bu savaş bitmiştir, topraklarımızın egemenliğinden emin olunmuştur. Bölgede yeni statüko yaratılmıştır. Bu statüko, adaleti ve uluslararası hukuku temel alan bir statüko. Bundan önceki statüko ise Ermenistan’ın, Azerbaycan’ın topraklarını işgal ederek yarattığı bir statükoydu. Ve Ermenistan’ın destekleyicisi AGİT MİNSK Grubu eş ülkeleri bunu korumaya devam ediyorlardı. Ama o statüko, adaletsiz, haksız ve uluslararası hukuka aykırı bir statükoydu. Bu da kabul edilemezdi. Bana göre, artık bu yeni statüko uluslararası toplum tarafından kabul edilebilecek bir statüko. Tekrarlamak istiyorum ki bu statüko temelinde adalet ve uluslararası hukuk var. Bu yeni statükoyu tanımakla biz Ermenistan ile Azerbaycan arasında bir barış anlaşması imzalamakta sıkıntı görmüyoruz. Yalnız Ermenistan tarafının sözlerle oynamaktansa somut bir adım atarak, masaya gelmesi gerekmektedir.

“ERMENİSTAN BÖLGEDEKİ SORUNLARI BÖLGEDE ÇÖZMEYİ İSTEMELİ”

Ermenistan, Azerbaycan ve kardeş Türkiye’ye karşı arazi iddialarına son verdiği takdirde ve nihayet ki bölgede pozitif gündem ile çıkış etmesi durumunda sınırları açmak mümkün olacaktır. Azerbaycan ile Türkiye, eş zamanlı şekilde bunun olmasını desteklemiştir, Ermenistan’a da her zaman olumlu mesajlar göndermiştir. Ermenistan bölgedeki sorunları bölgede çözmeyi istemeli. Aslında uygulamada süreç başlamıştır. İran ile yetkili bakanlıklar arasında adımlar atılmaktadır. Yol üstündeki köprüleri açmak, sorunları gidermek suretiyle İran arazisine geçilmesi ve oradan da Nahçıvan’a doğru gidilmesi mümkün olacaktır. Ermenistan ciddi şekilde adım atarsa bu imkanları değerlendirebileceğiz.”

NE OLMUŞTU?

Azerbaycan bu yıl Dağlık Karabağ’ın geri kalan kısmını kontrol altına almış, bölgede yaşayan yaklaşık 120 bin Ermeni evlerini terk ederek Ermenistan’a göçmüştü. Eylül ayındaki bu gelişmenin ardından iki ülke, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra uluslararası toplumun tanıdığı uluslararası sınırlarına geri dönmüştü. Bunun üzerine Azerbaycan ve Ermenistan arasında kalıcı bir barış anlaşması imzalanması gündeme gelmişti. Bugüne kadar basına yansıyan haberlerde, barış anlaşmasının yıl sonuna kadar imzalanabileceği yorumları yer almıştı. Azerbaycan’ın Ermenistan’dan bir diğer talebi de doğrudan kara bağlantısı bulunmadığı Türkiye sınırındaki Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne bir bağlantı imkânı sağlanması. Önerilen bu koridora, Zengezur Koridoru deniliyor. Azerbaycan ve Ermenistan heyetleri, 23 Ekim’de Türkiye, İran ve Rus heyetlerinin de katılımıyla Tahran’da bir araya gelmişti. Paşinyan da o toplantıdan üç gün sonra Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te yaptığı açıklamada Azerbaycan ile barış anlaşmasını yıl sonuna kadar imzalamayı hedeflediklerini söylemişti.