Amazon Türkiye ve PwC Türkiye iş birliğiyle hazırlanan ve KOBİ'lerin e-ihracat alanındaki mevcut durumlarına ilişkin verilerin yer aldığı ‘Türkiye'deki KOBİ'lerin E-Ticaret Görünümü’ raporu, kadınların sosyal medya hesaplarını sadece sosyalleşmek amacıyla kullanmadığını ortaya koydu. Rapordaki verilere göre; İnstagram'daki̇ kadın girişimci oranı, pandemiden ̇bu yana yüzde 92 artış gösterdi. 

‘Türkiye'deki KOBİ'lerin E-Ticaret Görünümü’ raporundaki veriler, güzellik sırlarından giyim kuşama, günlük koşturmacadan arkadaş ortamlarına kadar pek çok fotoğrafı takipçileriyle paylaşan kadınların, girişimcilik için ilk adımı da İnstagram hesabından attıklarını ortaya çıkardı. Buna göre; İnstagram üzerinden satış yapmaya başlayan kadın girişimci sayısı, pandemiden bu yana yüzde 92 oranında arttı. 

KADIN İŞLETME SAHİPLERİ REKORA KOŞUYOR 

Veriler, Türkiye'deki toplam işletme sahipleri içinde kadın işletme sahiplerinin payında önemli bir artış olduğunu gözler önüne serdi. Raporda yer alan verilere göre; 2014 yılında yüzde 12 olan oran, 2018 yılında yüzde 17'ye çıktı. Pandeminin başlangıcından bu yana ise Instagram'da bulunan kadınlara ait KOBİ'lerin oranı yüzde 92 oranında arttı. Sadece İnstagram değil Facebook'un da kadın girişimciler tarafından aktif olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Girişimcilikle ilgili Facebook gruplarının yüzde 51'i kadınlar tarafından oluşturuluyor. 

SOSYAL MEDYA HESAPLARI EN ÇOK KADINLARA YARADI 

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan sosyal medya stratejisti Furkan Talay, kadınların sosyal medya hesaplarını kazanç kapısı olarak keşfettiklerini söyledi. Kadınların başarısının yadsınamayacak düzeyde olduğunu kaydeden Talay, "Bunun kadın-erkek ayrımı olmaksızın tüm girişimcilere örnek olmasını umuyorum. Sosyal medya hesaplarını en çok kadınlar kullanıyor; ancak bu hesapları sadece güzellik sırlarını paylaşmak, sosyalleştikleri ortamları takipçilerine sunmak için kullanmadıkları ortaya çıkmış oldu" dedi. 

SOSYAL MEDYADAN ALIŞVERİŞ, KADINLARI TİCARETE YÖNELTTİ 

Talay, özetle şunları kaydetti: 

"Yapılan araştırmalara göre, sosyal medyadan alışveriş metoduyla markaların tüketicilere ulaşması oldukça kolaylaşıyor ve bu sayede sosyal medya ticareti önemli ölçüde büyüyor. Bu hızlı gelişmede özellikle kadın girişimcilerin etkisi oldukça büyük. Türkiye’deki kadın işletme sahiplerinin payı 2014 yılında yüzde 12, 2018 yılında yüzde 17 iken pandeminin başından bu yana oran yüzde 92 arttı. Türkiye'de kadınlar, neredeyse bu anlamda bir rekora koşuyor. Ben, ilerleyen dönemde çok ciddi başarı hikayelerinin, sosyal medya alışveriş imkanlarını iyi kullanan kadınların arasından çıkacağını düşünüyorum." 

Kaynak: anka