İHD Hatay: Barış Hakkı İnsan Hakkıdır! İHD Hatay: Barış Hakkı İnsan Hakkıdır!

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hatay İl Temsilcisi, Halk Bilim araştırmacısı ve Hatay Mahalli Haber Com sitesinin imtiyaz sahibi Mithat Kalaycıoğlu, Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne (HBB) ait HATMEK binasındaki kitaplarının 6 Şubat depremlerinde yok olmasının üzüntüsünü yaşıyor.           Kalaycıoğlu, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremde büyük yıkımın yaşandığı büyük emek vererek hazırladığı kitaplarının enkaz altında kalması karşısında da acısının katlanarak arttığını ifade etti. 
Hatay’ın yetiştirdiği değerler arasında yer alan duayen gazeteci Mithat Kalaycıoğlu yaptığı açıklamada, "Hatay Halk Bilimi Kültür ve Hoşgörü Kenti" isimli kitabını talep üzerine güncelleyerek tam 5 kez baskısını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kitabında Hatay'ın örf, adet, geleneklerini, ören yerlerini, yemeklerini, edebiyatını, sanatını, unutulmaya yüz tutmuş sanatlarını, düğünlerini ve buna benzer Hatay'ın sahip olduğu her şeye kitapta yer verdiğine dikkat çeken Mithat Kalaycıoğlu, şöyle konuştu:
"Kitabımın içerisindeki bilgiler sanata, kültüre hizmet eden üniversitelere, okullarda, bu tür kaynakları bulamayanlara özel bir kaynak olarak ışık oluyordu. Hatay'ın kültürel değerlerini ve geleneksel yapıyı ön plana çıkartan ve gelecek nesillere aktarma için hazırlanan kitabım, ilimize gelen konuk valilere, yabancı diplomatlara, bakanlara, bürokratlara, milletvekillerine, belediye başkanlarına, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, yerli ve yabancı turistlere Hatay’ın tanıtım elçisi amaçlı hediye ediliyordu. Kısacası kente gelen misafirler için rehber görevini görüyordu. Kitabımın gelecek nesillere geçmiş adına ışık tutan önemli bir kaynaktı ve Hatay’ın arşiviydi. Kitaplarımın depremde enkazların arasında yok olmasından dolayı çok üzgünüm, çünkü elimizde Hatay’ı anlatacak başka kitabımız yok. Elimde sadece hatıra amaçlı sakladığım bir kitap var, başkası da ne yazık ki yok.”
ANTAKYA’DA BÜTÜN KÜTÜPHANELER YIKILDI
Depremde en büyük hasarı gören Hatay’ın Antakya ilçesindeki kütüphaneler yıkılarak içerisindeki eserler yok oldu.
Hatay Cemil Meriç İl Halk Kütüphanesi, HBB HATMEK Kütüphanesi, Hatay Edebiyat Müze Kütüphanesi, Vali Rahmi Doğan Halk Kütüphanesi tamamen yıkıldı.
Kütüphanelerde bulunan kitaplar da ya tahrip ya da yerle bir oldu. Gazeteci Mithat Kalaycıoğlu’nun da Hatay’a rehber olan ve eğitim yuvalarında kaynak olarak gösterilen “Hatay Halk Bilimi Kültür ve Hoşgörü Kenti” isimli kitabı da HBB HATMEK deposunda ilimize gelen konuklara verilmek üzere çok sayıda kitabı bulunuyordu.
KALAYCIOĞLU: KİTABI YENİDEN BASMAK İSTERİM AMA BUNA TEK BAŞIMA BENİM MADDİ GÜCÜM ELVERMEZ!
Mithat Kalaycıoğlu, daha önce 5 kez basımını gerçekleştirdiği kitaplarının sponsorluğunu ve tanıtımını belediyelerin üstlendiğini belirterek, “Kitabı yeniden bastırmak isterim ama buna tek başıma benim maddi gücüm elvermez” dedi.
“Hatay Halk Bilimi” adlı kitabının ilimize gelen misafirlere rehberlik yapabilecek kadar geniş bir içeriğe sahip olduğunu belirten Kalaycıoğlu, “Kitapta, Hatay’ın ören yerlerinden tutun, Edebiyatına, manilerinden türkülerine, yemeklerinden, unutulmaya yüz tutmuş zanaatlarına, meze kültüründen, yemeklerine, han ve hamamlar gibi tarihi yapılarından, düğün geleneklerine kadar Hatay ile ilgili her şeyi bulabiliyorsunuz. İlimizin tanıtımına önemli bir katkı sağlıyordu. Hatay Halk Bilimi kitabı ayrıca, ilimize gelen ziyaretçilere ve konu ile ilgili araştırma yapanlara yol gösterebilecek bir içeriğe sahipti. Destek verildiği takdirde, kütüphanenin enkazı altında kalan kitaplarımı günümüze göre tekrar güncelleyerek, altıncı baskısını yapabiliriz” diye konuştu.
HBB BAŞKANIMIZ ÖNTÜRK’LE GÖRÜŞEREK, HATAY’A HEM REHBER HEM KAYNAK OLARAK GÖSTERİLEN KİTABIN BASIMI İÇİN DESTEK İSTEYECEĞİM
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hatay İl Temsilcisi Mithat Kalaycıoğlu, önümüzdeki günlerde Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Başkanı Mehmet Öntkürk’le bir görüşme yaparak, ilimize rehberlik eden ve kaynak olarak gösterilen kitabının basımı için destek isteyeceğini belirtti.
Hatay’ın tanıtımını en iyi şekilde yapan ve anlatan kitabına geçmiş yıllarda Antakya Belediye Başkanları İris Şentürk ve Mehmet Yeloğılu’nun yanısıra bir önceki dönem HBB Başkanı Lütfü Savaş’ın sponsor olduklarını anlatan Kalaycıoğlu, “Karşılıklı anlaşma ile kitaplarımın büyük bir bölümünü belediyeye vererek, ilimize gelen konuklara Hatay’ı anlatan kitap olarak takdim ediliyordu. Çok üzgünüm, çünkü 6 Şubat’ta her şeyimizi kaybettik. Yaşadığımız felaketin boyutu çok büyük. İlimizde neredeyse yıkılmayan yer kalmadı. Tarihi binalarımız ve eserlerimiz de yok oldu. Büyük emekler vererek hazırladığım ‘Hatay Halk Bilimi Kültür ve Hoşgörü Kenti’ isimli kitabıma destek verildiği takdirde Hatay’a yeniden kazandırabiliriz” diye konuştu.
‘HATAY HALK BİLİMİ KÜLTÜR VE HOŞGÖRÜ KENTİ’ KİTABIMI HİÇBİR ZAMAN GELİR AMAÇLI DÜŞÜNMEDİM
Duayen gazeteci Mithat Kalaycıoğlu, konuşmasının sonunda, tam 5 kez basımı yapılan Hatay Halk Bilimi Kültür ve Hoşgörü Kenti’ kitabını hiçbir zaman gelir amaçlı olarak düşünmediğinin altını çizdi.
Yayınlanan kitaplarından ticari kazanç sağlamadığını vurgulayan Kalaycıoğlu, “Tamamen ilimizin tanıtımına katkı sağlamak, örf ve adetlerimiz ile gelenek ve göreneklerimizi anlatmak, gelecek nesillere aktarmak amaçlı kitabımı kesinlikle kâr amaçlı düşünmedim. Gazeteci kimliğim yanı sıra, şehri tanıtma konusunda, ‘Hatay Halk Bilim’ adı altında beş kitabım var. Daha önce olduğu gibi hem bir basın mensubu hem de Halk Bilim Araştırmacısı olarak şehrimle ilgili üzerime düşen her konuyu kendime bir görev olarak görüyorum ve yönde de yaşamaya devam edeceğim” diye sözlerini tamamladı.
MİTHAT KALAYCIOĞLU KİMDİR?
Mithat KALAYCIOĞLU 25–02 –1958 Antakya doğumlu olup lise mezunudur. Halk oyunları çalışmalarına 1974 yılında Antakya Halk Eğitim Merkezi ve Antakya Lisesi'nde başladı.
1985 yılında MEGS Bakanlığı'nın açtığı ve Bursa-Gemlik Karacaali’de yapılan “Halk Oyunları Eğitmenliği ve Seçici Kurul Üyeliği” yetiştirici kursunu başarıyla bitirdi. 1985 yılından bu yana il, 1990 yılından bu yana da grup ve final düzeyindeki Halk Oyunları yarışmalarında Seçici Kurul Üyesi olarak görev yapmakta. Çeşitli tarihlerde Antakya ve Samandağ Halk Eğitim Merkezleri ile il Kültür Müdürlüğü'nün düzenlediği Halk Oyunları kurslarında, Halk Oyunları ve Halk Bilimi derslerinde eğitici olarak görev yaptı.
1986–1987 öğretim yılında Çukurova Üniversitesi'ne bağlı Antakya Meslek Yüksekokulu'nda Halk Bilimi dersleri vermiştir.
1986 yılında Hatay Halk Bilimi adlı bir kitapçık hazırladı ve yayınladı.
1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın “B” kategorisi, 1996 yılında “A” Kategorisi Seçici Kurul Üyesi olarak görev yaptı.
1992–1993 ve 1995 yıllarında düzenlenen “Dünya Liselerarası Halk Dansları Yarışmalarında Teknik ve Sanat Komitesi'nde görev yaptı.
1995 yılında Hatay gazetesinde yazı işleri müdürü olarak gazeteciliğe başladı. 
Milli Eğitim Bakanlığı ile TGRT'nin ortaklaşa olarak yapmış oldukları ve TGRT’de yayınlanan 2000 Türkiye Liselerarası Halk Oyunlarının yarışmalarında Teknik ve Sanat Yönetmenliğinin yanında Danışman olarak ta görev yaptı.
 1998 yılında Hatay Halk Bilimi adlı kitabını yayınladı.
2000 yılında Hatay Halk Bilimi 2 adında ikinci kitabını yayınladı. 
1994–1999 ve 2004–2009 yılları arasında Antakya Belediyesi Meclis Üyeliği yaptı.
TGC’nin 22–23 Kasım 1999 Gaziantep’te,8–9 Ekim 2001 Antakya’da düzenlediği eğitim seminerlerine katıldı.
19–23 Haziran 2000 yılında Basın ilan kurumunun İstanbul da düzenlediği Anadolu basın temsilcileri eğitim seminerine katıldı. 
2012-2016 yıllarında THOF merkez hakem kurulu üyeliği ve THOF basın yayın kurulu başkan olarak görev aldı. 3 dönem TGF kurultay delegeliği yaptı.
2003 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivalinde halk jürisi olarak görev aldı.
TRT’nin Hatayla ilgili çektiği birçok belgesele yerel danışmanlık yaptı.
TGC’nin 7–8 Temmuz Antakya da düzenlediği eğitim seminerin de konuşmacı olarak katıldı. 
18 yıl Hatay gazetesi yazı işleri müdürlüğü ile 4 yıl asi gazetesi yazı işleri müdürlüğü görevinde bulundu. Sürekli basın kartı sahibi. Akdeniz gazeteciler Federasyonu ile Türkiye Gazeteciler konfederasyonu delegesi, TGC Hatay il temsilciliği yanı sıra 2022 yılında açtığı Hatay mahalli haber internet gazetesinin imtiyaz sahibi olarak gazeteciliğe devam ediyor. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Foto-Haber:Nezahat Fırıncıoğulları
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları