Yerel

Meclis, Can Atalay İçin 16 Ağustos’ta Toplanıyor

TBMM, Hatay’ın seçilmiş vekili Can Atalay için 16 Ağustos Cuma günü(yarın) saat 14:00’te toplanacak.

TBMM, Hatay’ın seçilmiş vekili Can Atalay için 16 Ağustos Cuma günü(yarın) saat 14:00’te toplanacak. 
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için 16 Ağustos Cuma günü saat 14:00’te toplanacak. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş tüm siyasi partileri Meclis’e çağırdı.
TBMM Başkanlığından yapılan açıklamada "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş, yeterli sayıda milletvekilinin imzası ile yapılan olağanüstü toplantı çağrısı üzerine; TBMM Genel Kurulu'nu, Anayasa'nın 93. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’ nün 7. maddeleri gereğince, 16 Ağustos 2024 Cuma günü saat 14.00'te toplantıya çağırmıştır." ifadeleri kullanıldı.
AKP’NİN TOPLANTIYA KATILIP KATILMAYACAĞI NETLEŞMEDİ
Muhalefet, AYM’nin Can Atalay ile ilgili kararının ardından, TBMM’nin olağanüstü toplanması talebiyle hazırlanan ortak dilekçeyi TBMM Başkanlığı’na sundu.
Çelik, konuya ilişkin sorulan soruya şu yanıtı verdi:
“Meclis Başkanımızın bir çağrısı var. AK Parti olarak bugün akşam ve yarın toplanıp değerlendireceğiz. Değerlendirmenin sonunda tutumumuzu sizlerle paylaşacağım.”
MHP TOPLANTIYA KATILMAYACAK
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, AYM’nin kararının ardından TBMM’deki oturuma katılmayacaklarını belirterek, “Anayasa Mahkemesi yetki alanının dışına çıkarak TBMM’ye ve diğer yüksek yargıya parmak sallamaya devam etmektedir. Bizce teröriste hak ihlali kararı veren bir mahkeme Türk milletinin mahkemesi olamaz, bunun adına da adalet denilemez” dedi.
AYM’NİN KARARI RESMÎ GAZETE’DE
Can Atalay hakkında 1 Ağustos’ta AYM’den yeni karar çıktı. Kararın gerekçesinde, “Hukuken var olmayan işlem ile ilgili söz konusu talebin incelenebilmesine imkan bulunmadığı” söylendi. Kararın ardından Atalay’ın avukatları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye için başvuruda bulundu. Atalay da mahkeme kararına dikkat çekerek, tahliyesini ve milletvekilliğinin yeniden tanınmasını talep etti.
Atalay hakkında daha önceden iki kez hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi'nin son olarak açıkladığı "Vekilliğinin düşürülmesi yok hükmündedir" kararının ardından muhalefet bir kez daha harekete geçmişti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Gelecek Partisi, Demokrat Parti (DP), DEVA Partisi, Saadet Partisi(SP), Türkiye İşçi Partisi(TİP) ve Emek Partisi(EMEP) de 9 Ağustos’ta Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği Can Atalay kararı nedeniyle Meclis’i olağanüstü toplanması talebiyle hazırlanan ortak dilekçeyi TBMM Başkanlığı’na sundu.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı