Yerel

Samandağ’da Rezerv Alana Depremzede Halktan Tepki: Büyük Halk Yürüyüşü

Hatay/Samandağ’da gündemden düşmeyen ve son olarak belli yerlerde yapılan işaretlemeler sonrası halk Rezerv alan ile ilgili tepkisini yürüyüş düzenleyerek gösterdi.

 Hatay/Samandağ’da gündemden düşmeyen ve son olarak belli yerlerde yapılan işaretlemeler sonrası halk Rezerv alan ile ilgili tepkisini yürüyüş düzenleyerek gösterdi.
Rezerv alan istemeyen çok sayıda Samandağlı semt pazarında bir araya gelerek ellerinde dövizler ve sloganlarla Yeni Park’a kadar yürüdü. 
Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay’ın da katıldığı yürüyüşte Samandağ Rezerve Hayır Platformu pankartı ardında toplanan halk yürüyüş boyunca sık sık “Rezerve Hayır” sloganları attı.
Yeni Park alanına ulaşan halk burada da sık sık Rezerv Alan uygulamasını istemediklerini haykırdı.
Yeni Park Alanını dolduran yüzlerce alkışlarla, sloganlarla Rezerv Alan uygulamasını istemediklerini vurgulayarak sık sık “Direne direne kazanacağız, Rezerve Hayır” sloganı attı.
İlk konuşmayı kurumlar adına CHP’li Samandağ Belediye Meclis Üyeleri adına Av. Süleyman Bedir Abacı yaptı. Abacı, mevcut yasada Bakan Yardımcısının söylediği hiçbir şeyin yer almadığını belirtti. Bu şekliyle rezerv alan uygulamasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Kaldıraç adına konuşan Çağla Cemali rezerv alan yasasının yağma yasası olduğunun altını çizerek herkesi Samandağ’ı savunmaya davet etti.
SYKP adına söz alan Mehmet Karasu, rezerv alan uygulaması hakkında bilgi vererek, belli olmadığı söylenen yerlerin aslında belirlenmiş olduğunu vurgulayarak Samandağ’ın birçok mahallesini kapsadığını ifade etti. Karasu konuşmasının sonunda halkın taleplerini sıralayarak “Rezerv Alan yasası geri çekilsin. Hak sahiplerine devlet arazisinde konut yapılsın.” dedi.
Cumhuriyet Mahallesi Sakinlerinden Meryem Oruç, konuşmasında rezerv alan uygulamasını isteyenlere seslendi.
Daha sonra TÖP adına Hasan Özgün konuştu.
Özgün, konuşmasında, Samandağ’ da birkaç hafta önce yapılan toplantıda alanın belirlenmediği söylendiğini hatırlatarak, şimdi gizli gizli işaretlemeler yapıldığını söyledi. Özgün, konulan işaretlerin Maraş katliamında Alevilerin kapılarına konulan kırmızı işaretlerden farkı olmadığını savundu. 
Mor Dayanışma Kadın Derneğinden İlknur Kazan, kendisinin de bir Samandağlı olduğunu belirterek, bu uygulamanın “AKP ve MHP hükümeti tarafından ortaya çıkarılan bir mülksüzleştirme politikası olduğunu” söyledi.
TİP Samandağ Belediyesi Meclis Üyesi ve HBB Meclis Üyesi Ferit Diker, konuşmasında; orası burası diyerek neredeyse Samandağ’ın yarıdan fazlasının rezerv alan uygulamasında konu edildiğini belirterek “Rezerve Hayır” dedi.
DEM Parti Hatay İl Eş Başkanı Naim Özbek, “Bu mesele tüm Samandağ’ın meselesi, burada yaşayan her bireyin meselesi. Rezerv alan bir rant meselesidir, talan meselesidir. Aynı zamanda Rezerv Alan bizim içim bir kayyum meselesidir. Buradaki halka, yerel yönetime, sivil toplum kuruluşlarına sorulmadan bu kararlar alınıyor. Samandağ’ın asli unsurlarına sorulmadan kararlar alınıyor, belgelerle gelip bizi ikna etmeye çalışıyorlar. Biz bu numaraları yemeyiz. Biz bu numaraları Van’ da, İzmir’ de gördük, bugün Hakkâri’de görüyoruz.” dedi. 
Son olarak Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, konuşma yaptı.
Belediye Başkanı Karaçay, daha önce de söylediklerini ama demek ki yeterince yüksek sesle söylemediklerini belirterek “ 11 Mayıs’ ta Bakan Yardımcısının, 3 partinin Milletvekillerinin katıldığı, Kaymakamın katıldığı toplantıda son sözü ben aldım ve dedim ki, hak sahiplerinin söylediği olacak dedim.  Bu “rezerve Hayır” dediğimiz 3. Miting, ilk miting 24 Mayıs’ ta semt pazarında oldu, bu haliyle “Rezerve Hayır” dedik, iki gün sonra yine bu alandaydık Samandağ belediyesi adına Belediye Başkan Yardımcımız Adnan Eryılmaz açıklama yaptı çıktı dedi ki” “Rezerve Hayır”. Bugün hiçbir şey değişmedi Samandağ Belediyesi halkın yanında ve “Rezerve Hayır” diyor. “dedi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı