Hatay'da Ölü Deniz Fay Zonu İnceleniyor: 6 Şubat'ta Zorlanmış Hatay'da Ölü Deniz Fay Zonu İnceleniyor: 6 Şubat'ta Zorlanmış

Hatay’da Şubat depremlerinde ağır hasar alan ilçelerden biri olan Samandağ’da, TOKİ tarafından yapımı devam eden 424 konutla ilgili infial yaratan görüntüler ortaya çıkmıştı.
Ayrıca TOKİ Samandağ inşaatlarda çalışan işçiler, para alamadıkları için eylem yaptıkları sırada yapılan konutlarla ilgili de bazı itiraflarda bulunmuş ve             
 konutların da sağlam inşa edilmediği iddiasında bulunmuştu.
Samandağ’da depremzede hak sahipliği olan vatandaşlara depremin üzerinden 1,5 yıl geçmesine rağmen hala bir konut bile teslim edilmemişken yapılan konutlarla ilgili gerek medya gerek te sosyal medyaya yansıyan bu görüntüler vatandaşlar arasında infial yaratarak tepkilere neden olmuştu.
MASATLI: KUSUR VARSA KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla Hatay’da görev yapan yerel ve ulusal basında görev yapan gazetecilerle bir araya geldi.
Hatay Valisi Masatlı, gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda şehirde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 
Vali Masatlı, konuyla ilgili ilk kez konuşarak Samandağ’da inşaatın kötü yapıldığına ilişkin görüntülerin kendisine de ulaştığını ve ilk andan itibaren TOKİ başkanlarının ve teknik ekiplerin bölgeye sevk edildiğini açıkladı. 
Konunun işçi ve işveren arasındaki sorun kaynaklı başladığını dile getiren Vali Masatlı, yaptığı açıklamada “Eğer binalarda kusur varsa bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Şu an enine boyuna inceleniyor. Binanın yıkılması dahil yapılması gereken ne varsa yapılacak. Hatta Cuma sabahı da bakan yardımcımız bölgeye gelerek incelemelerde bulunacak. Gereği yapılacak.” ifadelerine yer verdi.
“SAMANDAĞ TOKİ KONUTLARINDA TAHKİKAT BAŞLATILDI”
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Samandağ Hıdırbey Mahallesi’nde devam eden 424 adet konut inşaatının güvenilirliğini ve sağlamlığını sorgulayan görüntüler üzerine açıklama yaptı. Sosyal medyada hızla yayılan görüntülerin konut projesini karalamaya yönelik olduğunu ve kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini İfade eden TOKİ, açıklamasında kalıp sökümü sonrasında dökülen betonun kusurlu olduğunu kabul ederken, konuyu “imalat hatası” olarak değerlendirdi ve “22 Temmuz 2024’te sosyal medyaya yansıyan olumsuz görüntülerin tamiratları teknik şartnamelere uygun bir şekilde yapılmıştır.” ifadesini kullandı.
Hatalı imalatı gerçekleştiren yüklenici firma ve müşavir hakkında tahkikat başlatıldığına da vurgu yapan TOKİ’nin açıklamasında “Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan “Hatay TOKİ konutlarında skandal görüntüler. Hepiniz öleceksiniz” başlıklı haber ve sosyal medya paylaşımlarına ilişkin açıklama yapılma ihtiyacı duyulmuştur. İlgili haberler ve paylaşımlarda idaremiz tarafından Samandağ Hıdırbey Mahallesi’nde 424 adetlik konut projemizle ilgili kamuoyunu yanlış yönlendirecek bilgiler verilmektedir.  Öncelikle belirtmek isteriz ki; asrın felaketini yaşadığımız 6 Şubat 2023 depremlerinde idaremiz tarafından 11 ilde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa) inşa ettiğimiz 130 bin konutumuzda yıkım gerçekleşmemiş ve idaremiz tarafından inşa edilen güvenilirliği ve sağlamlığının kamuoyu tarafından takdir edilmiştir. Asrın felaketi sonrası TOKİ olarak şehirlerimizin yeniden ihya ve inşası için ilk andan itibaren çalışmalara başladık. Hatay Samandağ’da yapımı hızla devam eden konutlarımızın bloklarında kalıp, donatı kontrolü yapılmakta, demir donatı imalatlarındaki kontrol sırasında herhangi bir eksik tespit edilmesi durumunda ivedilikle giderilip kalıp montajına başlanılmaktadır. Kalıp montajında herhangi bir sorunun olmadığı ancak kalıp sökümü sonrasında dökülen betonun kusurlu olduğu ve imalat hatasına yol açtığı, İdaremiz teknik personeli ve müşavir firma personelince tespit edilerek tutanak altına alınmıştır. Bu kapsamda kusurların giderilmesi amacıyla yapılan katın döşeme ve kolon perdelerinde kusurlu betonların kırımları yapılarak, sıfır tolerans ilkesine uygun olarak söz konusu imalatlar düzeltilmektedir. Hatalı imalatların tekrarlanmaması için beton santralinin reçetesinde yer alan malzemeler ve reçete oranları hakkında da gerekli önlemler alınmıştır. Yine söz konusu hatalı imalatı gerçekleştiren yüklenici firma ve müşavir hakkında tahkikat başlatılmıştır.
Her projede olduğu gibi bu projede de yapım çalışmaları sürecinde zaman zaman kusurlu imalatlarla karşılaşılmakta olup, tespit edilmesiyle konuyla ilgili çalışmalar yapılarak fen ve sanat kurallarına uygun olarak eksiklikler giderilmekte, tekrar etmemesi kapsamında gerekli önlemler İdaremizce alınmaktadır. Söz konusu projemizde mevcut durum bu şekildeyken bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya mecralarında İdaremizi karalamaya yönelik paylaşımlar yapıldığı aşikardır.
Ayrıca belirtmek isteriz ki; sağlam ve güvenilirliği ile milletimizin takdirini toplamış konutlarımızı, bundan önce nasıl inşa ettiysek aynı titizlikle deprem bölgesinde inşa ediyoruz. Nitelikli, depreme dayanıklı yeni konutlarımızı afetzede vatandaşlarımıza bir an önce teslim etmek için gece gündüz demeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca, Hatay ili Samandağ ilçesi Hıdırbey Mahallesi 424 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işiyle ilgili olarak 22 Temmuz 2024’te sosyal medyaya yansıyan olumsuz görüntülerin tamiratları teknik şartnamelere uygun bir şekilde yapılmıştır.” ifadeleri yer aldı.
“İDDİALARI YERİNDE UZMAN BİR HEYET EŞLİĞİNDE İNCELEMEMİZ HUSUSUNDA BİR TALEBİMİZ OLDU”
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Hatay Şubesi Yönetim Kurulu, konuyla ilgili kendilerine gelen şikayetler olduğunu ifade etti.
TMMOB İnş. Müh. Odası Hatay Şube Yönetimi, yaptığı açıklamada “Söz konusu iddiaları yerinde uzman bir heyet eşliğinde incelememiz hususunda bir talebimiz olmuştu. Ancak bizimle iletişime geçen herhangi bir yetkili olmamıştır.” dedi.
Şube Yönetimi açıklamasının tamamında “Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından ihalesi gerçekleştirilen ve yapımı devam eden "Hatay İli, Samandağ ilçesi, Hıdırbey Mahallesi 424 Adet Konut inşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi" kapsamında ve yapım faaliyetlerinin devam ettiği diğer alanlarda olduğunu düşündüğümüz, bazı imalatların işin tekniğine uygun yapılmadığına dair Şubemize yapılan şikayetler üzerine sayın Valimizden, söz konusu iddiaları yerinde uzman bir heyet eşliğinde incelememiz hususunda bir talebimiz olmuştu. Ancak bizimle iletişime geçen herhangi bir yetkili olmamıştır. 
Sürece dair gelişmeler üzerine Oda olarak, iddialara yönelik ilgili kurumlara olmak üzere, Samandağ Belediyesi Başkanlığına, Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği İl Müdürlüğüne, konunun Toplu Konut İdaresi Başkanlığına iletilmesi için TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Genel Sekreterliğine birer yazı ve ekinde söz konusu iddialara ait paylaşılan fotoğrafları ilettik. “dedi.
ÜÇ KURUMA GÖNDERİLEN DİLEKÇEDE DİKKAT ÇEKEN İFADELER 
TMMOB İMO Hatay Şube Başkanı İnal Büyükaşık’ın imzasıyla Samandağ Belediyesi, Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile TMMOB İnşaat Mühendisleri Genel Sekreterliğine birer dilekçe iletti.
İMO Hatay Şube Başkanı Büyükaşık, imzasıyla üç kuruma gönderilen dilekçede, dikkat çeken ifadeler yer aldı.
İMO kendilerine gönderilen fotoğrafları incelediklerini belirterek, yapılan inşaata ilişkin “Kaba inşaatın tünel kalıp sistemi ile oluşturulduğu görülmektedir. Ancak perdelerin birleşim noktalarında hazır beton imalatının sürekliliğinin olmadığı, bu bölgelerde donatı ile betonun herhangi bir temasının olmadığı ve bu boşluklara betonların sonradan yerleştirildiği görülmektedir.” dedi.
Gönderilen yazının tamamında şu ifadeler yer aldı:
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından ihalesi gerçekleştirilen ve yapımı devam eden "Hatay İli, Samandağ İlçesi Hıdırbey Mahallesi 424 Adet Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi" kapsamında ve inşa faaliyetlerin devam ettiği diğer alanlarda olduğunu düşündüğümüz bazı imalatların işin tekniğine uygun yapılmadığına dair Şubemize yapılan şikayetler bulunmaktadır. 
Yazımız ekinde, söz konusu alanda devam eden imalatlara ait, kamuoyunda ve sosyal medya kanallarında paylaşılan fotoğraflar iletilmektedir. Tarafımızca bu fotoğraflar incelendiğinde, kaba inşaatın tünel kalıp sistemi ile oluşturulduğu görülmektedir. Ancak perdelerin birleşim noktalarında hazır beton imalatının sürekliliğinin olmadığı, bu bölgelerde donatı ile betonun herhangi bir temasının olmadığı ve bu boşluklara betonların sonradan yerleştirildiği görülmektedir Bu nedenle, bahse konu alandaki taşıyıcı sistemdeki kolon -kiriş birleşim yerlerinde yönetmeliklere uygunluğun sağlanamadığı düşünülmektedir. Yapılan imalatlardaki hataların sonuçlarının telafisinin mümkün olamayacağı çok açıktır. Ayrıca söz konusu alanda, zemin açısından Geoteknik sorunların olduğuna dair iddialar bulunmaktadır. Konunun Oda Başkanlığımız tarafından Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na da iletilmesi için Şubemizce talepte bulunulmuş olup, sorumluluk alanınızda bulunması sebebiyle konu hakkında ivedilikle gereğinin yapılması ve şubemize bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederiz.”
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları