Kış Mevsimi Yaklaşırken Depremzedede Endişeli Bekleyiş Kış Mevsimi Yaklaşırken Depremzedede Endişeli Bekleyiş

Türkiye’nin dört bir yanında hayvan hakları savunucuları tarafından protesto edilen yasa teklifine, Samandağ’dan da tepki geldi.
Sokak hayvanlarının “ötanazi” adı altında öldürülmesini içeren kanun teklifinin ilk üç maddesi Meclis Komisyonu’nda kabul edildi. 
Ak Parti’nin Meclis’e sunduğu, Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu’nda; kamuoyunda sokak hayvanlarına "ötanazi" yapılmasına yol açacak kanun olarak bilinen, 17 maddeden oluşan Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri yaklaşık 18 saatin ardından 22 Temmuz Pazartesi günü saat 14.00’e ertelendi. Kanun teklifinin ilk üç maddesi AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.
Kamuoyunda ‘katliam yasası’ olarak nitelenen ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun karşı çıktığı yasal düzenleme teklifi, öncelikle “saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan veya sahiplenilmesi yasak olan hayvanların öldürülmesini” öngörüyor. Eğer sahipsiz hayvan popülasyonunda azalma sağlanmazsa sağlıklı hayvanlar da ötenazi tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
İlk 3 maddesi kabul edilen yasayla ilgili Samandağ’da da basın açıklaması gerçekleştiren sivil toplum kuruluş temsilcileri, yasanın derhal durdurulmasını talep ederek tepkilerini dile getirdiler. 
Samandağ’daki basın açıklamasını em-PATİ Kur Derneği’nden Linda Şeb yaptı.
Şeb, açıklamasında “Samandağ’daki sivil toplum örgütleri olarak bu canlılar için, ölüm yasası için, sokak hayvanlarımızın yarınları, canları ve hayatları için bugün bir araya geldik. Ölüm kokan yasada içerisinde gizlenmiş ve birbirini takip eden, biri diğerini besleyen öldürme yasasıyla bezeli bir yasayı koydular önümüze. Maddelerin arasında biz kapımızın önündeki bu canlılara bir kap su ve bir kap mama bile veremeyeceğimiz geçiyor. Yasa bunu emrediyor. Ve buna benzer daha birçok korkunç madde. Bugün arkadaşlarımızla birlikte yeni uygulamayı, yeni kanunu inceledik. Bunları okurken önce insanlığımızdan utandık, ağlayan arkadaşlarımız da oldu. Biz Samandağ STK’leri, gönüllüleri ve Samandağ’a gönül vermiş, bu dünyaya gönül vermiş insan topluluğu olarak toplandık. Çünkü bu yasaya imza atanı insanlık adına nasibini almamış güruhlar olarak düşünüyoruz. Bu yasanın karşısındayız. Tabandan tavana doğru yol alacağız. Ve biz bu yasayı meclisten asla geçirtmeyeceğiz. Samandağ’ın insanı merhametlidir. Köpek, kedi ve hatta herhangi bir hayvanı sevebiliriz ya da sevmeyebiliriz. Bugün iki grup karşı karşıya: Hayvanlarımız ölsün mü, yaşasın mı? Bunun ortak bir paydası olmalı. Yaralanan insanlarımız, köpek ısırığından dolayı zarar gören vatandaşlarımız var; onlar için hepimiz için üzülüyoruz. Kaldı ki bizler de saldırıya uğradık ama bunun çözümü öldürmek değil. Uyutmak diyorlar, süslüyorlar. Öldürmektir bunun adı. Yasayı geri çek diyoruz ve bu yasanın karşısında duruyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları