“Hakları için direnen grevdeki işçilerin yanındayız” “Hakları için direnen grevdeki işçilerin yanındayız”

Hatay/Samandağ'da  Abdullah Cömert Alanında bir kez daha toplanan halk ilçede yapılmak istenen rezerv alan uygulamasına tepki gösterdi. 
Çok sayıda rezerv alan karşıtı samandağlının katıldığı basın açıklamasına Cumhuriyetçi Vatanseverler Partisi (CVP) kurucusu Av. İsmail Hakkı Atal da destek verdi. 
Uzman inşaat mühendisi Habip Yapar, etkinlikte bir konuşma yaparak rezerv alan gaspının sorumlularına seslendi. Yapar, gaspın faillerine Hatay’ın Türkiye Cumhuriyeti’ne katılmasını hatırlatarak, “Siz Atatürk’ten büyük değilsiniz!” dedi. Hataylıların kendi rızasıyla ana vatana katıldığını belirten Yapar, “Siz nasıl bizim ata toprağımızı elimizden alırsınız?” ifadelerini kullandı.
Yapar konuşmasında “Bizim bu toplantımız siyasi amaç giden bir toplantı değildir. Biz atalarımızdan, dedelerimizden kalan topraklarımızın gasp edilmesini önleme derdindeyiz. Yıllardır Arabistan ve Afrika çöllerinde çalışarak elde ettiğimiz mülklerimizin elimizden uçup gitmesini önlemek, engellemek için buradayız. Hiçbir siyasi beklentimiz ve siyasi bir kaygımız yok. Hiçbir partiyle de işimiz, ilişkimiz yok. Toplantımız tamamen partiler üstüdür. Sosyal medyadan bütün partileri davet ettik. Ne yazık ki katılım göstermediler. Kendilerinin bilecekleri iş. Biz vatandaşlar olarak kendi hakkımızı korumasını biliriz. Belli başlı koltuklara kurulmuş olan partileri, çeşitli menfaatler karşılığı ele geçirmiş, özellikle CHP teşkilatını buradan kınıyorum arkadaşlar.
Bizim zaten bu rezerv alanı başımıza bela eden eski Belediye Başkanı Refik Eryılmaz. Gece yarısı Çevre Şehircilik Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen’le beraber gece yarısı gelip geziyorlar, planlıyorlar. Bize haber vermeden mülklerimize el koymaya çalışıyorlar.
Bir bakıyoruz, mesaj geliyor bize Tapu Müdürlüğü’nden. İşte “Mülkünüzün hazineye devir işlemleri başlatılmıştır” diye. Ya siz hangi halkla bizim mülkümüzü elinizden alıyorsunuz? Size bu yetkiyi kim vermiş? Siz nasıl bizim ata toprağımızı elimizden alırsınız?
Arkadaşlar Mustafa Kemal Atatürk bile Hatay’ı ana vatana kattığı zaman bizim rızamızla kattı, savaşmadı.
Mustafa Kemal Atatürk isteseydi; Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken, Meclis’i açarken 29 Ekim 1923’te İsmet Paşa’yı ve Mareşal Fevzi Çakmak' ı Hatay’a gönderir, bir saat içinde Hatay’ı alır, Türkiye’ye katardı.
Atatürk bile bizimle uzlaşmayı seçti. On dokuz yıl bizim rızamızı bekledi. Biz öyle ana vatana, Türkiye Cumhuriyeti’ne katıldık. Ama biz Türkiye Cumhuriyeti’ne katıldıysak buranın asli vatandaşı olarak katıldık.
Birileri gelip şu anda vatandaştan desteğini son seçimde kaybetmiş insanların malımızı, mülkümüzü gasp etsinler diye katılmadık.
Biz Ehl-i Beyt’in torunlarına gösterdiği saygıya önce içimizdeki hainlerden, brütüslerden, CHP ülke yönetiminden, eski belediye başkanı Refik Eryılmaz’dan, sonra Ak Parti iktidarından saygı göstermelerini istiyoruz.
Atatürk’ün Hatay halkına verdiği değer kadar en azından… Siz Atatürk’ten daha büyük değilsiniz!
Atatürk bizim rızamızı bekledi. Kendi rızamızla kan dökülmeden geldik. Ana vatana katıldık arkadaşlar. Bizim bayrağımız vardı.” dedi. 
Yapar, konuşmasının devamında "Yeni belediye başkanından bir şey öğrendik. Son 1 ay kala, belediyenin 50 milyona yakın parasını harcamış. Ne yaptı bu 50 milyonla, nereye gitti? Benim aklıma şu gelmiyor değil: Acaba bu rezerv alanı inşa edecek olan şirkete ortak mı oldu Refik Eryılmaz? Bunu merak ediyorum. Bunu gazetecilerin araştırmasını istiyorum. Belediyenin 50 milyonu ne oldu? Ortak mı oldu?" dedi. 
Yapar'ın ardından Av. İsmail Hakkı Atal bir konuşma yaptı. Atal, konuşmasında hukuki sürç ve Samandağlı vatandaşların hakları hakkında bilgi verdi. Atal, hükümetin yanı sıra muhalefeti de eleştirdi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları