Yerel

“Sosyal Medyada Rezerv Alan Konusunda Sesiz Kalıyoruz Gibi Bir Algı Yaratılıyor”

Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, bu hafta sonu Cemre TV sosyal Medya hesabımızdan yayınladığımız “Seçimden Sonra” programında Gazetemiz İmtiyaz sahibi Yusuf Aslan’ın sorularını yanıtladı.

Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, bu hafta sonu Cemre TV sosyal Medya hesabımızdan yayınladığımız “Seçimden Sonra” programında Gazetemiz İmtiyaz sahibi Yusuf Aslan’ın sorularını yanıtladı.
Belediye Başkanı Emrah Karaçay, Yusuf Aslan’ın ilçemizin şu anda en önemli gündem maddesi olan “Rezerv Alan” ile ilgili sorduğu “Samandağ halkı seçtiği lideri bu konuda görüşlerini merak ediyor. 
Siz rezerv alan ile ilgili a’dan z’ye bu rezerv alan konusunu anlatın. Samandağ halkı da dinlesin. Ne düşünüyorsunuz?” sorusuna “Şimdi Rezerv alanla a’dan z’ye konuşacaksak programı kapatın, süre yetmez” diye cevap verdi.
Belediye Başkanı Karaçay, konuşmasının devamında “Aslında ben bir video yayınladım, yaklaşık on dakikalık bir video. Orada gerekli olan tüm bilgileri verdim ama size de vereyim. Sosyal medyada bununla ilgili bir algı var. Algılardan biri şu: işte Samandağ Belediyesi buna sessiz kalıyor. Ben buna katılmıyorum. Net bir şekilde de şunu söyledim, dün de bunu ifade ettim mitingde. Şu ana kadar “Rezerv Alana Hayır” mitingi üç kere organize edildi. İkisine bizzat ben katıldım. Birisine ise Ankara’da olmamdan dolayı değerli Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Av. Adnan Eryılmaz katıldı. Süreci şöyle izah edeyim. Rezerv alan süreci Emrah Karaçay’ın döneminde başlamıyor. Rezerv alan süreci bir yıl öncesinde bizim Samandağ çarşı merkezi dediğimiz yerde ilan edilen bugün ben hep mor harita diyorum, çünkü biliyorsunuz valiliğin sayfasında mor bir harita şeklinde hala mevcut, onunla başlıyor. Bugüne kadar ondan sonra bir önceki dönemde Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Sayın Vedad Gürgen sekiz saatlik bir toplantı organize ediyor. Halkın sorduklarını cevaplıyor vesaire. Sekiz saatlik bir toplantı. Kalkıp Ankara’ya gidiyor. Ondan sonra hiç kimse rezerv alan nedir diye sormuyor. Bununla ilgili bir çalışma yapalım demiyor. Rölantiye alıyor. Ne zaman ki bizim dönemimiz geldi “Rezerv Alana Hayır!” eylem yapalım. Çalıştay yapalım.” Hepsine amenna. 11 Mayıs’ ta bakan tekrar geldi. Yaklaşık beş saatlik bir toplantı oldu. Canlı yayın kayıtlarınızda duruyor. O toplantıya bakan yardımcısı Vedad Gürgen katıldı. Ak parti milletvekilleri Sayın Hüseyin Yayman, Sayın Abdülkadir Özel, CHP Milletvekilleri Sayın Mehmet Güzelmansur, Servet Mullaoğlu, Nermin Yıldırım Kara katıldı. MHP Milletvekili Sayın Lütfü Kaçıkçı katıldı. Samandağ Kaymakamı Değerli Emre Dündar katıldı. Orada ben de vardım, halk da vardı. Gerilimli bir atmosfer vardı. Sorular soruldu. Tatmin edilmedi. Belki halk tatmin olmadı aldığı cevaplardan. Belki bakan iyi aktaramadı. Belki bakan provoke oldu vesaire. Sonra işte oradaki son cümleyi son sözü ben aldım Samandağ Belediye Başkanı olarak dedim ki; Samandağ Belediyesi hak sahiplerinin aldığı karara saygı duyacak, onlarla bir olacak. Bu kadar resmi bir ortamda net bir cevap verdik. Hak sahiplerinin, halkın yanında olacağımızı o gün deklare ettik. 
24 Mayıs’ta ilk “rezerv alana hayır” mitingi yapıldı. Pazar alanında yapıldı. Benim evimin hemen yüz metre ötesinde yapıldı. Çıktım konuşma yaptım. İki gün sonrasında Ankara’da olduğum için yine başka bir rezerv alana hayır mitingi organize edildi, yine Belediye Başkan Yardımcımız Adnan Eryılmaz ve “Samandağ belediyesi rezerv alana hayır diyor” dedi. Kayıtlarda duruyor. On beş Haziran’ da üçüncü miting yapıldı, yürüyüşe de katıldım, konuşmayı da yaptım. 
Şimdi eleştirdiğimiz nokta şu: İstiyorlar ki Samandağ Belediyesinin tek gündemi rezerv alan olsun. Samandağ Belediye Başkanı sosyal medyadaki her yoruma bizzat kendi cevap yazsın. Olası mı? değil.” dedi.
Aslan bu söz üzerine Başkan Karaçay’a “Çok tepki olmadıktan sonra Samandağ Belediyesi açıklama yapmıyor yorumları alıyoruz. 
Karaçay, bunun üzerine “15 Hazirandaki mitingde özeleştiri yapıyorum dedim ve ekledim: aslında bunlarla ilgili çok konuştuk ama demek ki sesimiz yüksek çıkmamış. Bu eleştiriyi yaptık ama biz bunlarla ilgili sürekli yorum yaptık. Mesela 8-9 Haziran’ da ki Çalıştay’a gözlemci olarak da katıldık. Bakanla olan görüşmelerimizi şeffaf bir şekilde aktardık. Bakanla olan görüşmelerimizi halkla olan yine bir video çekiminde paylaştık. Şimdi ben videoyu paylaştım. Çok da şeffaf bir video olduğuna inanıyorum. Siz ne düşünüyorsunuz bilmiyorum. Ertesi gün başkanın sesi niye çıkmıyor. Yani ne diyeyim.” ifadelerini kullandı.
- Sayın başkan yasal süreci ve belediyenin içinde dahil olduğu süreci çok güzel bir şekilde anlattınız. Peki size rezerv alan doğru bir yapı mı, eksikleri neler? Belediye başkanı olarak, halk onları yönlendirmenizi de istiyor olabilir. Yani doğruyu yanlışı sizden bekliyor olabilir.
 Emrah Karaçay ya da Samandağ belediyesi sürecin hiçbir yerinde ne fiilen, ne kanunen, icra makamı olmadığı için, net bir şey söylemek doğru olmaz. Aslında ilk mitingde iki kişi olarak konuştum. Bakın bir sade vatandaş Emrah Karaçay mahalle kültürüne ciddi anlamda bağlı bir insan. Emrah Karaçay Samandağ’ın özel kültürüne çok hayran ve çok da ciddi anlamda içgüdüsel olarak bağlı bir adam. Eğer demografik yapımızı, kültürümüzü tehdit edecek olan her şeye karşı çıkmazsam kendimle çelişirim. Maddi mağduriyetler oluşacak mı? Mevcut yasalar üzerinden konuşuyorum. Çok ciddi mağduriyetler oluşacak. Maddi mağduriyetler. Bakın manevi mağduriyetlerin dışında çok ciddi maddi mağduriyetler oluşacak.” dedi.
Biz ciddi anlamda çalıştıklarını ve rezerv alan yapmayalım devletin hazine arazileri üzerinde TOKİ yapalım diye önerdiklerini vurgulayan Başkan Karaçay “Hak sahipleri için Samandağ’ da bakanlığa dört yer sunduk. Yoğunoluk, Hıdırbey, Uzunbağ ve Tomruksuyu’nda bunları seçerken de Devletin en çok hazine arazisi olan yerler olarak belirledik. Rezerv alan olmaması için önerdik. Kabul görmedi belki yarın başka bir şey olur bilemeyiz. Rezerv alanda ısrarcı olunursa halkın endişelerini detaylı bir şekilde aktardık. Bakanımız Mehmet Özhaseki de 5 ana başlıkta özetlediğimiz bütün hassasiyet ve endişeleri bizzat eliyle not aldı.” dedi.
Endişelerin giderilip giderilmeyeceği sorusuna ise Karaçay “Bu bakanlıkla ilgili bir şey” dedi.
Biz halkın teminat istediğini Bakan Bey’ e vurguladığımızda “Sözleşme yapalım” dediğini söyleyen Başkan Karaçay “Bakan ben hukukçu değilim bunu hukukçularla konuşursanız daha iyi olur. Ama halkın kaygısı yazılı bir teminat talebidir, sebebi de söz uçar yazı kalır” dediğini ifade etti.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı