GÜNDEM

TŞOF BAŞKANI APAYDIN: "KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASINA GEÇİŞ SÜRECİNDE DENETİMLER CEZA DEĞİL UYARI ODAKLI OLMALI"

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, meteorolojik veriler dikkate alınarak ticari araçlar için 1 Aralık'tan 25 Kasım'a çekilen zorunlu kış lastiği uygulamasına geçiş sürecinde denetimlerin ceza değil uyarı nitelikli olması gerektiğini ifade etti. Apaydın, şoför esnafına da lastikçilerdeki olası yoğunluğu göz önünde bulundurarak son günü beklemeden kış lastiğine geçmelerini önerdi.

TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, bugün yaptığı yazılı açıklamada, hava koşulları nedeniyle bu yıl ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiği uygulamasının 1 Aralık yerine 25 Kasım'da başlayacağına dikkat çekerek, bazı uyarılarda bulundu. 2023 yılında kış lastiği takmayan ticari araçların tespiti halinde 2 bin 568 TL idari para cezası bulunduğunu anımsatan Apaydın, şunları ifade etti:

"Bu ceza yeni yılda yeniden değerlendirme oranında yüzde 58,46 artırılarak güncellenecek. Ancak bu yıl 25 Kasım Cumartesi günü başlayacak olan zorunlu kış lastiği uygulaması için denetim yapacak olan yetkililer şoför esnafımızın mağdur olmaması için 25 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında cezai işlem uygulamamalı. Bu tarihler arası geçiş süreci olarak değerlendirilip uyarı ve eğitim odaklı olmalı.”

“BAKIMI YAPILMAYAN ARAÇ SÜRÜCÜYE DAHA ÇOK MASRAF ÇIKARIR”

Öte yandan, kış lastiğinin yanı sıra araçların diğer kışlık bakımlarının da ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Apaydın, şunları kaydetti:

“Kışlık bakımı yapılmayan araçlar trafiğe çıktığında normalden daha fazla masraf çıkarıyor. Bu yüzden tüm araçlar için motor bakımı, antifriz kontrolü gibi tedbirlerin alınması gerekiyor. Araç lastiğinden tutun, fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ile motorun yağ bakımının zamanında ve eksiksiz yapılması çok önemli. Ayrıca, radyatörlere ve cam suyuna antifriz koyulmalı. Balatalar, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi kısacası araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek kışa hazır hale getirilmelidir. Bilhassa şehirler arası çalışanların zincirsiz ve çekme halatsız yola çıkmamaları büyük önem taşımaktadır.”