Eğitim-İş Hatay:  Eğitimde Tasarruf Olmaz Eğitim-İş Hatay: Eğitimde Tasarruf Olmaz

Hatay/ Samandağ’da üç mahallenin kesişim noktasında ve yaşam alanı içinde kurulan beton santraline tepkiler sürüyor.
Atatürk, Yeşilada ve Yeni Mahallenin kesişim noktasında olan ve rüzgar etkisiyle daha fazla mahalleyi etkileyeceği ifade edilen beton santralinin      
bulunduğu yerden kaldırılmamasına tepki gösteren mahalle sakinleri tepkilerini düzenledikleri basın açıklamasıyla gösterdiler.
“KAÇAK BETON SANTRALİNİ BOYKOT EDELİM”
Samandağ semt pazarında gerçekleştirilen basın açıklamasına Samandağ Belediye Meclis Üyesi Ferit Diker, Kurtuluş Okur, Atatürk Mahalle Muhtarı Ali Daud, Yeni Mahalle Muhtarı Behcet Deniz, Yeşilada Mahalle Muhtarı Ali Özçelik ve mahalle sakinleri katıldı.
Basın açıklamasını mahalle sakinleri adına eğitimci Mehmet Karasu okudu. Karasu, Samandağ halkı olarak sadece beton santralini değil, yaşamı ve doğayı tahrip eden hiçbir kuruluşu yaşam alanları içerisinde istemediklerini belirtti.
Karasu, depremin yıktığı ve yaşamını zor koşullarda sürdüren insanların yaşadığı bir ilçede, kaçak olarak kurulmuş böylesi bir yapıyı derhal kapatması gerekirken, sürecin bu kadar uzamasının akıllara “sürecin arkasında ne var?” sorusunu akıllara getirdiğini belirterek “Samandağ Halkı olarak önemli bir eşikteyiz. Yaşanabilir, Sağlıklı bir çevre mi? Yoksa sağlıksız, Kirli bir Çevre mi? Karar vermek zorundayız. Beton Santrali Sağlıklı, Temiz, Yaşanabilir, Yeşil ve mavinin birleştiği ilçemizi kirletmektedir; gayri sıhhi tesislerden olan Beton santralleri Yaşam alanında kurulamaz, kurulmasına müsaade edilemez. Toplum Sağlığını önemseyen atanmış ve seçilmişler olsaydı, Yaşam alanında kanunları ve yönetmelikleri ihlal ederek kurulan ve çalışmaya başlayan beton Santralinin kurulmasına ve çalışmasına gözlerini kapatmazlardı.  Beton santralleri Samandağ`ın tarım alanlarını, zeytinliklerini, narenciye bahçelerini, seracılığı, Ekim alanlarını tahrip edip her canlı yaşamını tehdit etmektedir. Yaşam alanımızda kurulan beton Santrali Samandağ ilçemiz için sonun başlangıcıdır. Ya hızla uçuruma yuvarlanıp Samandağ`ı öldüreceğiz, ya da Kirletici, zehirletici tesislere geçit vermeyeceğiz. Beton Santrali Atatürk Mahallesi, Yeşilada Mahallesi, Yeni Mahalle ve Cumhuriyet Mahallesinin kesişim noktasında, yoğun yerleşim ve mesken alanda kurulmuştur. Hatta Kuş alanı ve Sutaşı Mahallelerini de yaşanmaz hale getirmiştir. On binlerce insanın sağlığını tehdit edecek bir mevkide kurulmuştur.
   Hatay İli Samandağ İlçesi Atatürk Mahallesi 822 Ada 73 Parsel no’lu taşınmaz üzerinde, Gürkal İnş. Müh. Müt. Taş. Hafr. Mad. Turz. Petr. Ürünl. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından kurulan ve işletilen Hazır Beton Üretim Santrali, 22/04/2024 tarihinde belediye görevlileri tarafından mühürlenmiş olmasına rağmen halen faaliyet göstermektedir. Beton Santralinin Kurulduğu alan 1/1000 ölçekli imar planında “konut alanı” olarak işaretlenmiştir. Konut alanında Sanayi tesisi kurulması yasalara aykırıdır. Atanmış ve seçilmiş yetkililerden görevlerini yapmaya davet ediyoruz. Yetkililerin varlık nedeni hukuka uymak ve hukuku ihlal edenlere gerekli müeyyideleri uygulamaktır. Söz konusu Şirketler, Sermaye, rant ve para işleri olunca kanunların neden zamanında uygulanmaması düşündürücüdür. Söz konusu beton sermayesi olunca kanunlar, yönetmelikler rafa kalkmamalıdır. Samandağ halkı olarak yetkililerden istediğimiz kirletici ve gayri sıhhi tesislere muafiyet uygulamamalarıdır. İmar planının konut olduğu alanda beton santralinin kurulması imar kanununa ve mevzuatına aykırıdır. Hazır beton santralinin inşaat ruhsatı, yapı kullanma izni ve çalışma ruhsatı olmadığından yıkımına karar verilmiş olmasına rağmen beton santralinin niye hala çalıştığı merak konusudur. İşletme ile ilgili hazırlanan ÇED raporunda, işletmenin saat 08:00 – 17:00 saatleri arasında çalışacağı belirtildiği halde, işletme 24 saat esaslı olarak 3 vardiya şeklinde çalışmaktadır. Gürültü ve toz hiç durmamaktadır. Geceleri sabaha kadar çalışan beton santralini yetkililer görmüyor ve duymuyor mu? Samandağ Cumhuriyet Başsavcılığına ve Samandağ Kaymakamlığına defalarca şikayet etmemize rağmen neden gerekli işlemler yapılmıyor? Söz konusu beton santralinin dokunulmazlığı mı var?  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğüne verdiğimiz şikayet dilekçesine verilen cevap yazısında; “Belediyeden alınması gereken izin ve ruhsatlar alınmadan ve ÇED dosyasındaki taahhütlere uyulmadan faaliyete geçildiğinin tespiti durumunda meri mevzuatlar çerçevesinde gerekli iş ve işlemler yapılacaktır” denilmesine rağmen hala kanunsuzca çalışmaya devam etmektedir. Devlet yetkililerinin, yaşam alanlarımızı kirleten ve insan sağlığını tehdit eden beton santraline gerekli yaptırımları uygulamaları hukukun üstünlüğünün gereğidir. Söz konusu beton santrali inşaat ruhsatı olmadan inşa edilmiş, yapı kullanım ruhsatı ve işletme ruhsatı almadan faaliyet göstermektedir. 
   Mahallelerimiz beton santralinin yarattığı çevre kirliliğinden ve sağlıksız yaşam koşullarından olumsuz etkilenmektedir. İşletmedeki makinaların ve işletmeye girip çıkan ağır tonajlı beton, mikser kamyonlarının gürültüleri sebebiyle geceleri insanlarımız uyuyamamaktadır. Beton santraline girip çıkan araçların etkisiyle çok ciddi gürültü ve toz oluşmaktadır. Santral yüzünden temiz hava alamaz hale gelmiş bulunmaktayız. Zeytin, narenciye vb. ağaçlarımızın üzeri toz tabakası ile kaplanmıştır. Gürkal İnş. Müh. Müt. Taş. Hafr. Mad. Turz. Petr. Ürünl. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapımı planlanan Hazır Beton Üretim Santrali projesinin, varsa ruhsatının ve bütün izinlerinin iptal edilmesini talep etmekteyiz. Ayrıca bütün bu usulsüzlüklere ve insan yaşamını ciddi şekilde tehdit edecek boyuta ulaşan çevre kirliliğine rağmen, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini ihmal eden ve görevini kötüye kullanan yetkililer ile ilgili de gerekli araştırmaların yapılmasını ve sorumlular hakkında işlem yapılmasını talep ediyoruz. Biz Vatandaşlar olarak;  ilçemize, topluma ve doğaya olan sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz. 22 Temmuz 2024 günü Hatay İdare Mahkemesinde ÇED raporunun iptali ve yürütmenin durdurulması davasını açtık. Yargının gereğini yapacağına inanıyoruz. Gayri Sıhhi müessese olan Beton Santralinin sahipleri çed raporunu almak için idareyi yanıltmışlardır. Yalan beyan yapmışlardır. Çünkü Beton Santralinin yerini imar planı dışında göstermişlerdir. Gerçekte orası imar planında konut alanıdır. Belgelerde tahrifat yapmışlardır. Sutaşı mevkii için aldıkları çed raporu ile Atatürk mah. tesis kurmuşlardır. Toplum sağlığından daha önemli hiçbir tesis olamaz. Samandağ halkı olarak Atatürk Mahallesi sınırında ama dört mahallenin kesişim noktasında kanunsuz, ruhsatsız, korsanca kurulan ve çalışan Gürkal Hazır beton Santrali için ÇED raporunun İptali ve Yürütmenin durdurulmasını talep ediyoruz. Halkımızı Gürkal hazır beton Santralini boykota davet ediyoruz. Toplum ve Doğa sağlığını, Tarımı, Sulak alanları tahrip eden, Endemik canlıların kökünü kurutan beton santralinin kapatılmasını istiyoruz. Toplumun ve doğanın ciğerlerinde kurulan Kanser, Zatüre ve solunum yolları hastalıklarını odağı olan Gürkal Hazır beton üretim santrali yaşam alanımızdan kaldırılsın. Bölgede yaşayan vatandaşlar olarak sağlıklı çevre koşullarında yaşamak çocuklarımıza temiz bir doğa bırakmak istiyoruz. Yetkililerden hukuki gereklerin yerine getirilmesi hususunda taleplerimizi yeniden dile getiriyoruz.  Beton santrali kapatılsın.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları