Yerel

Büyükçat Ve Aknehir’deki Taşocağına Halktan Tepki

Hatay/Defne’de Aknehir ve Büyükçat mahalleleri ile Büyük Karaçay Nehrinde izinsiz faaliyet gösteren taş ocaklarına karşı tepkiler büyüyor.

Hatay/Defne’de Aknehir ve Büyükçat mahalleleri ile Büyük Karaçay Nehrinde izinsiz faaliyet gösteren taş ocaklarına karşı tepkiler büyüyor.                    
Büyükçat Mahallesinde bir araya gelen halk taşocağının yaratacağı doğa katliamına tepkisini dile getirerek basın açıklaması gerçekleştirdi.
Basın açıklamasına Büyükçat mahalle halkının yanı sıra  CHP Defne İlçe Başkanı Ozan Öfkeli, Defne Belediyesi başkan vekili Necmettin Alkan, Defne Halk Temsilciler Meclisi Sözcüsü ve TÖB SEN Genel Sekreteri Hizam Hasırcı, TÖB SEN Hukuk Sekreteri Ahmet Karaçay, AÇKD Başkanı Nilgün Karasu, Aknehir Mahalle Muhtarı Erdem Boz, Döver Mahalle Muhtarı Emine Kilisli destek verdi.
Basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
Değerli Büyükçat halkı, değerli misafirler, değerli Defne halkı hepinize bu anlamlı direnişe verdiğiniz destek için teşekkür ederiz hepiniz hoş geldiniz. 
Yıllardır kaderine terk edilmiş bu halk hep yok sayıldı, görmezden gelindi. Bu halk yanında yer alanları unutmayacak ama kafasını kuma gömüp kör sağır taklidi yapanları da unutmayacaktır. Bugün buraya gelip bize destek veren değerli Büyükçat halkına,  Aknehir Mahalle Muhtarı Erdem Boz ve Aknehir Halkına, Döver Mahalle Muhtarı Emine Hanıma, Özbek Halkına, Defne Belediyesi Başkan Vekili Necmettin Alkan'a CHP İlçe Başkanı Ozan Öfkeli' Ye, Töbsen Sendika Genel Sekreteri Hizam Hasırcı ve Hukuk Sekreteri Ahmet Karaçay'a, Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu'ya ve desteğini esirgemeyen tüm halkımıza teşekkür ediyoruz.
Hatay'ın ve Defne’nin en önemli su kaynaklarından biri olan büyük Karaçay nehrini birkaç şirkete peşkeş çekmek isteyenlere buradan sesleniyoruz. Bize depremde bir yudum su ulaştıramayanlar, baraj yapılırken çevre köylere sulama ve içme suyu kaynağı yaratacağız diyenler hepimize yalan söylediler. 
Bugün baraj suyu çevre ilçelere kadar götürülürken çevre köyler bırakın bu hizmetten faydalanmayı nehrin taşları bile bizden çalınıyor. 
Şehrin yapılaşması için taşa, kuma, çimentoya ihtiyaç olduğunu biz de biliyoruz. Fakat bu tesisler kurulurken yetkililer mahalle muhtarları ve mahalle halkının görüşünü almalıdır. Biz uygun gördük ve yaptık zihniyetini kabul etmiyoruz. Bugün Büyükçat’ta ve çevre köylerde evleri yıkılan insanlar halen çadır, konteyner ve kiralık evlerde yaşamını devam ettirmeye çalışırken aradan yirmi ay geçmesine rağmen daha köy evlerini teslim edemeyenler burnumuzun dibinde nereye hizmet ettiği belli olmayan bir talan yaşatmaktadır. 
Biz burada demokratik hakkımızı kullanmak için bir araya geldik eğer sesimizi duymak yerine talana göz yummaya devam ederseniz bu hak bir halk direnişine dönüşür ve bunun altında ezilirsiniz.
Biz sizden bir şey dilenmiyoruz, bir ayrıcalık istemiyoruz köylerimizden ve doğamızdan uzak durun. 
Dikmece, Gülderen, Orhanlı, Dursunlu, Harbiye, Toygarlı ve Türkiye'nin birçok yerinde yaptığınız doğa katliamlarından birine daha göz yummayacağız. Siz orada görev icabı düşüncesizce karar verebilirsiniz biz yaşam icabı buradayız ve doğa katliamınıza izin vermeyeceğiz. 
Her gün burada nöbetteyiz. Süreci yakından takıp ediyoruz ve mücadelemiz daha güçlü bir şekilde devam edecek. Yaşasın onurlu ve dik yaşam sürenler!”
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları