BİK Yönetim Kurulu 2024 Yılı 21. Toplantısı yapıldı BİK Yönetim Kurulu 2024 Yılı 21. Toplantısı yapıldı

Hatay/Samandağ Koyunoğlu Mahallesinde 6 Şubat'tan bugüne kadar yemek pişirip ihtiyaç sahiplerine dağıtan Koyunoğlu Kilikya Nehir Aşevi Gönüllüleri tarafından basın açıklaması yapıldı. 
Basın açıklamasını Koyunoğlu Kilikya Nehir Aşevi Gönüllüleri adına Necati Oğural okudu. 
Oğural, Koyunoğlu Kilikya Nehir Aşevi Gönüllüleri tarafından depremden bu güne yapılan çalışmaları anlatarak, destek olanlara teşekkür ettiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi.                                            
“6 Şubat 2023 şafak sökerken bir felaketle, çığlıklarla  sokaklara -caddelere  döküldük.  Tırnaklarımızla günlerce enkaz çalışmalarına koşturmaya başladık. Bir yandan da arabalarında , seralarında yaşamak zorunda kalan insanlara çadırlar temin etmeye, çadırlarını kurmaya çalışan gönüllü ekip olduk. Alanda gönüllü dayanışma çalışmaları yapan ekipler ve gruplarla toplumsal dayanışma projeleri geliştirdik. Madenci ekip arkadaşlarla enkaz çalışmaları yaparken, bölgeye intikal eden insanî yardım araçlarını koordine etmeyi , mahallelerdeki ihtiyaçları alanda tespit edip , hızlıca kendiliğinden gelişen ve aralarında koordinasyon hâlinde kalan mahalle ekipleri kurduk. Her mahalle içinden dürüstlüğü ile tanınan kişi belirleyip , o kişi üzerinden kendi mahalle ekibini kurmasını sağlayıp , ihtiyaçları bu gönüllü ekipler koordinasyonuyla  mahalle mahalle 2023 Şubat ayından bugüne kadar taşımaya devam etmekteyiz. 
  Akut dönemi insani yardımları ihtiyaç sahiplerine bin bir zorlukla taşırken ; insanların dağıttığımız erzakları pişirebilecek imkanları ve alanları olmadığından aşevi kurma kararı aldık.  Çok ağır yıkımlar atlatan mahallelerden göç alan , Koyunoğlu Mahallesi'nde çok aşırı bir nüfus yoğunluğunun tespiti üzerine Mart 2023 ün ilk haftasında gönüllülerden oluşan aşevini Samandağ’ın Koyunoğlu Mahallesi'nde kurduk. Dere yatağı üzeri olan geniş merkezi bir alanda çadır kurup, çadır altında  aylarca günlük iki öğün sıcak aş hizmetimiz başladı.  Ön araştırmamız sonucunda ; ihtiyaç sahiplerine yemek servisini tek kullanımlık tabldot ve kaplarla servis etmeği uygun görmedik. Çünkü yemek yiyen kişi yemeğini bitiremediğinde,  arta kalan yemeği çöpe atmak zorunda kalıyor. Tek kullanımlık tabldot ve kaplar ; çöp konteynırlarında devasa yığınlar oluşturuyor , çevre kirliliği ve yemek israfına vesile olurken aşevine de extra maddi yük olacaktı. Çözüm olarak  ; " kabınla yemeğini al " sistemi ile yemek sırasına tüm aile bireylerini sıraya almak zorunda kalmadan, her aileden bir kişi sıraya girip ailesine yetecek miktarda yemek almasını sağladık. Bu sistemle her aile kendi yaşam alanında kendi mahreminde yeme olanağı sağlarken, arta kalan yemekleri olursa da bir sonraki öğünde ısıtıp yiyorlar. Bu durum çöpe yemek dökülmemesini de beraberinde getirdi. 
 Aşevi projemizden , uzaklıktan dolayı yararlanamayan kişilere insanî yardım paket dayanışmasını bugüne kadar sürdürmekteyiz. Sabah ve akşam günlük iki öğün sıcak yemek hizmetimizi aksatmadan, akut dönemde ihtiyacı olan ailelere çadırlar tedarik edip, çadırlarını kurmalarına yardımcı olduk.  Yemek pişirmede kullanılan su ihtiyacımız başta kaymakamlık desteği ile ambalajlı içme suyu olarak gönderildi. Aşevlerine gönderilen damacana sular kısa sürede kesildi, gönderilemez duruma geldi.
      Hızlıca aşevine su arıtma cihazını İzmir'den gelen gönüllü Serhan Bey ile kurup ; yemeğe ihtiyaç duyulan suyu arıtıp sürdürülebilirliğini sağlarken yemek almaya gelen ihtiyaç sahiplerine bidonlarıyla  içme suyu da tedarik etmelerini sağladık. Serhan Bey'in bilgilendirmesi ile filtreleme sisteminden daha sağlıklı, daha hızlı, daha temiz ve ucuza çok daha fazla içme suyuna erişimin mümkün olduğunu öğrendik. Çevre kirliliğinin de az da olsa önünü kesen su arıtma cihazlarının ; Kuzeytepe Mehtap -Memet Olgar Orta Okuluna, Harbiye Kariyer Taziye Salonuna, Aknehir Orta Okuluna, Değirmenbaşı Şeyh İbrahim Türbesine, Yeşilköy ilköğretim ve Orta Okulu yanına,  Çekmece eski Belediye Binası arkasına, Kuşalanı Devlet Hastanesi yol kavşağına,  Sutaşı ilköğretim Okuluna bizzat su arıtma cihazlarının kurulmasını sağlarken Mızraklı Mahallesine, Tekebaşı Mahallesi girişinde, Uzunbağ Mahallesi'nde arıtma cihazlarının kurulmasına yardımcı olduk. Bu arada bölgede 128 tır su dağıtımını 55 mahalleye peyderpey kurduğumuz gönüllü ekiplerce ihtiyaç sahiplerine yetiştirilmesini sağladık. 
   Bu çalışmaları aksatmadan aşevi bünyesinde yaklaşık 85 ayrı psiko-sosyal etkinlikler , paneller, seminerler, film gösterimleri vs. çalışmalarla insanlara sosyal alanlar oluştururken ,  birlikte organizasyonlar yaptığımız kurum ve STK’ların yardımıyla ihtiyaç sahiplerine erişmekte zorlandıkları ilaç, hasta bezleri, çocuk bezleri, bebek mamaları, biberonlar, maskeler, hijyen paketlerinin insanlara yetiştirilmesinde mobilize olduk. 
  Öğrenciler için kırtasiye, çanta, elbise ayakkabı, tedariki sağlarken imkanlar dahilinde, üniversiteye yeni yerleşen 60 öğrenciye bir defalığına mahsus cep harçlığı niteliğinde 5500 TL nakit yardım yaptık . 55 mahalledeki  ekiplerimizle. kendi mahalleleri içinde üniversite sınavına girmek isteyen yaklaşık 480 öğrencinin üniversite sınav harcının yatırılmasını sağladık. 
 Aşevi hizmetimiz gönüllü kahramanlarca sürdürülürken yaklaşık 2 milyon 550 bin porsiyon sıcak yemek hizmetimiz yanında 75 bin kahvaltı tabağı ile yemek pişirme imkanı , ortamı,  durumu olmayan insanların  "komşum aç kalmasın" edasıyla sağlıklı beslenmelerine yardımcı olmaya devam ediyoruz. Durumu ve imkanı olan insanları rencide etmemeye gayretle elerken, birbirleriyle paslaşarak yemeğini almaya gelen Çöğürlü Mahallesi'nden, Mızraklı Mahallesi'nden, Kuşalanı Mahallesi'nden, Yeşilköy Mahallesi'nden ve Koyunoğlu Mahallesi'nden ailelere hizmetimizi sürdürürken; okulların açılmasıyla birlikte yakınlarındaki okulların da ihtiyaçları doğrultusunda istedikleri porsiyon miktarını almalarını sağlayarak okullarda da dayanışma sağlamaya başladık. 
 6 Şubat anma gününde; yitirilen Canlara anma etkinliği düzenledik. Etkinlikte yitirdiğimiz canlara atfen Kur'an tilaveti okutup, yaklaşık 3000 kişinin bulunduğu etkinlikte dört büyük kazana pişirilen geleneksel aşure ( hrisi) lokma ikramı yapıldı.
Ata tohumunu koruyan yerden kabak tohumunu çiftçilere ekmelerini sağlarken hasadı yapılan kabakların boşta duran kadınların işlemesini sağlayıp kadınların kendi istihdamlarını  kendilerinin yaratmalarına vesile olmaya çalışırken ,  yerelde yeniden üretimi ayağa kaldırma konusunda yelpazeye Defne yağı ve ürünleri zeytinyağı ve ürünleri Samandağ biberi ve domatesi ile endemik bitkilerin toplanıp işlenmesini hedefleyen üretim sistemini kaplumbağa hızıyla istikrarlı bir şekilde hayata geçirmeye çalışıyoruz. 
   Bütün bu projelerin hayata geçirilmesine yardımcı olan, sorumluluk alan, bizlerle bizzat omuz omuza gece gündüz çalışan, hala bu hizmetlerin sürdürülebilirliğini korumaya çalışan ; Kilikya Nehir Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Şubelerine, Sivil  Alan Hareket Ağı Derneğine,  Hayata Destek Derneğine , İhtiyaç Haritası Derneğine,  Ünvansız Gönüllüler Derneğine, Gönül Mutfağına , Beşiktaş Belediyesine,  Başkanı sayın Rıza Akpolat'a , Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne ve Sayın Memet Ali Kaya'ya, Sayın Valimiz ve Kaymakamımıza, İlçe Jandarma Komutanlığına , ivedilikle bölgeye atanan Vali ve Kaymakamlarımıza, AFAD ve  Kızılay’a,  Almanya'dan " ASB" kurumuna, madenci hayat dolu moral motivasyon kaynağı olan madenci ve yörük dostlarımıza, akademisyen hocalarımıza , Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfına, Ehlen Dergisi ve yazarlarına, Sanatçı Kemal Bey ve ailesine, iş dünyasından Sayın Mustafa Terzi'ye , Erdem Tavukçu'ya, Hatay Deprem Dayanışma Platformuna, Hatay Koordinasyonu Oğuz Bey'e,  SEVADER Derneğine, Sayın Ali Kemal Hocama, Gülsüm Hanıma , Hüseyin Bey'e ,  hayat dolu pozitif enerji yüklü Sayın Çetin Aydın'a, yardımsever Sayın Evgin Dağ'a, Antepli Hasan ve ekibine, isminin zikredilmesini istemeyen onlarca hayırseverlere , kader birlikteliği kuran Canlara ihtiyaç sahipleri adına çok çok teşekkür ediyoruz. Yardımlarını ,  imkanlarını  esirgemeyen yanımızda duran tüm kurum ve kişilere ihtiyaç sahipleri  adına tekrar teşekkür ediyor ,  Allah sizlerden razı olsun.”
Foto-Haber: Nezahat Fırıncıoğulları
 

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları